Stille hoop én vrees voor Bas Dost

Foto: Stille hoop én vrees voor Bas Dost

Zijn afscheid van het voetbalveld was plotsklaps, omdat zijn hart tegenstribbelde. Doelpuntenmachine Bas Dost moet sindsdien rust houden. Of hij ooit nog op niveau aan het voetballen komt, is nog maar de vraag. Het vrezen met grote vrezen lijkt te zijn begonnen.

Achtergrond: gaat ervaren spits Bas Dost ooit nog terugkeren als profvoetballer?

Bas Dost heeft als voetballer iets weg van een stripheld uit mijn jeugdjaren. Lang, slungelig en een slim neusje voor het doel. Ooit begonnen als amateur, uiteindelijk doorgestoten tot levensgevaarlijke goalgetter op de Europese velden. Vrijwel zeker zal niemand in Lissabon zijn naam zijn vergeten. Dost was immers een regelrechte killer in Portugal.

En ook niet bij Bundesliga-grootmachten als Wolfsburg en Eintracht Frankfurt. Terwijl hij in Brugge ook vaak met zijn naam op het scorebord stond. Bas Dost was aldaar niet alleen maar groot qua lengte, maar ook figuurlijk gezien qua statuur. Als jongetje uit Deventer groeide hij over de landsgrenzen nog meer uit tot een echte man.

Dost schopte het in het verleden zelfs tot het Nederlands elftal waar hij achttien jaar voor uitkwam. Vier keer mocht de centrumspits in de basis starten en één keer liet hij het net bollen. In 2018 liet de aanvaller aan bondscoach Ronald Koeman weten dat hij niet meer beschikbaar zou zijn voor Oranje.

Drama in Alkmaar

Maar onderweg naar de laatste periode van zijn carrière kwam er dus een kink in de kabel. En wat voor één. Die lange zakte vorig seizoen immers in elkaar op het veld in een winderig Alkmaar, waar hij op bezoek was met zijn sportieve werkgever NEC. Beelden die op menig netvlies staan, ook toen hij – bij kennis gelukkig – het veld werd afgedragen.

Een grote held was binnen no-time verworden tot een hoopje menselijke ellende. Dost was van het een op het andere moment niet meer bezig met druk zetten, de punt naar voren en balletjes binnen prikken. Het léven telt sindsdien echter alleen nog maar voor hem. De waarschuwing is duidelijk geweest.

Luisteren naar lichaam

Bas Dost moet vooralsnog vooral rust houden. Luisteren naar zijn lichaam, geen gekke uitspattingen (meer) doen. Halverwege de dertig is hij inmiddels. Wat doet dat met je als topsporter wanneer je niet meer kunt doen wat je zó graag altijd gedaan hebt?

Niet alleen lichamelijke malheur speelt hem parten, maar ook mentaal zou dit een flinke tik voor hem kúnnen zijn. Het psychische aspect speelt ook een rol bij de medemens die jarenlang dag in, dag uit gesport heeft en dan noodgedwongen in ruststand thuis in zijn stoel komt te zitten.

Het mentale aspect is sowieso nog soms een ondergeschoven kindje in het betaalde voetbal. Zeker bij voetballers die van het een op het andere moment met hun loopbaan voor een rood stoplicht kwamen te staan. Bas Dost heeft behoorlijk wat geld verdiend tijdens zijn reis door menig strafschopgebied in Europa.

Het is echter nog maar de vraag of het niet (meer) uitoefenen van je passie alle eerdere financiële genoegdoening overstijgt. Die pijn en teleurstelling kan veel groter zijn dan een goedgevulde beurs. Het is nu nog maar de vraag of Bas Dost ooit nog zijn rentree gaat maken. Sommigen vrezen van niet, anderen hebben nog hoop. Het antwoord staat in de glazen bol geschreven.

Dost moet snel weer terugkeren als voetballer?

  • Ja
  • Nee
783+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie