Ten Hag krijgt geweldig nieuws uit Duitsland

Foto: Ten Hag krijgt geweldig nieuws uit Duitsland

Erik ten Hag beleeft een hoopgevend seizoen bij Manchester United. De oefenmeester begon afgelopen zomer nog aan een moeilijk project, maar kreeg het binnen enkele maanden voor elkaar om het elftal te laten draaien. Tijdens de zomerstop hoopt Ten Hag nog een aantal versterkingen naar de club te halen, zodat het volgend voetbaljaar mogelijk voor de landstitel kan strijden. Jeremie Frimpong moet de eerste aankoop worden, zo melden verschillende Duitse media.

Turbulente jeugd

Voor Frimpong betekent een overstap naar Manchester United een terugkeer naar de stad waar hij groot werd. De geboren Amsterdammer verhuisde namelijk al op zevenjarige leeftijd naar Engeland, waardoor hij nauwelijks tot geen Nederlands spreekt. In 2010 deed de verdediger mee aan een jeugdtoernooi bij stadsgenoot Manchester City, waarin hij bij de scouts opviel en het voor elkaar kreeg om een plek in de jeugdopleiding te krijgen. Frimpong doorliep in die jaren vrijwel alle jeugdelftallen, maar slaagde er uiteindelijk nooit in om minuten op te doen bij het eerste team van de Engelse topclub.

Na negen jaar besloot Frimpong dan ook dat hij een transfer moest maken, waarna Celtic aanklopte om hem over te nemen. Binnen een mum van tijd dwong hij vervolgens een basisplaats af en met zijn werklust was hij al snel een publiekslieveling. Zo riepen de fans van Celtic hem uit tot de Young Player of the Year. Frimpong kreeg in januari 2021 dan ook een verdiende overstap naar Bayer Leverkusen, dat hem voor elf miljoen euro overnam. Hoewel hij in maart 2022 zwaar geblesseerd raakte aan zijn enkelbanden, en daardoor een voorselectie bij het Nederlands elftal de mist in zag gaan, raakte hij in Duitsland in fitte toestand nooit meer zijn basisplek kwijt.

Bijzondere statistieken

Frimpong is nog altijd pas 22 jaar oud, maar de huidige nummer 6 van de Bundesliga kan inmiddels niet meer zonder de kwaliteiten van de Nederlander. Vooral in aanvallend opzicht levert hij een belangrijke bijdrage, waarbij zijn loopvermogen, techniek en spelinzicht een van zijn sterkste punten zijn. Dat is niet alleen op het veld te zien, maar eveneens in zijn statistieken van dit seizoen. Alleen al in de Bundesliga was hij namelijk goed voor maar liefst acht doelpunten en zes assists. In de Champions League en Europa League maakte hij geen treffers, maar zorgde hij wel voor in totaal drie assists.

Voor een belangrijk gedeelte komen de prestaties van Frimpong door de tactiek die hoofdtrainer Xabi Alonso toepast. De Spanjaard, die houdt van een aanvallende manier van spelen, zet zijn elftal namelijk neer in een 5-3-2 systeem. Frimpong krijgt daarbij aan de rechterkant van het speelveld de vrijheid om zich uitgebreid met het aanvalsspel te bemoeien, terwijl hij voldoende rugdekking heeft om in verdedigend opzicht een steekje te laten vallen. Het zorgt ervoor dat Frimpong volledig in zijn kracht komt te voetballen. Mocht hij een transfer naar Manchester United maken dan is dit een van de aspecten die hij moet verbeteren.

Vergelijking met Mazraoui

De interesse van Erik ten Hag in zijn landgenoot is te begrijpen, want aan de rechterkant van de verdediging heeft de trainer nog niemand gevonden die aan zijn verwachtingen kan voldoen. Het spelsysteem van de oefenmeester staat of valt met de dynamiek die op het veld is te zien. Waar Tyrell Malacia aan de linkerkant veel in beweging is, moet Frimpong als rechtsback in de toekomst zijn steentje bijdragen. Een extra voordeel voor Ten Hag is dat Frimpong als geen ander de Engelse cultuur kent en zichzelf dan ook niet zal hoeven aan te passen. Ook het niveau van de competitie zal voor hem geen probleem zijn, aangezien hij de Bundesliga gewend is.

De kwaliteiten van Frimpong zijn vergelijkbaar met die van Noussair Mazraoui, met wie Ten Hag samenwerkte bij Ajax. De Marokkaan zorgde in balbezit voor een extra middenvelder, waardoor de Amsterdammers eenvoudiger de vrije man konden vinden en tegenstanders het vaak lastig hadden om een aanval van Ajax af te stoppen. Evenals Frimpong had Mazraoui een goede voorzet in huis, waardoor hij jaarlijks veel assists op zijn naam zette. Dat Mazraoui minder goed was in het verdedigende aspect, nam Ten Hag uiteindelijk voor lief en loste hij op door andere spelers een extra taak mee te geven zodra hij in balbezit was.

Belangrijke aankoop

Hoewel het binnenhalen van een rechtsback doorgaans niet de belangrijkste aankoop van de zomer is, kan dit aankomende zomer juist de sleutel zijn voor het zetten van de volgende stap. Manchester United laat dit seizoen namelijk goed voetbal zien en is voor het eerst sinds jaren weer eens succesvol, maar in balbezit kan het vooral tegen topploegen nog een stap maken. Voor Frimpong ligt daarvoor dan ook een belangrijke opgave. Zo is het de bedoeling dat hij met zijn diepgang ervoor zorgt dat Antony meer ruimte krijgt om te voetballen, zodat de keuzes verrassender worden en opponenten deze moeilijker kunnen verdedigen.

Persoonlijk richt Frimpong zich voorlopig op de slotfase van het seizoen, waarin hij nog de mogelijkheid heeft om zich met zijn club te plaatsen voor de Champions League. De Nederlander weet naar eigen zeggen als geen ander dat hij nog de nodige stappen moet maken en kijkt dan ook kritisch naar zijn kwaliteiten, zo vertelt hij aan Voetbal International. “Ik ga door en probeer mijn verdedigende spel te verbeteren. In het voetbal is er altijd iets dat beter kan. Er zijn nog veel dingen die ik moet verbeteren, niet alleen mijn verdediging. Ik werk elke dag om een ​​betere speler te worden”, aldus Frimpong, die komende zomer alsnog bij de selectie van Ronald Koeman hoopt te zitten.

Hoort Frimpong in de basis van Oranje te staan?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
308+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie