Tadic-probleem Ajax bereikt zijn climax

Foto: Tadic-probleem Ajax bereikt zijn climax

Dusan Tadic ligt bij Ajax onder vuur. Het seizoen van de Amsterdammers dreigt in mineur te eindigen en dat komt volgens de critici onder meer door de rol die de Serviër dit seizoen kreeg toebedeeld. Alfred Schreuder én John Heitinga haalden Tadic dit seizoen zelden naar de kant, wat ook tegen AZ wederom niet het geval was. Achter de schermen zit het clubbestuur ondertussen met de handen in het haar. Hoe moet de club dit oplossen, zonder dat het haar respect aan Tadic vergeet te tonen?

Lastige situatie Tadic

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk waren het zondagavond in Studio Voetbal roerend met elkaar eens: Tadic kan aankomend seizoen bij Ajax niet meer de basisspeler blijven die hij nu is. De 34-jarige voetballer heeft centraal op het speelveld steeds meer moeite om met de snelheid van het spel mee te gaan, zo bleek zaterdagavond in het thuisduel met AZ maar weer eens. Vooral in de eerste helft raakte Tadic de bal een aantal keer op een gevaarlijk plek kwijt, waardoor de bezoekers direct in de tegenaanval konden.

Mede vanwege de teleurstellende resultaten van Ajax vinden de twee Oranje-internationals dat het Amsterdamse bestuur komende zomer rigoureus moet zijn en afscheid moet nemen van Tadic. “Ik zou niet met hem doorgaan. Dat klinkt hard, want hij heeft fantastische statistieken”, zo was Van Hooijdonk zondag duidelijk. Een definitief afscheid moet het volgens hem niet zijn. “Je moet tegen Tadic zeggen: ga nog twee jaar in Amerika spelen of met Ronaldo in Saudi-Arabië. Daarna kom je terug en word je trainer.”

Voor Van der Vaart is het matige spel van Tadic geen reden om hem te laten vertrekken. De analist vindt dat de nieuwe technische staf duidelijk richting hem moet zijn, maar dat hij weldegelijk in staat is om tijdens wedstrijden tegen de kleinere clubs in de Eredivisie zijn minuten te maken. “Dat hoeft toch niet? Zeg gewoon tegen hem dat hij minder gaat spelen. De vraag is of hij dat kan. Op een gegeven moment moet je je erbij neerleggen dat je minder gaat spelen. Dat had ik ook. Dan is het opgelost”, aldus Van der Vaart.

Concurrentie bij Ajax

Hoewel de kritiek op Tadic dit seizoen behoorlijk luidt is, blijven Schreuder en Heitinga opvallend genoeg voor hem kiezen. Dit seizoen speelde Ajax 31 wedstrijden in de Eredivisie en de aanvoerder mocht in alle duels aan de aftrap verschijnen. Slechts in 7 wedstrijden moest hij vroegtijdig naar de kant toe, al ging het daarbij vaak om een paar minuten voor het laatste fluitsignaal. Tegen FC Volendam-uit keek hij het langste vanaf de reservebank toe, namelijk ruim een half uur.

Waar Tadic in de Eredivisie vooralsnog goed was voor 9 doelpunten en maar liefst 17 assists, moesten Steven Bergwijn en Brian Brobbey meermaals op hun kans wachten. Het duo keerde afgelopen zomer terug naar Amsterdam en hoopte op een basisplek, maar kreeg met Tadic als concurrent te maken. Onder leiding van Schreuder speelde Tadic veelal op de plek van Bergwijn, en verhuisde de oud-PSV’er naar de bank, terwijl Heitinga Tadic bij voorkeur in de spits liet spelen en daarbij slecht nieuws had voor Brobbey.

De statistieken van Brobbey en Bergwijn zijn echter ook niet zomaar onder een stoel te vegen. Bergwijn deed dit voetbaljaar in 29 competitiewedstrijden mee, maar maakte in slechts 11 duels de volle 90 minuten vol. Hij bezorgde Ajax voorlopig 11 doelpunten en 5 assists. Brobbey speelde even zoveel wedstrijden (waarvan slechts 3 volledige duels) en maakte eveneens 11 treffers. Met 2 assists was de aanvaller bovendien ondersteunend aan zijn ploeggenoten, waarmee beide spelers de potentie hebben om bij Ajax door te groeien.

Vallende Tadic

Wanneer de kritiek rondom Tadic klinkt, gaat het echter lang niet altijd over de doelpunten en assists die hij Ajax levert. De Serviër laat zich dit seizoen namelijk veelal in andere aspecten gelden. Zo is de voorhoedespeler behoorlijk vaak betrokken bij opstootjes met de tegenstander, wat het spel van de nummer 3 van Nederland bepaald niet ten goede komt. Met zijn gedrag ging hij de voorbije jaren nog voorop in de strijd, maar haalt hij dit voetbaljaar voornamelijk de snelheid uit het spel.

Meerdere mensen haalden de laatste weken naar Tadic uit, waaronder Dick Jol. De oud-scheidsrechter vertelde aan het Algemeen Dagblad: “Die vent haalt toch voortdurend het bloed onder je nagels vandaan met zijn ouwe wijven-gedrag? Als ik nog scheidsrechter was, dan zou hij na de eerste keer meteen geel krijgen. En zou ‘meneer Tadic’ dan commentaar hebben, dan kon hij direct vertrekken. Dat is de remedie tegen lui, die alleen maar zijn om tegenstanders en supporters te tergen: genadeloos optreden.”

Langdurig contract

Voor Ajax is het zeker niet eenvoudig om een besluit over Tadic te nemen. Bijna 5 jaar geleden kwam hij over uit de Premier League en bezorgde hij zijn nieuwe club in zijn eerste seizoenen veel prijzen. Het zorgde binnen Ajax voor dermate veel tevredenheid dat het twee jaar geleden nog het contract van Tadic verlengde tot de zomer van 2027. Tot volgend jaar zomer zou de ervaren Serviër nog als voetballer doorgaan, waarna ze de samenwerking zouden vervolgen als ‘medewerker’ (bijvoorbeeld jeugdtrainer of assistent bij het eerste team).

Mocht de conclusie binnen Ajax zijn dat Tadic niet goed genoeg meer is voor het basisteam, dan is het de vraag of de speler aankomend seizoen nog wel wil blijven. Hij gaf in een interview met de NOS onlangs namelijk aan dat hij nog niet toe is aan stoppen en daarom voorlopig niet denkt aan afbouwen. “Ik wil voetballen zolang mijn lichaam naar me luistert. En het lichaam luistert op dit moment heel goed naar me”, stelde Tadic, die een transfer niet uitsluit. “We zullen zien wat er gaat gebeuren. Voetbal is onvoorspelbaar: je weet het nooit.”

In 2018 was hij nog het grote voorbeeld in de spelersgroep dat met de talentvolle jongens dagelijks richting het krachthonk liep, maar dat is allang niet meer het geval. De huidige vorm van Tadic zal zijn geloofwaardigheid in de kleedkamer ook zeker niet goed doen, waarmee hij zijn grootste kracht aan het verliezen is. Komende zomer hangt voor beide partijen dan ook de grote vraag boven het stadion: blijft Tadic in de Johan Cruijff Arena spelen of slijt hij zijn laatste paar jaar buiten Amsterdam?

Afwachtende houding

Met het einde van het seizoen in zicht, snakken de Amsterdammers naar de zomerstop. Het bestuur lijkt de komende weken nog geen beslissing over Tadic te willen maken, alleen al omdat het nog altijd niet duidelijk is welke hoofdtrainer er komend seizoen voor de spelersgroep staat. Deze moet samen met Sven Mislintat beslissen of hij nog een rol ziet weggelegd voor Tadic, of dat hij juist geen gebruik meer van hem wil maken. Ook voor Tadic zal een vakantie goed zijn om de situatie te laten bezinken.

Dat de prestaties van Tadic de komende jaren alleen maar omlaag zullen gaan, is een logische consequentie van zijn leeftijd. Slechts een handjevol spelers kreeg het in het verleden voor elkaar om hetzelfde boven hun 35ste neer te zetten als in de rest van hun loopbaan. Een vertrek hangt dan ook in de lucht. Tadic verdient het bij een mogelijk afscheid echter wel om een grote plek te krijgen in de clubgeschiedenis. Wie namelijk ruim honderd doelpunten achter zijn naam heeft staan, Ajax bijna in de finale van de Champions League hielp en de kampioenschappen met de club jarenlang aaneenreeg, verdient namelijk met een groot applaus uit Amsterdam te vertrekken.

Wat moet Ajax met Tadic doen?

  • Behouden en opstellen
  • Behouden, maar op de reservebank zetten
  • Laten vertrekken
431+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie