Ten Hag ligt bij Manchester United zwaar onder vuur

Foto: Ten Hag ligt bij Manchester United zwaar onder vuur

Erik ten Hag beleeft een turbulente seizoenstart bij Manchester United. Waar de oefenmeester na afgelopen seizoen nog een hoop vertrouwen kreeg van de supporters, Engelse media en het bestuur, moet hij inmiddels snel presteren om ontslag te voorkomen. De zege van afgelopen weekend moet voor de ommekeer zorgen, al is het de grote vraag of dit daadwerkelijk het geval gaat zijn.

Inside: Matige seizoenstart van Manchester United

De Nederlander was een aantal maanden geleden nog zo hoopvol. Ten Hag had zijn eerste seizoen bij de Engelse topclub overleefd en had zelfs een hoofdprijs eraan overgehouden. Manchester United won de League Cup, pakte de derde plaats in de Premier League en deed het goed in de FA Cup en Europa League. In de zomer moesten er nog een aantal sleutelspelers binnenkomen om zo pas écht de strijd te kunnen aangaan met Manchester City en Arsenal. Hoewel de clubleiding er niet in slaagde om Harry Kane naar Manchester te halen, kon Ten Hag met onder meer Rasmus Hojlund, Mason Mount, André Onana en Sofyan Amrabat zeer tevreden zijn.

Dat Ten Hag het met zijn ploeg niet voor elkaar kreeg om in het eerste Premier League-duel direct hoogstaand voetbal te spelen, werd op de koop toegenomen. Tegen Wolverhampton was een doelpunt van Raphaël Varane voldoende om een kleine overwinning op het scorebord te zetten. De hoofdtrainer moest het op dat moment stellen zonder de geblesseerde Hojlund, die als nieuwe centrumspits voor de doelpunten moest gaan zorgen. De ‘Erling Haaland van Manchester United’ zou snel fit zijn, terwijl Ten Hag zonder hem voor constante prestaties moest zorgen. Dat ging echter al behoorlijk snel fout.

Manchester United bleek namelijk al snel verdedigend zeer kwetsbaar te zijn, wat resulteerde in het nodige puntverlies. Op bezoek bij Tottenham Hotspur ging het een week na Wolverhampton met 2-0 onderuit, waarna ook Arsenal (3-1), Brighton & Hove Albion (1-3) en Crystal Palace (0-1) te sterk bleken te zijn. Tussendoor lukte het Manchester United wel om overwinningen te boeken op Nottingham Forest (3-2) en Burnley (0-1). Gezien de stand ging het voor het team van Ten Hag allerminst eenvoudig, waardoor het weinig vertrouwen uit de wedstrijden kon halen. Bovendien ging het niet alleen verkeerd in de Engelse competitie.

Ten Hag verdedigt Onana na CL-duel

In de Champions League heeft Manchester United namelijk twee nederlagen op haar naam staan. De club ging in het openingsduel op bezoek bij Bayern München met 4-3 onderuit. Vervolgens verloor het ook nog eens op Old Trafford met 2-3 van Galatasaray. Het zorgde voor woede bij Ten Hag. “We maakten cruciale fouten. Die worden op dit niveau natuurlijk afgestraft. We moeten samen de rug rechten. Het is niet één persoon die alles fout doet. Als team doen we het gewoon niet goed. Deze nederlaag was onnodig, want we hadden de wedstrijd onder controle”, zo vertelde hij na afloop op de persconferentie tegenover de media.

Pijnlijk genoeg maakte Onana tegen de Turken wederom geen goede indruk. Waar de doelverdediger in de weken ervoor ook al meermaals te betrappen was op fouten, was dit in het Champions League-duel opnieuw het geval. Aangezien het de aankoop van Ten Hag was, trokken de Engelse media de fouten direct door naar de zeggenschap van Ten Hag. De trainer bleef Onana echter steunen. “Ik ga met meer spelers praten, maar inderdaad ook met André. Ik blijf hem steunen. Hij is een fantastische doelman en kan een van de beste keepers ter wereld zijn. We hebben eerder al gezien dat Onana geweldige kwaliteiten heeft. Hij gaat zich herpakken, dat weet ik zeker.”

Onana onder de lat bij Manchester United

Terugvechtend Manchester United hoopt op ommekeer

Tegen Brentford dreigde het wederom mis te lopen. De tegenstander kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong en het lukte Manchester United maar niet om een treffer te maken. Na het inbrengen van Scott McTominay ging het echter lopen en de voetballer wist in de blessuretijd de stand volledig om te draaien. Het leverde Manchester United niet alleen de drie punten op, maar Ten Hag ook de nodige credits voor zijn goede wissel. De hoofdtrainer gebruikte het moment om na afloop van de wedstrijd aan de Engelse pers te laten weten dat zijn team en hij er nog altijd vertrouwen in hebben dat ze de negatieve spiraal gaan omkeren.

“Als je zo laat in het veld komt en zo veel spirit en energie in de ploeg brengt, dan is dat echt fantastisch om te zien”, zo gaf de hoofdtrainer de nodige complimenten aan McTominay. “Scott ging voorop in de strijd en liet zien dat we nog geloofden in een comeback. Scott vocht voor elke meter, voor elke bal. Ik weet niet of het mijn beste wissel ooit was bij United, daar gaat het ook niet om. Dit was vooral een teamprestatie. Deze wedstrijd vat ook ons seizoen samen. Het zit vaak tegen bij ons, maar je moet uiteindelijk je eigen geluk afdwingen. Dat hebben we nu gedaan. We hebben nooit opgegeven.”

Steun voor aanblijven Ten Hag

Hoewel de Engelse media intussen de stoelpoten onder die van Ten Hag aan het zagen zijn, heeft de hoofdtrainer het voordeel dat een groot gedeelte van de clubiconen achter het aanblijven van de Nederlandse oefenmeester staat. Dat geldt onder meer voor David Beckham, die bij Sky Sports stelde: “Ik denk dat Ten Hag een goede coach is. Het is alleen moeilijke tijd voor hem, ook door alles wat er bij de club gebeurt. Dat maakt het er niet makkelijker op voor hem. We willen allemaal dat die onrust snel verdwijnt en dat er een beslissing wordt genomen voor de club, fans, de manager en de spelers. Er is stabiliteit nodig.”

Beckham wees voor een gedeelte na de eigenaarswissel, die eveneens niet bevorderlijk is voor de toekomst van de club. Het is namelijk nog altijd de vraag wie de club overneemt. Ondertussen moet Ten Hag zien te presteren. Na de interlandperiode staat hem een flinke opgave te wachten. Manchester United gaat allereerst op bezoek bij Sheffield United, waarna thuiswedstrijden tegen FC Kopenhagen (Champions League), Manchester City (Premier League) en Newcastle United (League Cup) volgen. Het kan de periode worden waarbij Ten Hag zijn rug recht, maar tegelijkertijd bestaat het risico dat het de opmaat is voor een vroegtijdig vertrek.

Krijgt Ten Hag Manchester United weer op de rit?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
523+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
22+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
39+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
137+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
4+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
160+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
76+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
86+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
82+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
258+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
366+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie