Te Kloese en Feyenoord zetten stap achteruit op transfermarkt

Foto: Te Kloese en Feyenoord zetten stap achteruit op transfermarkt

De zomerse transfermarkt van 2024 zit erop voor Feyenoord. Technisch directeur Dennis te Kloese liet heel veel spelers gaan en haalde er ook heel veel terug. Het venijn zat niet alleen in de staart, maar ook in het begin. Alleen die grote aankoop bleef uit. De stap die Te Kloese wilde zetten, werd niet gezet. Als alles op een rij gezet wordt zet hij met Feyenoord juist een stap achteruit, dat wel veel geld opleverde.

Analyse: transferbalans Feyenoord is sportief stap achteruit, maar financieel stap vooruit

Feyenoord verdiende heel veel de afgelopen transferwindow. Als we het aankoopgeld van het verkoopgeld afhalen houdt de club ruim 30 miljoen euro over. Dat bedrag kan nog oplopen door bijvoorbeeld de verplichte koopoptie van Torino van een kleine 5 miljoen euro. Deze transferbalans is vergelijkbaar met die van twee zomers geleden. Toen Feyenoord met Luis Sinisterra, Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Fredrik Aursnes flink cashte (een kleine 70 miljoen). Destijds haalde de club voor 38 miljoen spelers als Dávid Hancko, Quinten Timber, Santiago Giménez en Igor Paixão.

De inkomsten zijn deze keer met ongeveer 57 miljoen euro een stukje minder. Twee verkopen zorgden duidelijk voor de meeste centjes: Mats Wieffer voor ruim 32 miljoen naar Brighton & Hove Albion en Lutsharel Geertruida voor 20 miljoen plus naar RB Leipzig. Op de valreep van de transfermarkt werd Ondrej Lingr nog verkocht aan zijn oude club Slavia Praag voor 2,2 miljoen. Op Wieffer (ooit gekocht voor 600K van Excelsior) en Geertruida (eigen jeugd) maakt Feyenoord extreem veel winst. In een seizoen tijd staat daar ook een kleine 3 miljoen verlies op Lingr bij.

Feyenoord houdt hand op de knip

Ten opzichte van die financieel (en sportief) geweldige transferwindow van 2022-2023 werd er ook minder uitgegeven. Feyenoord betaalde ruim 25 miljoen voor 12 nieuwe aanwinsten. De bedragen werden deze keer wat meer verdeeld over de spelers, waarbij de laatste aankoop, Hwang In-beom, met 8 miljoen ook gelijk de duurste aankoop was. Verder werden er miljoenen uitgegeven voor Jordan Lotamba (5), Anis Hadj Moussa (3,5), Mitchell (2,5) en Plamen Andreev (1,2). Zonder die Zuid-Koreaanse last-minute-aankoop had Feyenoord de 40 miljoen winst aangetikt.

Financieel geweldige transferzomer voor Feyenoord

Feyenoord verdiende dus veel en kent op financieel opzicht een geweldige transferzomer. Op sportief vlak kunnen er wel vraagtekens gezet worden. De vervanger van Wieffer bleef erg lang op zich wachten en lijkt met In-beom nu gevonden te zijn. Hij is echter een speler die niet bovenaan het verlanglijstje stond, maar vooral een aankoop is van de laatste week omdat het duidelijk werd hoe erg Feyenoord op het moment de Oranje-international mist.

Te Kloese gokte ook lang op het langer aanblijven van Geertruida. Hij wilde de jongen van Zuid de best betaalde speler maken en hem nog belangrijker maken dan hij al was. Toen RB Leipzig tegen het sluiten van de markt zich weer melden voor de verdediger wist Feyenoord dat ze hem niet tegen konden houden. Waar eerder nog gedacht werd aan een recordtransfersom voor Geertruida, nam Te Kloese nu genoeg met een bedrag van 20 miljoen. Snel moest de directeur schakelen en toverde Lotomba uit de hoge hoed. De 25-jarige rechter wingback kwam over van OGC Nice voor 5 miljoen euro. Op het oog een paniekaankoop.

Te Kloese wisselt van transfertactiek

De duurste spelers van deze transfermarkt stonden duidelijk niet bovenaan het lijstje van Te Kloese en zijn scouting. Dat is ook een duidelijk verschil met de topaankopen van twee jaar geleden. Met Hancko, Giménez, Timber en Paixão was Feyenoord al lange tijd bezig en zij werden voor sterke bedragen vastgelegd. Zij groeiden uit tot vaste krachten en zagen hun marktwaardes minstens verdrievoudigen. Het goede nieuws voor het Legioen is dat het viertal er nog is. Zij moeten komend seizoen het team gaan dragen zodat het kan strijden om de landstitel en een goed figuur kan slaan in de Champions League.

Vooral aan Hancko werd deze zomer getrokken. Waar vorig jaar, logischerwijs na het kampioenschap, zo’n beetje alle sterkhouders over interesse niet te klagen hadden, was het deze keer wat rustiger. De Slowaak werd gek gemaakt door Atlético Madrid, herstelde zich en liet merken klaar te zijn voor weer een nieuwe (in ieder geval persoonlijk) successeizoen. Giménez werd op de valreep nog gelinkt aan Nottingham Forest, maar beide kampen pakten niet door. Waarbij de Mexicaan zelf vooral liever bij Feyenoord bleef, dan naar de onderkant van de Premier League.

Santiago Giménez, Dávid Hancko en Igor Paixão waren de topaankopen van twee zomers geleden.

Feyenoord ziet transfers misgaan deze zomer

Het was aan de uitgaande kant bij Feyenoord ook de transfermarkt van het niet doorgaan van transfers. Justin Bijlow en Calvin Stengs waren al een huis aan het uitzoeken in respectievelijk Southampton (Engeland) en Charlotte (Verenigde Staten). De medische keuring gooide voor beide spelers roet in het eten. Feyenoord liep in totaal ruim tien miljoen euro mis, maar op sportief gebied werd een aderlating voorkomen. Feyenoord heeft weer twee sterke keepers en het laatste greintje creativiteit bleef ook in De Kuip.

Zo bleef sportief de schade beperkt en haalde Feyenoord financieel toch heel wat aardigs op. De kern van het elftal bleef behouden en het is nu de vraag hoe groot het verlies van Wieffer en Geertruida zal zijn. Het is nu aan de nieuwe trainer Brian Priske om te laten zien dat hij met bijna hetzelfde elftal en een rits nieuwe aankopen Feyenoord kan laten presteren. Want Wieffer en zou goed op te vangen moeten zijn met Ramiz Zerrouki, In-beom en eventueel Chris Kévin Nadje (het talent dat voor 500.000 euro over kwam van Versailles). Ook zou vanuit de eigen jeugd er doorstroming moeten zijn voor het middenveld. Achterin zou Geertruida op gevangen moeten worden door op rechts Bart Nieuwkoop en Lotomba. Centraal achterin heeft Feyenoord met Gernot Trauner en Thomas Beelen al spelers die zichzelf hebben bewezen. Daarbij zijn nog de talentvolle verdedigers Jeyland Mitchell en Facundo González (gehuurd voor 500K met optie tot koop van Juventus) gehaald.

Ook door Priske gewenste buitenspeler blijft uit

Verder was vooraf nog gekeken naar een linksback en een buitenspeler. Voor het opvangen van de langdurig geblesseerde Quilindschy Hartman werd de transfervrije Gijs Smal opgepikt bij FC Twente. Ook kwam Hugo Bueno op huurbasis over van Wolverhampton Wanderers. Als buitenspeler werd Hadj Moussa (rechtsbuiten) gekocht en Ibrahim Osman (linksbuiten) gehuurd. Priske hoopte echter met bijvoorbeeld Andreas Skov Olsen nog een topaankoop binnen te halen, maar dat mislukte. Feyenoord bood nog vergeefs een transfersom aan Club Brugge dat richting de 20 miljoen euro liep.

Zo is het op papier allemaal netjes, maar die paar echte topaankopen bleven uit. Ook in de tijd van Arne Slot werd elke transferwindow aangegrepen naar een buitenspeler. In de vorige transferzomer was Feyenoord heel geduldig met Luka Ivanusec. Deze transferperiode was Te Kloese in samenspraak met Priske lukraak buitenspelers aan het peilen voor een overgang naar De Kuip. Een rits aan, vooral Scandinavische spelers, kwamen voorbij. Ze bleven echter allemaal waar ze zaten. Wat zorgen baart is dat er verhalen opdoemen waarbij Te Kloese de scouting zou hebben gepasseerd. Dat zou ook gelden voor enkele aankopen.

Gevoel met flinke portemonnee is goed bij Te Kloese

Het gevoel van de technisch (en algemeen) directeur van Feyenoord is echter goed. Zo laat hij doorschemeren aan ESPN. Het zit hem dan vooral in dat de club in staat is om hogere bedragen en salarissen te bieden voor spelers. Dat die spelers uiteindelijk dan niet komen, en Feyenoord volgens Te Kloese geen paniek-aankoop doet is iets wat de directeur toch tevreden stelt. “We hebben de kans gehad om dusdanig goede spelers te halen voor dusdanige transferbedragen en salarissen. Dat is iets waar we de afgelopen drie jaar naar toegegroeid zijn.”

Hij ziet de transferwindow dus niet als mislukt of als een gemiste kans om echt die stap voorwaarts te zetten naar topaankopen van boven de 10 miljoen, zoals ze bij de concurrentie inmiddels wel gewend zijn. “We hebben ook vooral veel energie gezet in het behouden van spelers”, zegt Te Kloese daarover. Alleen bij Geertruida is dat misgegaan. Voor de speler, waarvan iedereen al wist dat hij deze transferzomer zou vertrekken, is niet tijdig een vervanger gehaald. Met Lotomba en Nieuwkoop zet Feyenoord duidelijk een stap achteruit.

Te Kloese legt zichzelf op hakblok bij Feyenoord

Sportief zet Feyenoord een stap achteruit en ook is de kans gemist om een stap te zetten op de transfermarkt. We zitten weer op het niveau van twee zomers geleden en daarbij lijkt de scouting en doorstroming van eigen jeugd ook niet in orde te zijn. Te Kloese heeft met de afgelopen transferzomer zichzelf op het hakblok gelegd. Met verrassende aanwinsten en een nog verrassendere trainer die het snel moeten gaan laten zien. Financieel staat Feyenoord er weer geweldig voor, maar nu moet er doorgepakt worden. Sportief lopen de Rotterdammers al achter op PSV en er moeten op dat vlak stappen gezet worden. Ook voor de volgende transferwindow, zeker in de zomer. Dit seizoen moet blijken of na de stap achterwaarts er twee vooruit gezet kunnen worden.

Wat voor cijfer geef jij de zomerse transferwindow van Feyenoord?

  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
304+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:30
0+
Ten Hag afgemaakt: ‘Zei hij dat nou echt?’
12:14
23+
”Misselijkmakende’ gast geschrapt uit De Oranjezondag’
12:00
56+
Lag het dan toch allemaal aan Arne Slot?
11:45
36+
Feyenoord-dissonant wekt onbegrip: “Zak aardappelen op de rug”
11:30
18+
Noa Lang-meevaller voor PSV
11:15
641+
Sensationele transfer voor Mo Ihattaren?
10:58
54+
Mogelijk PSV-oplossing dient zich aan: “Gaat als de brandweer”
10:42
74+
Kuijt hoort ontslagboodschap: “Als je succesvol wil zijn…”
10:27
255+
Kroes op de vingers getikt na ‘Ajax-noodmaatregel’
10:12
18+
Sparta-steunpilaar verrast door mislopen transfer: “Meer van verwacht”
10:00
59+
Dit bedrag kunnen PSV en Feyenoord in de Champions League verdienen
09:48
124+
Driessen ziet potentiële toptrainer in Eredivisie rondlopen: “Geen meeloper”
09:43
200+
Politiestakingen nog niet van de baan: “Ongelukkig voor Ajax”
09:28
538+
‘Feyenoord-ontslag Priske onvermijdelijk’
09:13
675+
‘Feyenoord-terugkeer voor Jordy Clasie’
08:55
215+
‘Bergwijn-dreun voor Ronald Koeman’
08:40
238+
‘Eén nadeel aan Ajax-transfer Klaassen’
08:25
254+
‘Feyenoord-tegenvaller spotgoedkoop weg’
08:10
67+
Van Persie gekraakt: “Is zelfmoord voor die jongens”
07:54
289+
‘Walgelijke’ Ajax-actie met grond gelijkgemaakt
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie