‘Ten Hag heeft Ihattaren voor schut gezet’

Foto: ‘Ten Hag heeft Ihattaren voor schut gezet’

Ajax maakte onlangs bekend dat het een einde maakt aan de samenwerking met Mohammed Ihattaren. Het grillige talent vertrekt aan het einde van het jaar bij de Amsterdammers en keert terug bij Juventus. De Italiaanse topclub lijkt echter ook niet springen om de twintigjarige spelmaker, waardoor de vraag is hoe zijn toekomst er uit gaat zien.

Ihattaren leek bij Ajax in het begin van het seizoen op de goede weg te zijn, maar al snel liep de aanvallende middenvelder aan tegen trainingsachterstanden en persoonlijke problemen. Daardoor bleven zijn optredens bij Ajax alleen beperkt tot een paar optredens in Jong Ajax, waarin zijn hattrick tegen VVV het hoogtepunt was. Vorig seizoen maakte Ihattaren zijn enige speelminuten voor Ajax 1, de spelmaker mocht in de verloren bekerfinale tegen PSV invallen.

Voetbal International sprak met een aantal voetbalkenners over de huidige situatie van Ihattaren. “Ik kan er echt niks over zeggen. Ik heb er nu al zo veel over gelezen en gehoord. Het is allemaal suggestief, niemand weet er het fijne van. Ik sta hier blanco in. Ik zou het vervelend vinden als ik dingen zeg die niet kloppen”, stelt Aad de Mos tegenover het weekblad.

Voorbereiding Ajax

Jan Van Halst vermoedde in de zomer al dat het niet goed zou eindigen voor Ihattaren. “Eigenlijk bij de eerste tegenslag al. Tijdens de voorbereiding heb ik hem op een veldje in Oldenzaal zien spelen tegen Paderborn. Na afloop interviewden we hem voor Ziggo Sport. De vreugde spatte ervan af. Ik heb ook de vraag gesteld of hij weer de ouderwetse ondeugende Mo was. “Ja, ik ben er weer“, zei hij met een grote glimlach. Ik smolt bijna. Ik dacht: hij is er bijna bovenop. Hij zou niet meer terugvallen. Maar verdomme, het is toch gebeurd. Kort daarna ging het toch weer mis.”

Ook Ronald de Boer zag de problemen al in de voorbereiding ontstaan. “Het werd heel precair. Dan denk je wel: dit wordt geen succesverhaal meer. Ik hoopte natuurlijk wel dat hij het goed zou doen bij Ajax, maar het is dit jaar bij hopen gebleven. Ik denk ook dat Ajax er zo in zat, hopen dat hij zou slagen. Iedereen heeft gezien welke kwaliteiten Ihattaren bezit, maar voetbal is meer dan alleen talent en kwaliteiten.”

Guus Til

Daarbij vergelijkt De Boer Ihattaren met Guus Til. “Als ik nu vraag welke voetballer beter is: Guus Til of Mo Ihattaren? Waarschijnlijk zegt iedereen Ihattaren. Wat hij heeft in zijn pink, heeft Til in zijn hele lichaam. Maar Til zit in de voorselectie van Oranje en Ihattaren is nergens te bekennen. Het gaat niet alleen om talent. Bij profvoetbal komt veel meer kijken.”

Volgens Van Halst valt Ajax weinig te verwijten, maar had Ten Hag hem nooit mogen brengen tegen PSV. “Ajax heeft hem persoonlijk begeleid. Een aai over de bol, maar soms ook een schop onder zijn kont. De crux zit in zijn privéleven. Wat je daar allemaal over hoort en leest, de figuren om hem heen met kwade bedoelingen. Het is zo moeilijk om daaruit te komen. Ik heb ook een soort medelijden met hem. Het is gewoon een sneu verhaal. Het enige waar Ajax hem in had kunnen beschermen, was de invalbeurt in de bekerfinale tegen PSV. Dat was gewoon gênant. Ihattaren werd heel geforceerd bij de selectie getrokken.”

Wil Ihattaren zijn carrière een nieuwe wending geven, dan stelt Van Halst tegenover Voetbal International dat hij eerst zijn problemen onder ogen moet komen. “Hij moet met de billen bloot gaan. Alles achter zich verbranden en opnieuw beginnen. Dat zullen veel mensen hem adviseren, maar het ook echt doen, is verrekte lastig. Je kan het vergelijken met een verslaving. In een afkickkliniek moet je toegeven dat je een probleem hebt, een heel groot probleem. Dat is een lastige stap. Je merkt ook in het hele land de teleurstelling. Ik denk niet dat iemand een hekel aan hem heeft. Het is gewoon sneu, maar tegelijkertijd ook een voorbeeld voor andere talenten.”

Verwacht jij Ihattaren nog terug op het voetbalveld?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, die keert niet meer terug in het profvoetbal
  • Ja, misschien bij de amateurs
2980+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
51+
‘Ihattaren keert terug in de Eredivisie’
23:29
61+
Weghorst eerlijk over baalmoment na keuze Farioli
23:12
54+
Farioli laat zich kritisch uit: “Ver verwijderd van perfect”
22:55
11+
PSG sleept overwinning uit het vuur, Manchester City speelt gelijk
22:28
100+
Perez ziet grote uitblinker: “Ajax speelde écht goed”
22:27
106+
‘Oorlog tussen Van der Gijp en Gordon bereikt nieuw kookpunt’
22:12
69+
Zo verliep de terugkeer van Davy Klaassen bij Ajax
22:12
162+
‘Weghorst ging helemaal over de rooie’
22:10
58+
‘Ajax-debuut is voetbalterrorisme’
21:54
58+
Ajax heeft geen kind aan Fortuna Sittard
21:30
207+
Dit is de reden waarom PSV Perisic naar Eindhoven haalt
21:14
345+
Maurice Steijn heeft speciale boodschap voor Ajax-fans
21:13
51+
Bosz laat zich na Veerman-vraag niet gek maken
20:58
87+
‘Sutalo heeft vorig jaar zijn zusje laten spelen’
20:49
89+
‘Farioli-wonder bij Ajax’
20:47
8+
Sparta Praag te sterk voor RB Leipzig, gelijkspel bij Bologna
20:10
121+
Farioli verklaart afwezigheid van Brobbey
19:46
73+
Kippenvel bij rentree De Jong op trainingsveld
19:31
111+
PSV-schuldige aangewezen: “Dát kan hij moeilijker”
19:14
68+
“Klaassen heeft meer spelinzicht dan gemiddeld”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie