Engeland
10 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Spanje schakelt EK-gastheer Duitsland uit

Duitsland is vrijdagavond uitgeschakeld op het Ek in eigen land. De manschappen van Julian Nagelsmann zorgden voor een waar voetbalgevecht tegen Spanje, maar in de verlenging wist de opponent toch nog een plek in de halve finale te grijpen: 2-1.

Spanje verslaat Duitsland na verlenging

Spanje zorgde al heel vroeg in de wedstrijd voor het eerste schot op doel. Pedri mocht van afstand aanleggen voor een schot, maar doelman Manuel Neuer wist de bal eenvoudig te klemmen. Een spaarzaam wapenfeit van deze wedstrijd voor de FC Barcelona-middenvelder, die even later stevig onderuit werd gehaald door Toni Kroos. Pedri raakte zelfs dusdanig geblesseerd dat hij enkele minuten later al naar de kant moest.

In de eerste helft nam Spanje een dominante rol op zich. Dit leidde tot mogelijkheden voor Lamine Yamal, Nico Williams en de voor Pedri ingevallen Dani Olmo, maar Neuer hield zijn doel schoon. Aan de andere kant beet Duitsland wel degelijk van zich af. Kai Havertz kreeg de kans om de Mannschaft naar de leiding te koppen, ware het niet dat zijn inzet recht op doelman Unai Simón was gericht.

Spaanse voorsprong

De Spaanse ploeg bleef in de tweede helft zoeken naar een voorsprong. Álvaro Morata liet de eerste kans nog onbenut, maar in de 52ste minuut viel de treffer dan toch. Yamal fungeerde maar weer eens als architect en vond Olmo op zijn weg. De middenvelder van Bundesliga-club RB Leipzig ondervond weinig moeite om Neuer dan toch kansloos te laten: 1-0.

Voor Duitsland was de achterstand aanleiding om meer gas te geven. Dit leidde meteen tot druk op het Spaanse doel, waardoor er een steeds aantrekkelijkere wedstrijd ontstond. Invaller Robert Andrich kreeg dé kans om de Duitsers langszij te schieten, maar doelman Simon reageerde alert en tikte de bal uit de benedenhoek. Niclas Füllkrug had de pech dat zijn inzet de paal teisterde.

Duitsland flikt het toch

Havertz kreeg nog een gouden kans om Duitsland op 1-1 te zetten, maar wipte de bal over het doel van de uitgekomen Simon. In de 89ste minuut viel de niet onverdiende gelijkmaker dan toch. Na goed voorbereidend werk van Joshua Kimmich werkte Florian Wirtz doeltreffend af. Op de valreep wisten de Duitsers dan toch een verlenging af te dwingen.

Wirtz kreeg in de eerste helft van de verlenging de kans om zijn heldenrol compleet te maken. De smaakmaker kreeg een enorme schietkans geboden, maar prikte de bal naast. In de voorlaatste minuut viel de goal wel aan Spaanse zijde. Mikel Merino knikte La Roja Furia naar de halve finale, al wist Füllkrug in de absolute slotfase nog wel bijna een strafschoppenserie tot stand te brengen.

Daniel Carvajal kreeg namens Spanje nog een rode kaart. Hij mist dus de halve finale, maar zijn land blijft desondanks in de race voor de eindzege. De carrière van Kroos is daarentegen voorbij na de uitschakeling voor Duitsland.

Scoreverloop: 1-0 (52′) D. Olmo, 1-1 (89′) F. Wirtz, 2-1 (199′) M. Merino