‘Stevig gevecht dreigt’ bij Ajax, 1 november ‘D-Day’

Foto: ‘Stevig gevecht dreigt’ bij Ajax, 1 november ‘D-Day’

Bij Ajax lijkt de rust qua sportieve prestaties enigszins teruggekeerd dankzij Francesco Farioli, maar achter de schermen rommelt het nog altijd. Zo moet er op 1 november aanstaande duidelijk gaan worden wie na Michael van Praag de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen gaat worden. De topkandidaten zijn Diederik Karsten en Jeroen Hoencamp.

Wie wordt nieuwe rvc-voorzitter Ajax: Diederik Karsten of Jeroen Hoencamp?

Karsten lijkt binnen Ajax de meeste steun te krijgen, maar bij de beleidsbepalers van de club is juist Hoencamp de favoriet. “Iedereen wil Diederik Karsten, maar Michael van Praag en Leo van Wijk sorteren nog steeds voor op Jeroen Hoencamp”, meldt Mike Verweij in de podcast Kick Off van De Telegraaf. Hoencamp is voormalig CEO van Ziggo en stemde vrij recent nog tégen het verlengen van hun samenwerking met Ajax. Verweij sprak dan ook reeds zijn verbazing over de kandidatuur van Hoencamp uit. Karsten werkte eerder als directeur bij KPN-mobiel en UPC, en als commercieel directeur van Liberty Global.

“Het is bijna 1 november. Dan moet de agenda bekend zijn voor de AvA en zal blijken of Michael van Praag en Leo van Wijk volkomen hun eigen koers varen, tegen de wil van heel veel andere mensen binnen Ajax en leden van de bestuursraad, en kiezen voor Jeroen Hoencamp als voorzitter van de rvc. Of dat de wens van het grote deel van Ajax wordt ingewilligd met de aanstelling van Diederik Karsten”, vervolgt Verweij. “Voor 1 november moeten de kandidaat-commissarissen worden bekendgemaakt in de agenda en wordt duidelijk wat Van Praag en Van Wijk doen. Er wordt daarna nog wel over gestemd door de vereniging.”

Mocht er geen uitsluitsel komen, kan de Ondernemingskamer beslissen tot het verschuiven van de macht naar externe commissarissen. “Als de vereniging een voordracht niet accepteert, bestaat de kans dat Van Praag en Van Wijk zeggen: ‘Zoek het uit, we gaan naar de ondernemingskamer.’ Dan komt er een rvc waar je helemaal geen invloed op hebt. Dat kan nog een heel stevig gevecht worden.”

Voor wie zou jij gaan?

  • Horncamp
  • Karsten
127+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie