‘Strafblad voor hooligans in Nederland’

Foto: ‘Strafblad voor hooligans in Nederland’

Op zijn officiële website reageert de Nederlandse voetbalbond vandaag op een ingezonden brief in een krant. Het desbetreffende schrijven gaat over de politiestakingen van de laatste tijd in relatie tot voetbal, met als titel ‘Laat de KNVB en clubs het oplossen’. “Er waren meerdere ingezonden brieven en columns in (andere) dagbladen van dezelfde strekking. Kennelijk hebben we iets uit te leggen”, schrijft de bond.

KNVB reageert op ingezonden brief over politiestakingen

‘De politie moet de kastanjes uit het vuur halen, omdat de clubs en de KNVB weigeren om zelf passende maatregelen te nemen tegen hooligans’, is één van de aannames in de brief, waar de KNVB zonder blikken of blozen over stelt: ‘onjuist!’ “De clubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in de stadions. Zij hebben veel preventieve maatregelen genomen en als het toch fout gaat dan worden daders opgespoord en gestraft met langdurige stadionverboden en boetes. Politie is er nauwelijks in het stadion. Zij zijn verantwoordelijk voor de openbare orde (buiten het stadion) en alleen zij hebben de bevoegdheden om op te treden bij grootschalige ordeverstoringen.”

Engels model

Zoals zo vaak wordt ook Engeland aangehaald, waar ‘hooliganism‘ al jaren niet meer getolereerd wordt. “Uiteraard zijn we bij onze Engelse collega’s op bezoek geweest. Hun aanpak blijkt niet veel te verschillen met die in Nederland. Overigens kan het daar soms ook nog wel eens fout gaan, uiteindelijk is het nooit vooraf 100% uit te sluiten dat iemand zich gek gaat gedragen. Het grootste verschil met Engeland is dat daders daar vaker strafrechtelijk worden vervolgd. Dat schrikt veel potentiële daders af. Dat zouden wij in Nederland ook graag van het OM zien, want de landelijke stadionverboden en boetes van de KNVB zijn civielrechtelijk. Dat levert de daders dus geen strafblad op.”

Geldkraan

Volgende aanname: ‘Er worden miljoenen uitgegeven aan spelers, trainers, bestuurders en luxe zaken, maar voor het hooligansprobleem is geen geld en draait de belastingbetaler op voor de kosten.’ Deze stelling haalt de KNVB eveneens onderuit: “De clubs investeren miljoenen in hun veiligheidsorganisatie. Zo zijn bij elke club gediplomeerde veiligheidscoördinatoren en -medewerkers in dienst en hangen in elk stadion geavanceerde camera’s om daders op te sporen. Tijdens een Eredivisiewedstrijd zijn er gemiddeld 100 stewards en nog een groot aantal beveiligers in het stadion aanwezig. Niet alle bevoegdheden van de politie mogen door burgers worden overgenomen, dus het klopt dat het betaald voetbal de samenleving geld kost. Maar als je naar de kosten kijkt, dan moet je óók naar de opbrengsten kijken. Zo biedt het betaald voetbal veel werkgelegenheid en draagt het 2,8 miljard euro bij aan het BBP.”

Zouden hooligans een strafblad moeten krijgen?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
224+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
60+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
28+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
37+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
30+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
45+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
214+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
130+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
117+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
91+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
79+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
58+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
109+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
192+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
128+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
38+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
21+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
396+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
61+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
200+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie