Taument onthult over Feyenoord-periode: “Toen was ik echt bang om te spelen”

Foto: Taument onthult over Feyenoord-periode: “Toen was ik echt bang om te spelen”

Gaston Taument is Feyenoord. De aanvaller was tussen 1988 en 1997 jarenlang actief in De Kuip en veroverde met de Rotterdammers zowel het landskampioenschap als meerdere KNVB-Bekers. In een exclusief interview met Soccernews.nl gaat hij uitgebreid in op zijn actieve loopbaan én huidige uitdagingen.

Interview: Taument ziet grote verbeteringen bij Feyenoord

De huidige jeugdtrainer van Feyenoord speelde in zijn voetballoopbaan bij vijf clubs, waarbij zijn periode in de havenstad verreweg de langste was. Dat was niet voor niets, want Feyenoord is zijn grote liefde. Stiekem had hij in deze tijd voor Feyenoord willen spelen, aangezien de situatie in de voetballerij volgens hem compleet is veranderd. “Persoonlijk denk ik dat ik dan nog een betere voetballer was geweest. Het is tegenwoordig veel meer geprofessionaliseerd. Ik heb bijvoorbeeld in de jeugd gespeeld bij Feyenoord en dan gooiden ze een bal in het midden om lekker te voetballen. Nu staan er vier tot vijf trainers op het veld”, legt Taument uit.

Voor buitenspelers is het volgens Taument überhaupt een ander tijdperk. Waar zijn trainers in het verleden van hem eisten dat hij aan de zijkant bleef staan en een actie buitenom maakte, krijgen vleugelaanvallers van tegenwoordig juist de opdracht mee om naar het centrum toe te trekken en daar gevaar te stichten. Het zorgt er onder meer voor dat buitenspelers tegenwoordig veel meer doelpunten maken dan in het verleden. “Ze spelen veel meer aan de binnenkant. Jammer dat ik dat niet heb meegemaakt, want dan was ik misschien wat beter geworden.”

Taument vindt in deze tijd echter lang niet alles een verbetering. Zo wijst hij naar het gebruik van data in de voetballerij. Hoewel hij denkt dat het weldegelijk een belangrijke bijdrage kan leveren aan de prestaties op het veld, vindt hij dat sommigen het overdrijven. “Het moet om hulpmiddelen gaan, zeker niet leidend. Data en het tactische gedeelte moet de speler individueel helpen in de ontwikkeling. Je moet het vooral niet helemaal moeilijk maken voor een speler. Vroeger moest ikzelf als speler ook een bepaalde vrijheid hebben.”

Gaston Taument speelde ook voor het Nederlands elftal.

Hoogtepunten in lange periode in Rotterdam

In zijn seizoenen bij Feyenoord beleefde Taument de gehele wederopstanding van Feyenoord. De club was in de jaren ’80 namelijk financieel flink in de problemen geraakt. In het seizoen 1990-1991 pakte het met de KNVB Beker eindelijk een prijs. “Dat was na hele slechte jaren, zowel sportief als financieel, tegen FC Den Bosch. We wonnen met 1-0 en de supporters kwamen een paar minuten voor tijd al op het veld rennen, waardoor de scheidsrechter de wedstrijd moest stoppen. Die werd ook niet meer uitgespeeld. Het was zo mooi om al die huilende mensen te zien.”

Het is voor Taument hét hoogtepunt uit zijn voetballoopbaan. Voor de bekerwinst stond Feyenoord volgens hem zelfs een tijdlang op de twaalfde positie in de competitie. “Ik weet daardoor hoe het voelt om met hele hoge druk te spelen. Die druk is hoger dan dat je een Europa Cup moet spelen. Toen was ik echt wel bang om te spelen. Ik was een jonge speler en we mochten niet verliezen. Dat was wel heftig. Maar nadat we de beker wonnen, vonden we gelukkig de weg naar boven.” Het leverde Feyenoord in het seizoen 1992-1993 de landstitel op.

Ervaringen met Peter Bosz en Robin van Persie

In De Kuip speelde Taument onder meer samen met Peter Bosz. Dat de huidige oefenmeester van PSV zo een goede hoofdtrainer zou worden, zag hij wel aankomen. In zijn periode bij Feyenoord liet Bosz namelijk zien dat hij al erg bezig was met het analyseren van de tegenstander en het begrijpen van de tactische keuzes van trainers. “Als wij De Klassieker speelden tegen Ajax, dan reed Peter naar De Meer waar ze trainden. En dan ging hij naar de trainingen van Ajax kijken, een dag voor de wedstrijd. Tegenwoordig kan dat niet meer, maar toen nog wel.”

Taument is sinds 2003 jeugdtrainer en werkt daardoor al een tijdlang bij Feyenoord. Hij is een van de belangrijke redenen dat Robin van Persie na zijn voetballoopbaan eveneens in het trainersvak is gerold. In de Onder 15 trainde Taument zijn zoon Shaqueel van Persie. De gestopte voetballer zat regelmatig in zijn auto naar de training te kijken en toen ging er plotseling een lampje bij Taument branden. “Het was zo’n grote voetballer en wereldster. En hij kan onze jeugd zoveel meegeven. Waarom deed hij niets bij Feyenoord?”, vroeg hij zichzelf af.

Hij besloot dan ook om met Van Persie in gesprek te gaan. De voormalig aanvaller was pas net gestopt met zijn voetballoopbaan en was nog aan het kijken welke richting hij op wilde gaan. Taument bood hem aan om als assistent van hem aan de slag te gaan, zodat hij de mogelijkheid zou krijgen om aan het vak te ruiken. “Zo is hij erin gerold. Hij doet het hartstikke goed.” De oefenmeester heeft zich de voorbije jaren knap ontwikkeld op het jeugdcomplex van Feyenoord en zou zelfs in de belangstelling staan om als hoofdtrainer van sc Heerenveen aan de slag te gaan.

Als trotse vader zal Van Persie de komende jaren in ieder geval betrokken blijven bij Feyenoord. Zijn zoon doet het namelijk goed en maakt een goede kans om de hoofdmacht van Feyenoord te bereiken, evenals zijn vader in het verleden deed. Taument stelt dat Shaqueel van Persie inderdaad een veelbelovend talent is, maar wil er verder geen druk op leggen. “Alle spelers die bij Feyenoord rondlopen, zijn talenten. De ene speler heeft die kwaliteiten meer dan een ander en dat vult elkaar aan. Shaqueel wordt vaak vergeleken met zijn vader. Het is gewoon een goede voetballer.”

Video-interview met Taument

Kende Taument zijn beste periode bij Feyenoord?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
55+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie