Farioli direct getest: spitsenstrijd bij Ajax losgebarsten

Foto: Farioli direct getest: spitsenstrijd bij Ajax losgebarsten

Alex Kroes kreeg het de afgelopen weken niet voor elkaar om de selectie zo samen te stellen als hij in gedachten had. Het maakt het werk van Francesco Farioli extra uitdagend. Voor buitenstaanders is vooral de spitsenstrijd een interessant schouwspel. Wie kiest de Italiaanse hoofdtrainer als eerste spits?

Inside: Concurrentie bij Ajax met Brobbey, Weghorst en Akpom

Dat Ajax Wout Weghorst wilde hebben, was aan het begin van de transferperiode al duidelijk. De Oranje-international stond al in de belangstelling van FC Twente, maar wilde vervolgens niets anders meer dan de overstap naar Amsterdam maken. Daar moest hij echter lang geduld voor hebben. Kroes moest namelijk eerst spelers verkopen, om financiële ruimte te scheppen. Het was een kwestie van de lange adem, waarbij de technisch directeur de hoop had dat hij afscheid kon nemen van Chuba Akpom. De Engelsman bleef alsnog, terwijl Weghorst ook binnenkwam.

Het betekent dat de Amsterdammers intussen met drie kandidaten voor de spitspositie zitten. Bij het Nederlands elftal staat Weghorst hoger in de hiërarchie dan Brobbey, maar het is zeker niet zo dat dit ook bij Ajax geldt. Niet alleen heeft de club de aanvaller zelf opgeleid en kocht deze hem twee seizoenen geleden voor een hoog bedrag terug, ook deed Brobbey het bij Ajax nooit zo slecht als meerdere analisten doen voorkomen. Wie namelijk in de statistieken van de jonge centrumspits duikt, komt tot de conclusie dat er nog altijd voldoende potentie in hem zit.

Spitsenstrijd in Amsterdam losgebarsten

In zijn debuutseizoen kreeg Brobbey meermaals te maken met blessures, waardoor hij geen hoog niveau vasthield. Vorig seizoen ging het een stuk beter en kwam hij in de Nederlandse competitie tot 30 wedstrijden, waarvan 29 duels in het basisteam, waarin hij goed was voor 18 doelpunten en 8 assists. Het zijn uitstekende statistieken voor een spits van Ajax, zeker gezien de staat waarin de vereniging op dat moment verkeerde. Brobbey had bovendien onder voormalig hoofdtrainer John van ‘t Schip een belangrijke rol als aanspeelpunt. Afgelopen zomer kwam hij desondanks nauwelijks in actie bij het Nederlands elftal.

De basisplaats voor Brobbey betekende dat Akpom in zijn eerste voetbaljaar bij Ajax voornamelijk genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Bij Middlesbrough had hij laten zien dat hij kon scoren, maar in de Johan Cruijff ArenA kreeg hij weinig kansen. Dit seizoen toonde hij onder Francesco Farioli aan dat hij nog altijd doelpunten kan maken. In de play-offs van de Europa League tegen Jagiellonia Bialystok zorgde het zelfs voor een hattrick, waarmee hij een belangrijke rol had in de overwinning. Tóch lijkt hij dit seizoen op weinig kansen te hoeven rekenen.

Wout Weghorst was deze zomer voor Oranje zeer belangrijk.

Met Weghorst is er namelijk nóg een veel scorende spits bij gekomen. Althans, in Oranje. Hij was op het Europees kampioenschap in Duitsland opnieuw messcherp en was met meerdere invalbeurten een cruciaal onderdeel van de selectie. Bij zijn vorige clubs zette hij minder goede cijfers neer. Afgelopen seizoen maakte hij in 28 wedstrijden in de Bundesliga voor Hoffenheim 7 doelpunten en leverde hij 3 assists af, terwijl hij bij Burnley en Manchester United het nog minder deed. Ajax verwacht echter dat de energie van Weghorst eraan gaat bijdragen dat hij een belangrijke factor wordt.

Een goed voorbeeld is een situatie die vier jaar geleden bij VfL Wolfsburg ontstond, toen Weghorst daar onder contract stond. De technische staf stuurde de Nederlander destijds van het trainingsveld af, omdat hij buitensporig kwaad was op een scheidsrechtersbesluit tijdens een partijvorm. Ook deze zomer bij Oranje zorgde hij meermaals voor irritaties binnen de groep. Hoewel Ajax incidenten wil voorkomen, hebben Farioli en Kroes het doel om de huidige spelersgroep op scherp te zetten. Met Weghorst in de gelederen moet dit eenvoudiger uit te voeren zijn.

Moeilijke keuze voor Farioli

Kroes vertelde deze week op de clubwebsite van Ajax over hoe de transferperiode is verlopen. De directeur stelde daarbij dat hij denkt dat de club drie spitsen nodig heeft. “Wout is doelpunten en hij laat zien hoe je als sportman in het leven moet staan. Ze zullen moeten knokken en de beste speelt. Dat is topsportcultuur. Onze technische staf vraagt veel van de aanvallers dus ze kunnen doorwisselen. Als je kijkt naar de komende periode; we spelen veel wedstrijden en er zal gepuzzeld worden. Ik maak me geen zorgen over die plek. Onze trainer heeft het eigen recht om de opstelling te bepalen”, aldus Kroes.

In Dit was het Weekend op ESPN oordeelde Perez echter dat het er slecht uitziet voor Brobbey. “Degene die niet gekozen wordt, moet dat accepteren. Hoe moeilijk dat ook is”, aldus de Deen. “Brobbey zal wel degene zijn die gaat sneuvelen, want ik denk niet dat Weghorst gehaald is om op de bank te zitten. Dat zou de grootste kapitaalvernietiging zijn. Je hebt al niet zo veel geld. Dan koop je hem toch niet om op de bank te gaan zitten? Voor het weinige geld dat je kunt uitgeven, is de spitspositie misschien niet de meest voor de hand liggende optie.”

Welke beslissing Farioli ook maakt, het gaat een groot effect hebben op meerdere carrières. Waar Brobbey zijn gehele voetbalbaan nog voor zich heeft en Ajax hem voor een hoog bedrag kan verkopen, heeft Weghorst niet het geduld om twee seizoenen op de reservebank te blijven zitten. Akpom wil op zijn beurt ook aan minuten komen en zal eveneens vragen om perspectief. Het is aan de jonge Farioli om het drietal bij zich te houden en zijn keuzes uit te leggen. Dat maakt dat de Zuid-Europeaan direct een grote test heeft, waarin hij kan laten zien hoe groot zijn managementskills zijn.

Wie moet in de spits staan?

  • Brobbey
  • Akpom
  • Weghorst
990+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:54
0+
‘Walgelijke’ Ajax-actie met grond gelijkgemaakt
07:38
12+
‘Champions League-probleem voor PSV’
07:23
54+
Van Hooijdonk voorspelt opvallende runner-up Eredivisie
07:00
4+
Recordzege AZ, uitblinkende Parrott en gedegen PSV | SN Team van de Week 5
23:50
127+
Valentijn Driessen uit fors verwijt richting Priske
23:35
41+
Perez haalt uit: “Een van de meest blinde voetballers van Eredivisie, altijd al”
23:22
382+
Vernietigende foto Priske: “Gezicht Bijlow spreekt boekdelen”
22:49
105+
El Ahmadi trekt op ESPN bikkelharde Feyenoord-conclusie
22:47
584+
‘Noa Lang maakt zelf groot nieuws bekend via Instagram’
22:34
123+
Twijfels bij Klaassen-transfer: ‘Niet wat Ajax écht nodig heeft’
22:20
59+
‘Guus Til om opvallende reden in PSV-basis’
22:04
193+
Perez sloopt Feyenoorder: “Kan gewoon niet zo goed voetballen”
21:48
172+
‘Eredivisie-doelman gaat Bijlow verdrijven uit Oranje’
21:33
23+
Haye liep droomtransfer mis: ‘Heeft erg pijn gedaan’
21:17
19+
Voorbeschouwing Juventus – PSV: PSV begint Champions League-campagne met test in Turijn
21:16
94+
Heracles wil contract rebel verscheuren: ‘Maat is nu vol’
21:00
75+
Donkere wolken pakken zich samen boven Dirk Kuijt
20:46
64+
Nieuw Eredivisie-fenomeen: “Van Persie is anders”
20:35
43+
Timber: “Beetje hetzelfde als Ajax – Feyenoord”
20:24
83+
“Klaassen is geen jongen die stampij maakt”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie