Spanje swingt langs Georgië en is kwartfinalist

Foto: Spanje swingt langs Georgië en is kwartfinalist

In navolging van Zwitserland, Duitsland en Engeland heeft ook Spanje de kwartfinale van het EK bereikt. De Spanjaarden knokten zich langs het nietige Georgië: 4-1.

Spanje buigt achterstand om ten koste van Georgië

Waar Spanje zich foutloos plaatste voor de knock-outfase, daar wist Georgië als één van de beste nummers drie door te stoten. De EK-debutant besloot de bal dan ook hoofdzakelijk aan de opponent te gunnen. Dit leidde tot een ware omsingeling van de vijandelijke zestien, maar zowel Robin Le Normand als Nico Williams wist de voorsprong niet op het bord te krijgen.

Vanuit het niets nam Georgië de leiding in de achttiende minuut. De eerste serieuze aanval leidde tot een gevaarlijke voorzet, die onder druk van Khvicha Kvaratskhelia door Le Normand in eigen doel werd gewerkt. Het zoveelste eigen doelpunt op deze eindronde. De Georgiërs slaagden er zodoende in om te scoren zonder überhaupt maar één keer op doel te schieten in de eerste twintig minuten.

Controversiële gelijkmaker

Spanje besloot de druk te blijven opvoeren. Keer op keer probeerden de manschappen van Luis de la Fuente een gat te slaan in de Georgische defensie, maar doelman Giorgi Mamardashvili en zijn defensie hielden stand. Tot de 39ste minuut. Na een aanval over meerdere schijven viel de bal voor de voeten van Rodri, die succesvol afdrukte. Er leek nog wel even sprake van hinderlijk buitenspel van Álvaro Morata, maar de 1-1 bleef staan.

Vooral in Nederland zal het goedgekeurde doelpunt met verbazing zijn bekeken. In de groepswedstrijd tegen Frankrijk (0-0) scoorde Oranje-international Xavi Simons immers op een vergelijkbare manier, maar die treffer werd wél afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel. De Europese voetbalbond UEFA verklaarde nadien dat de arbitrage die beslissing bij het rechte eind had.

Spanje neemt de leiding

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Kvaratskhelia liet de Spanjaarden nog wel schrikken met een schot van eigen helft (net naast), maar verder bleef vooral de sterrenformatie van De la Fuente zich gelden. Een voorzet van Lamine Yamal zorgde uiteindelijk voor een doorbraak. De bal viel perfect voor Fabían Ruiz, die zijn team naar een 2-1 voorsprong knikte.

Spanje dacht richting het slotkwartier de wedstrijd op slot te gooien, maar een eigen doelpunt van Georgië werd afgekeurd wegens buitenspel. De eerstvolgende aanval leverde alsnog de 3-1 op. Volgens de arbitrage was er geen sprake van een overtreding op oud-Ajacied Georges Mikautadze, waarna een snelle counter succesvol werd afgerond door Williams. Dani Olmo gooide de wedstrijd vervolgens definitief op slot.

Scoreverloop: 0-1 (18′) R. Le Normand (eigen doelpunt), 1-1 (39′) Rodri, 2-1 (51′) F. Ruiz, 3-1 (75′) N. Williams, 4-1 (83′) D. Olmo

Gaat Spanje dit EK winnen?

  • Ja
  • Nee
44+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:13
2+
Van der Vaart geniet van Oranje-uitblinker: ‘Heerlijk om te zien’
18:48
20+
Koeman: “Zij komen in aanmerking bij strafschoppenserie”
18:43
85+
‘Memphis Depay mag één ding nooit meer doen’
18:31
86+
Zelfs buitenland verbaasd over Oranje-speler: ‘Kán niet’
18:24
16+
Gakpo doet het wéér! Nederland op voorsprong tegen Roemenen
18:10
30+
Koeman legt basisplaats Bergwijn uit: “Hij is nu veel fitter”
17:50
12+
Tegen wie speelt Oranje de mogelijke kwartfinale van het EK?
17:32
72+
‘AZ vindt opvolger Pavlidis voor drie miljoen’
17:14
162+
Nederland woest na ‘oorlogsmisdaad’ Koeman: “Hij weet het niet meer”
16:52
181+
De opstelling van Oranje tegen Roemenië: enorme verrassing van Koeman
16:40
277+
Geen woorden maar daden voor donderend Oranje tegen Roemenië
16:25
76+
Voorbeschouwing Roemenië – Nederland: vindt Koeman de juiste tactiek?
16:15
114+
‘Allerlaatste redmiddel’ wordt uitgesloten door Vitesse: “Dan is het klaar”
15:51
291+
‘Spelers Portugal hebben een schijthekel aan Ronaldo’
15:37
64+
Hoe vaak mag Koeman wisselen?
15:21
2248+
‘PSV heeft miljoenenaanwinst bijna binnen’
15:07
256+
‘Duidelijkheid over kans op speelminuten Veerman’
14:57
60+
Gakpo tegenover Eredivisie-bekende: ‘Blauw haar verraste me’
14:44
2814+
‘Ajax wil dubbelslag slaan op transfermarkt’
14:24
134+
Europees kampioenen kijken ogen uit: “Dit had je in onze tijd niet”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie