UEFA bevestigt: loting Europese toernooien met behulp van software

Foto: UEFA bevestigt: loting Europese toernooien met behulp van software

De lotingen voor de Europese toernooien dit seizoen zullen andere verricht worden dan gebruikelijk. De UEFA heeft bevestigd dat het daarbij hulp krijgt van software. De Champions League, Europa League en Conference League zien er vanaf dit seizoen anders uit, waarbij meer clubs deelnemen.

Door de nieuwe opzet van de Europese toernooien is er hulp nodig bij de lotingen

Met het oude lotingsconcept bij het nieuwe format, zouden er liefst 1000 ballen nodig zijn en zou het uren duren voordat de loting voltooid is. Nu gaat de UEFA gebruikmaken van speciaal ontwikkelde software die het proces een stuk eenvoudiger en sneller moet laten verlopen.

Niet alles wordt middels software gedaan. De eerste clubs worden handmatig getrokken en de software koppelt daar uiteindelijk de acht tegenstanders uit in totaal vier potten aan. Een club krijgt uit elke pot twee opponenten. De software bepaalt dan ook direct welke duels thuis of uit gespeeld gaan worden.

Niet automatisch thuis en uit

Met de nieuwe opzet is het niet meer zo dat je automatisch thuis en uit speelt tegen dezelfde tegenstander. Tijdens de competitie-fase is het nog steeds niet mogelijk om een ploeg uit hetzelfde land te loten. Feyenoord kan tijdens de loting PSV of eventueel FC Twente dus niet treffen.

De UEFA maakt op zaterdag 31 augustus het definitieve speelschema van de Champions League bekend. Dit wordt gedaan om conflicten te voorkomen met de Europa League en Conference League. De loting is twee dagen eerder.

De potten voor de Champions League loting (foto: Football Rankings)

Goed systeem?

  • Ja, zo klinkt het zeker
  • Dat moet nog maar blijken…
263+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie