Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Turkiye
6 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

“Toch te bizar dat een moeder thuis doodsangsten uitstaat?”

Foto: “Toch te bizar dat een moeder thuis doodsangsten uitstaat?”

Suleyman Özturk, journalist van Voetbal International, heeft deze week genoten van een foto op het Twitter-account van de Italiaanse Serie A-competitie. Daarop zagen we een vader in AC Milan-shirt met naast zich zijn zoon in een Inter Milan-tenue, tijdens ‘één van de mooiste derby’s van het jaar in heel Europa’.

“De foto heeft geen uitleg nodig”, stelt Özturk. “Het is om diverse redenen de kern. Allereerst de gezichtsuitdrukking van het kind dat waarschijnlijk voor het eerst bij zo’n prachtige wedstrijd aanwezig is. Voor het jochie is dit een herinnering voor het leven. Aan het voetbal, en later aan zijn vader. Het is ook de liefde van de vader voor het kind. Je zoon inwijden in iets dat je zelf al een leven lang bezighoudt, heeft iets magisch “

“Wat het beeld bijzonder maakt, zijn de shirts die vader en zoon aanhebben. Naast elkaar in een kolkend San Siro naar de derby van Milaan kijken. De een in rood-zwart en de ander in blauw-zwart. Het zou de essentie van de sport moeten zijn. De trieste realiteit is dat het niet in elk stadion en niet bij elke wedstrijd kan. Voetbal heeft in sommige landen en bij sommige clubs iets tribaals gekregen. Mensen in een ander shirt mogen bespuugd worden, met rotjes bestookt of in elkaar geslagen worden. Agressie die door een stel hersenlozen wordt verward met clubliefde.”

‘Stadions soms een giftige plek’

Vuurpijlen, bierdouches, racisme, antisemitisme maken stadions ‘een soms giftige plek’, weet Özturk. Het is toch te bizar voor woorden dat een moeder thuis doodsangsten uitstaat, omdat zij op televisie hoort dat Fiorentina-supporters een vuurwerkbom in een familievak van FC Twente hebben gegooid. Ondertussen vond de scheidsrechter dat er gewoon gevoetbald moest worden. In sommige landen gaat het er kennelijk nog veel gekker aan toe. Terug naar de foto. Bij hoeveel risicowedstrijden in Nederland kunnen vader en zoon of moeder en dochter op deze manier op de tribune zitten?”

“Het antwoord is treurigstemmend. Met het shirt van een andere club kom je er niet in. Dan ben je de vijand. In sommige steden kun je beter geen Ajax-, PSV- of Feyenoord-shirt aantrekken. Dat is vragen om problemen en scheldpartijen. Een cynische supporter zou kunnen concluderen dat de opvoeding van de vader is mislukt. Dat is een grap die je vaak hoort als een kind toch voor Ajax of Feyenoord blijkt te zijn. Of in dit geval voor Inter. Maar als je goed naar de foto kijkt, dan is er maar één conclusie mogelijk: hier zitten twee echte supporters”, constateert de VI-journalist tot slot.

TIP: 1.37x je inleg als AC Milan van Dinamo Zagreb gaat winnen in de CL!

Eens met Ozturk?

  • Ja
  • Nee
65+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie