Andere toptrainer (in wording) haalt zijn gram in Eindhoven

Foto: Andere toptrainer (in wording) haalt zijn gram in Eindhoven

Eigenlijk heeft hij nooit echt de credits gekregen voor de prestaties die hij als hoofdtrainer geleverd heeft de laatste seizoenen: Maurice Verberne. Bij zijn nieuwe station FC Eindhoven laat hij zien zeker geen eendagsvlieg te zijn. En misschien lonkt er wel nog een stapje hogerop? Iets wat hij zelf nog heel graag zou willen in de toekomst.

Inside: Maurice Verberne gooit na tijd bij MVV ook hoge ogen in Brabant

Vijftiger Maurice Verberne stond als actief voetballer in vroegere tijden aardig zijn mannetje bij clubs als ADO Den Haag, TOP Oss en Helmond Sport. Geen hoogvlieger, maar bruikbaar was hij zeker wel. Na zijn loopbaan binnen de witte lijnen besloot de geboren Brabander om als trainer aan de slag te gaan. In 2009 stond hij voor het eerst voor de groep, op een veld in Maastricht als hoofdverantwoordelijke bij de beloften van Jong MVV.

Bij deze Limburgse club was het zeker in die tijd eigenlijk nooit rustig, waardoor Verberne al snel werd gevraagd om als interim-trainer op te treden. Daarna volgden clubs als FC Eindhoven, Roda JC, Brabantia, Helmond Sport, NAC en Nuenen. Soms als rechterhand of als vervanger van de vertrokken hoofdtrainer. Hij kon er ervaring opdoen en zijn weg naar het definitieve hoofdtrainerschap zo steeds meer plaveien.

Enkele jaren geleden was ex-prof Verberne inmiddels weer teruggekeerd in de Maastrichtse arena van het betaalde voetbal: De Geusselt. Daar waar in het verleden grootheden als Erik Meijer, Rob Delahaije en Hans Visser speelden. De oefenmeester werd geacht om weer langzaam te gaan bouwen aan een MVV waar mensen weer graag voor naar het stadion zouden komen. Het verwachtingspatroon was echter niet al te hoog.

Topseizoen met MVV

Dat had vooral te maken met het beschikbare spelersbudget dat zeker niet hoog was, zelfs één van het laagste in de Keuken Kampioen Divisie. Technische baas Ronny van Geneugden, een Belg die in het verleden onder meer voor RKC speelde, werd hierdoor geacht om met een vrijwel lege beurs de transfermarkt op te gaan. Met een slim oog voor talent wist hij huurspelers als Jarne Steuckers en Rein van Helden van het Belgische Sint-Truiden binnen te hengelen.

Steuckers groeide in de frontlinie in Zuid-Limburg uit tot een echte sterkhouder, met een behoorlijk aantal mooie doelpunten. Zijn collega Van Helden was in de achterhoede eveneens een belangrijke pion, waardoor MVV hoge ogen wist te gooien in de KKD en zelfs – compleet verrassend – de play-offs te halen voor promotie naar de Eredivisie door als vijfde in de reguliere competitie te eindigen.

Bij de Maastrichtse supporters was Maurice Verberne zeer populair.

Ruben van Bommel

Een heel knappe prestatie van Verberne en zijn manschappen, die uiteindelijk niet daadwerkelijk promoveerden. Daar maalden in de Limburgse hoofdstad niet echt veel mensen heel lang om. MVV had immers weer van zich doen spreken. Dat daar aan het einde van de rit geen grote prijs aan vast hing, was gezien de mindere financiën niet geheel onverwacht te noemen. Interessant om te zien was ook dat Verberne veel gebruik maakte van talent Ruben van Bommel.

De zoon van oud-international Mark van Bommel deed met zijn rushes langs de lijn en neusje voor de goal steeds meer van zich spreken in het rood-witte tenue van MVV. De Geusselt genoot ervan, was bij tijd en wijle behoorlijk gevuld met uitzinnige fans. Een vaak geziene gast op de tribune was voormalig bondscoach én tevens opa van Ruben van Bommel, Bert van Marwijk.

Commissaris Bert van Marwijk

Deze ex-aanvaller adviseerde de technische leiding van de Maastrichtenaren waar nodig op voetbalgebied. Die rol is inmiddels overigens meer concreet gemaakt omdat Van Marwijk bij MVV een functie als commissaris voetbalzaken heeft aanvaard in de top van de Maastrichtse club.

Terug naar Verberne: ook afgelopen seizoen wist hij weer netjes te presteren met zijn MVV-formatie. Wederom was er vooraf namelijk weinig geld te besteden, terwijl sterkhouders als Van Bommel, Steuckers en Van Helden waren vertrokken. MVV eindigde aan het slot van het voorbije seizoen op een puike negende plek. Dat betekende dat de Sterdragers net naast de play-offs grepen op de laatste speeldag, omdat NAC een beter doelsaldo had. De Bredanaars promoveerden overigens daarna naar de Eredivisie zoals bekend, maar dat terzijde.

Prima start in Eindhoven

Ondertussen hoopte Maurice Verberne dat hij een nieuw contract zou gaan krijgen bij MVV, maar die club besloot best verrassend om een nieuwe weg in te gaan slaan. Daardoor was er geen plaats meer voor Verberne, die zichzelf ooit in de Eredivisie ziet werken. FC Eindhoven, een club die doorgaans met weinig geld toch vaker tot goede prestaties wist te komen in de KKD, hapte uiteindelijk toe en haalde hem als hoofdtrainer binnen.

Verberne keerde daarmee terug in zijn geboorteprovincie en prompt is de start met zijn nieuwe sportieve werkgever ook goed. Eindhoven wist zich na vier competitieduels keurig te nestelen in de subtop van de ranglijst. In Eindhoven lijkt hierdoor, naast Peter Bosz bij grote buur PSV, nóg een andere toptrainer rond te lopen. Met minder geld goed presteren, dat zien andere clubs ook.

Hoort Maurice Verberne thuis in de Eredivisie?

  • Ja
  • Nee
299+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
118+
‘Oranje-terugkeer voor Memphis Depay’
23:30
61+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
23:15
31+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
23:00
71+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
22:50
295+
‘Dennis Bergkamp heeft nieuwe job beet’
22:40
49+
Kieft schenkt klare wijn over Noa Lang
22:25
136+
‘Barcelona gaat voor Frenkie de Jong-vervanger’
22:10
207+
‘Vet probleem’ voor PSV tegen Juventus
21:57
11+
FC Emmen geeft driemaal voorsprong uit handen, Helmond Sport blijft op valreep koploper
21:28
113+
Ten Hag ook in League Cup keihard voor Antony
21:14
60+
“Noa Lang doet me denken aan Sjaak Swart”
20:46
53+
Angst voor Haaland: “Echt onmogelijk”
20:31
265+
‘Zorgen om Priske: code oranje bij Feyenoord’
20:15
76+
“Ajax is voor het theater in het leven geroepen”
19:49
652+
Telegraaf doet onthulling over Klaassen-deal
19:30
95+
Bosz verwacht veel van PSV: “Verder dan vorig seizoen”
19:12
319+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
14+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
18:29
323+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
114+
Bosz komt met nieuws over Lang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie