Transferbalans Feyenoord: hoopvolle zomer met één grote maar

Foto: Transferbalans Feyenoord: hoopvolle zomer met één grote maar

Feyenoord heeft de zomerse transfermarkt van 2023 afgesloten. Trainer Arne Slot weet nu met welke selectie hij het moet doen dit seizoen (in ieder geval tot de winter) en kan de balans opmaken. Zijn de transfertargets gehaald en is de selectie nu sterker dan de kampioensselectie? Een hoopvolle transfermarktanalyse voor Slot en technisch directeur Dennis te Kloese, met wel één zeer onzekere cruciale factor.

Analyse: Hoe deed Feyenoord het op de zomerse transfermarkt van 2023?

De transfermarkt van Feyenoord begon echt met de verkoop van Orkun Kökcü. Natuurlijk hadden de Rotterdammers in de maanden voordat de markt openging al wat toekomstige aanwinsten vastgelegd, maar door de Kökcü-miljoenen kon Te Kloese echt de markt op om de gewenste targets binnen te halen. De transfersom van 30 miljoen euro inclusief bonussen lag markttechnisch wat aan de lage kant, maar met de kennis van nu was het een gouden zet om de Turkse middenvelder en Feyenoord-aanvoerder zo vroeg bij het openen van de markt te verkopen. Zo kon Te Kloese met een goedgevulde zak de markt op en ondertussen het ene na het andere bod op Feyenoorders afwijzen.

Dat betekende niet dat hij voor iedereen de hoorn op de telefoon gooide. Te Kloese was zo netjes om naar de biedingen te luisteren, maar ging hoog en stevig in de boom zitten zodra er boden binnenkwamen voor sterkhouders als Lutsharel Geertruida, Justin Bijlow, David Hancko en Mats Wieffer. Vooral bij Geertruida was het duidelijk dat Feyenoord een recordbedrag wilde ontvangen. Die som die Kökcü niet zo lang geleden scherp stelde op 25 miljoen. Clubs schakelden door en Feyenoord kon daardoor in ieder geval de kampioensdefensie intact houden. Reserveverdediger die eigenlijk heel veel speelde Marcus Pedersen mocht wel vertrekken. Hij vond in Sassuolo een nieuwe werkgever. Dat levert Feyenoord op termijn (als hij aan minimale eisen voldoet) een flinke transfersom op.

Feyenoord-middenveld uit elkaar, Idrissi en Danilo ook weg

De keeper en verdedigende basiskrachten bleven dus, maar op het middenveld is alleen Mats Wieffer nog over. Sebastian Szymanski stond open voor een nieuw verblijf in De Kuip, maar dan wel permanent. Feyenoord wilde niet ver genoeg gaan voor de Pool, die na even gewacht te hebben eieren koos voor zijn geld en naar het lucratievere Fenerbahçe trok. Te Kloese moest dus op zoek naar nieuwe spelers die de aanvallers konden voeren. De aanvallers zelf bleven voornamelijk. Giménez heeft het nog steeds uitstekend naar zijn zin in Rotterdam en bij Igor Paixão krijg je sowieso de lach niet van zijn gezicht. Ook voor Alireza Jahanbakhsh kwam geen mooie club voorbij en dus blijft hij bij de voor hem zo dierbare club en supporters. Het Legioen is dol op de ideale twaalfde man. Een andere sterke invalspeler, Danilo, mocht dankzij een flink bod van ruim 6 miljoen wel Rotterdam achter zich laten. Met Oussama Idrissi vertrok wel nog een basisspeler. De Marokkaanse linksbuiten trok na zijn huurperiode bij Feyenoord terug naar Sevilla, waar zijn contract inmiddels ontbonden is. Feyenoord had Idrissi op een back-up-lijstje staan maar kwam uiteindelijk niet bij hem uit. Zoals Slot al had geopperd bij het openen van de markt: Feyenoord wil vertrekkende selectiespelers vervangen met minstens even goede en het liefst betere spelers.

Belangrijkste vertrokken spelers Feyenoord in zomerse transfermarkt 2023

SpelerNieuwe clubTransfersom (euro, exclusief bonussen)
Orkun KökcüBenfica25 miljoen (voor 75 procent van de transferrechten)
Marcus PedersenSassuolo1 miljoen huursom (met bijna zekere verplichte optie tot koop voor 8 miljoen euro)
DaniloRangers FC6,3 miljoen
Robert BozenikBoavista2,5 miljoen
Marouan AzarkanFC Utrecht 750.000
Mohamed TaabouniAl-Arabi SC500.000
Ofir Marciano Hapoel Beer ShevaTransfervrij
Neraysho KasanwirjoRapid WienVerhuur
Ramon HendriksVitesseVerhuur
Patrik Walemarksc HeerenveenVerhuur
Ezequiel BullaudeBoca JuniorsVerhuur
Sebastian SzymanskiFenerbahçeEinde huurperiode (Dinamo Moskou verkocht hem aan Fenerbahçe)
Oussama IdrissiTransfervrijEinde huurperiode (contract ontbonden bij Sevilla)
Jacob RasmussenBröndbyEinde huurperiode (Fiorentina verkocht hem aan Bröndby)

Moeilijke opdracht voor Te Kloese en Slot

Van de vertrokken spelers gaan we naar de nieuwe spelers, want het is een hele klus natuurlijk om een kampioensselectie te verbeteren. Maar dat was wel de opdracht die Slot en Te Kloese zichzelf hadden gegeven. In eerste instantie waren de targets duidelijk. Een aanvallende middenvelder en buitenspelers. Door het verloop van de markt zijn veel aankopen gedaan om de verkopen te coveren. De targets bleven wel intact en als we kijken naar de positie van aanvallende middenvelder dan heeft Feyenoord Calvin Stengs en Ondrej Lingr gehaald. Voor de positie van linksbuiten kwam toptarget Luka Ivanusec nog vlak voor het sluiten van de markt. Op rechtsbuiten kwam Yankuba Minteh op huurbasis over van Newcastle United. Te Kloese en Slot hadden zich nog zo voorgenomen geen huurspelers meer te nemen, maar Minteh is een uitzondering. Een bijzondere speler en bovendien een vriendendienstje voor partnerclub Newcastle United. De echte aankoop op rechtsbuiten bleef uit. Van origine linkeraanvaller Paixão kan daar natuurlijk uitstekend spelen en met Jahanbakhsh heeft Slot ook al een back-up. En dan hebben we het nog niet gehad over de andere opties op rechtsbuiten zoals Javairô Dilrosun.

Luka Ivanusec was de toptarget deze zomer en stond er tegen FC Utrecht gelijk.

Feyenoord schakelt snel bij verkopen

Gedurende de zomerse transfermarkt zag Feyenoord in dat het moest inspelen op mogelijke vertrekken. Dat had het al voor het openen van de markt gedaan met aankopen Ramiz Zerrouki en Thomas van den Belt. Thomas Beelen en Timon Wellenreuther (die definitief werd overgenomen van Anderlecht) zijn aankopen die je in dat licht zou kunnen zien. Uiteindelijk kwam het ook uit, want Bijlow kampt op het moment met een blessure en dus had Feyenoord een keeper nodig die er gelijk staat. Beelen is de mogelijke opvolger van Geertruida, die dus nooit vertrok. Voor onder de lat werd verder ingespeeld op de Bijlow-blessure en de vertrekkende reservekeepers met Mikki van Sas en Kostas Lamprou. Omdat Pedersen en Danilo in de zomer ook vertrokken haalde Feyenoord Bart Nieuwkoop terug uit België en namen ze gelijk Ayase Ueda mee. De invalspits is met 9 miljoen (dat kan oplopen tot 10 miljoen) gelijk de recordaankoop van Feyenoord.

Belangrijkste nieuwe spelers Feyenoord in zomerse transfermarkt 2023

SpelerOude clubTransfersom (euro, exclusief bonussen)
Ayase UedaCercle Brugge9 miljoen
Luka IvanusecDinamo Zagreb8,5 miljoen
Ramiz ZerroukiFC Twente7,2 miljoen
Calvin StengsOGC Nice6 miljoen
Ondrej LingrSlavia Praag4 miljoen
Thomas BeelenPEC Zwolle2,5 miljoen
Bart NieuwkoopRoyale Union Saint-Gilloise2 miljoen
Timon WellenreutherAnderlecht1 miljoen
Thomas van den BeltPEC Zwolle850.000
Mikki van Sas Manchester CityTransfervrij
Kostas LamprouWillem II Transfervrij
Yankuba MintehNewcastle UnitedHuur

Bankspeler recordaankoop van Feyenoord is typerend voor nieuwe handelsstijl

Dat een bankspeler de recordaankoop is geworden is kenmerkend voor de nieuwe koers die Feyenoord vaart. De marktwaarde moet op het veld terechtkomen. De leeftijd moet iets omlaag en de kwaliteit van de selectie omhoog. Je kan bij het handelen van Te Kloese (en Slot, die nauw samenwerkt met zijn technisch directeur) heel veel één-op-één afstrepen. De kwaliteit moest dan wel omhoog en dat begint op papier en op basis van data. Ivanusec is op het oog beter dan Idrissi, Ueda beter dan Danilo, Beelen beter dan de verhuurde en vorige back-up centrale verdediger Neraysho Kasanwirjo. Zo kan je het lijstje afgaan al lijkt het geval Pedersen-Nieuwkoop een groot twijfel geval. Hoogstwaarschijnlijk gaat Feyenoord wat dat betreft wel miljoenen vooruit.

Een hele rits spelers vertrokken van de kampioensselectie en daar kwamen in aantallen niet veel spelers voor terug. Uiteraard zijn er ook transfers geweest van Feyenoord voor het Onder 21-team en spelers die gelijk zijn doorverhuurt aan partnerclub FC Dordrecht bijvoorbeeld. Toch is het opvallend dat Te Kloese met Feyenoord voor de diepte van de selectie heeft gekozen. Slot heeft gezien dat er ook jeugdspelers staan te dringen en met Leo Sauer (17), Antoni Milambo (18) en Gjivai Zechiël (19) zijn er dan ook zeer talentvolle jongens doorgedrongen tot de kleedkamer van Feyenoord 1.

Varkenoord-verrassingen: ‘nieuwe Frenkie de Jong’ kijkt elke vrijdag naar spelerslijst Slot
Varkenoord-verrassingen: doorbraak van nieuwe parel uit Rotterdam-Zuid
Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?

Balans Feyenoord zomerse transfermarkt 2023

Aantal vertrokken spelers23
Aantal nieuwe spelers12
Minimale opbrengsten verkochte spelers44,05 miljoen
Minimale uitgaven gekochte spelers41,05 miljoen
Transferbalans+3,00 miljoen
Aantal selectiespelers 2023-202427
Huidige marktwaarde* selectie204,73 miljoen
Gemiddelde marktwaarde* selectie 7,58 miljoen
Gemiddelde leeftijd23,56
* bron: transfermarkt.nl

Feyenoord heeft nu waardevollere selectie dan Ajax en PSV

Dat zorgt ervoor dat de selectie nu uit 27 spelers bestaat die samen een marktwaarde hebben van 204,73 miljoen euro. Wat opvallend is dat sinds mensenheugenis Feyenoord op papier weer een waardevollere selectie heeft dan Ajax (186,3) en PSV (186,83). Voor wat het waard is, de gemiddelde marktwaarde van de Feyenoord-speler is 7,58 miljoen euro. Dat is een stijging van 140.000 euro per speler ten opzichte van het kampioensseizoen. De gemiddelde leeftijd is nu 23,56 jaar, dat is 0,19 jaar jonger. De selectie is op papier beter dan vorig seizoen en nu moet het ook in de praktijk tot uiting komen. Dit seizoen zal namelijk veel zwaarder worden. Feyenoord is nu de prooi in de Eredivisie en dan is er nog het niveau hoger van de Champions League.

Als we zo alles op een rijtje zetten is de conclusie dat Te Kloese en Slot op papier een geslaagde transferzomer achter de rug hebben. Spelers zijn goed vervangen en er is met Ivanusec (wederom op papier) zelfs een topper gehaald en het toptarget is binnengehengeld. Met Ueda, Minteh, Lingr, Stengs en Beelen zijn ook goed ingespeeld op de gaten die waren ontstaan na het kampioenschap. De grote vraagtekens kan je alleen zetten waarom Slot en dus ook Te Kloese zo graag al voordat de zomer aanbrak Zerrouki en Van den Belt wilden binnenhalen. Beide voldoen voorlopig niet en zijn ook geen vervangende spelers voor basisspelers. Zerrouki is hetzelfde type als Wieffer en Van den Belt komt op alle middenveldposities tekort. Daardoor verschijnt er opeens het gat dat Te Kloese en Slot als enige niet hebben weten te dichten. Het Kökcü-gat. Want wie gaat de voormalig aanvoerder, passer, loper, vrije trappen inschieter en ritmebepaler van het kampioenselftal enigszins vervangen? Op papier niemand. Alle hoop is nu gevestigd op Quinten Timber. Anders moeten Te Kloese en Slot in de winter weer in actie komen.

Hoe oordeel jij over de transferzomer van Feyenoord?

  • Uitstekend
  • Goed
  • Voldoende
  • Matig
  • Slecht
  • Belabberd
875+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie