Topclubs zetten zichzelf voor schut met huurspelers

Foto: Topclubs zetten zichzelf voor schut met huurspelers

Topclubs als Feyenoord en Ajax zijn de laatste tijd op de transfermarkt bezig met huurspelers. Het huren van spelers om die vervolgens zonder optie tot koop of wat dan ook vast te leggen. Met schaamrood op de kaken kijk ik ernaar. Er is namelijk niets bueno aan het vastleggen van spelers op die manier voor elke topclub die vooruit wil.

Opinie: zeker Feyenoord moet stoppen met het huren van spelers zonder clausules

Ik zag Hugo Bueno al binnen 3 minuten een uitstekende actie bekronen met een assist. De linksback wordt door Feyenoord voor een jaar gehuurd zonder optie of wat dan ook. De 21-jarige Spaanse linksback moet de tijd vullen totdat Quilindschy Hartman weer fit is. En ondertussen wordt zijn werkgever Wolverhampton Wanderers er beter van. Zij krijgen waarschijnlijk een betere speler ervoor terug, die bovendien ook nog eens Champions League-ervaring op kan doen.

Feyenoord deed hetzelfde met Ibrahim Osman. De 19-jarige buitenspeler wordt voor een jaar gehuurd van Brighton & Hove Albion. Ook hierbij zien we geen optie tot koop en horen we ook niets van een vermeende clausule zodat Feyenoord er nog baat bij heeft om een speler beter te maken. Ajax doet ondertussen hetzelfde met Daniele Rugani van Juventus.

Ajax doet het beter dan Feyenoord met huurspelers

Toch zitten hier duidelijke verschillen in. Rugani is een ervaren speler (30 jaar) van een topclub in Italië en ook nog eens international. Daar kan je wel de vruchten van plukken. Denk aan het overdragen van ervaring. Maar het is ook waarschijnlijker dat de Italiaan er gelijk staat. Dat kan je bij een Osman en Bueno niet gelijk zeggen. Zij zijn jong, hebben tijd nodig om te wennen aan het elftal en Nederland. De kans dat deze dure huurdeals wat opleveren is klein.

Want ook bij Yankuba Minteh heeft Feyenoord niets overgehouden. Hij deed het een jaar aardig en ontwikkelde zich goed. Maar op het moment dat hij écht zou kunnen gaan vlammen voor Feyenoord zat hij alweer in Newcastle en werd hij voor tientallen miljoenen getransfereerd aan Brighton. Feyenoord hield hier niets aan over. In diezelfde periode had ook een buitenspeler uit de eigen jeugd de kans kunnen krijgen of een aangekocht talent.

Het is begrijpelijk dat je als kleine club soms huurconstructies moet bedenken. Om zo het seizoen te overleven richting de doelstelling. Maar een grote club als Feyenoord dat de weg omhoog wil inslaan moet niet meer terugvallen op huurdeals waar het niets aan heeft. Want spelers beter maken voor anderen is wel het laatste wat je moet willen.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Begrijp jij waarom Feyenoord spelers huurt zonder clausules?

  • Ja, ik wel
  • Nee, onbegrijpelijk
832+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie