Van de Beek-opvolger dient zich bij Ajax aan

Foto: Van de Beek-opvolger dient zich bij Ajax aan

Ajax heeft wederom een zeer teleurstellend weekend achter de rug. Zondagmiddag verloor het voor de achtste keer op rij punten. Hekkensluiter FC Utrecht was in Stadion Galgenwaard met 4-3 te sterk, waardoor de Amsterdamse crisis nóg groter is geworden. Met het vertrek van Maurice Steijn is het eveneens de vraag welke kant de club opgaat. Zelfs in de diepste put zijn er echter altijd lichtpuntjes te ontdekken. Bij Ajax is dat de 19-jarige Kristian Hlynsson, die in Utrecht verrassend twee treffers maakte.

Inside: Groot talent Hlynsson klaar voor Ajax 1

De IJslander speelde in de jeugd van Breiðablik Kópavogur en maakte daar in 2019 zijn debuut voor het eerste team. Ondertussen hield Ajax hem al scherp in de gaten. Niet lang na zijn eerste wedstrijd voor Breiðablik Kópavogur, vertrok hij dan ook naar Amsterdam. Hlynsson kwam bij Ajax Onder 16 terecht, maar bleek al snel in staat te zijn om het een stap hogerop te zoeken. Aan het einde van 2020 liet de club hem doorstromen naar Jong Ajax en maakte hij in de Keuken Kampioen Divisie tegen FC Eindhoven zijn debuut in het betaald voetbal. Hoewel het duel in een 1-1 gelijkspel eindigde, kon hij tevreden zijn over zijn eigen optreden.

Dat hij de voorbije drie jaar niet direct de overstap naar de A-selectie maakte, betekent allerminst dat de Amsterdammers geen vertrouwen in hem hebben. Hlynsson kreeg simpelweg alle vrijheid om aan het niveau te wennen en slaagde erin om het elk seizoen een stukje beter te doen. Zo kreeg hij in het voetbaljaar 2021-2022 steeds meer spelminuten en kwam hij tot drie doelpunten en twee assists. Een jaar later schroefde hij die statistieken flink op en kreeg hij het voor elkaar om als een van de leiders van het team te dienen. Het resulteerde in elf treffers en negen assists voor Jong Ajax, waarmee hij een van de smaakmakers van de competitie was.

Ook dit voetbaljaar toont de IJslandse voetballer aan dat hij een constant niveau kan bereiken. Hoofdtrainer Dave Vos zette hem in de Keuken Kampioen Divisie vooralsnog zevenmaal op het veld, waarin hij goed was voor drie doelpunten. Het is extra knap wanneer we de situatie waarin Jong Ajax zich momenteel bevindt, meerekenen. Het team staat namelijk op de negentiende positie op de ranglijst en komt maar moeilijk tot scoren. Voor Hlynsson is het daarom wekelijks hard werken om het strafschopgebied van de tegenstander te bereiken en daar tot kansen te komen. Die bereidheid van de aanvallende middenvelder viel Steijn eveneens op.

Twee schitterende treffers tegen FC Utrecht

De vertrokken oefenmeester was aan het begin van het seizoen hard op zoek naar spelers waarmee de teamdynamiek zou verbeteren en was bij Hlynsson aan het juiste adres. Het talent maakte op 15 december 2021 al zijn debuut voor Ajax 1, toen het elftal van Erik ten Hag in de KNVB Beker tegen BVV Barendrecht speelde. Zijn debuut in de Nederlandse competitie had hij nog niet gemaakt. Dat gunde Steijn hem op 19 augustus, toen hij tegen Excelsior (2-2) zijn opwachting mocht maken. Tijdens het volgende duel in de Eredivisie, op bezoek bij Fortuna Sittard (0-0), gaf de hoofdtrainer hem zelfs de mogelijkheid om in het basisteam zijn kwaliteiten te laten zien.

Steijn sprak, ondanks de teleurstellende resultaten van zijn team, destijds zeer lovend over de manier waarop Hlynsson zichzelf manifesteerde. Gekeken naar zijn statistieken is de middenvelder al een tijdlang uitgeleerd in de Keuken Kampioen Divisie. De huidige situatie bij Jong Ajax, waarbij het merendeel van de selectie niet goed genoeg lijkt te zijn om ooit het eerste team van de Amsterdammers te bereiken, maakt het er niet makkelijker op. Hlynsson heeft echter de pech dat doorgaans Steven Berghuis in het eerste team op zijn positie staat opgesteld en dat ook een aantal aankopen van Sven Mislintat als ‘nummer 10’ kan fungeren.

Tegen FC Utrecht toonde Hlynsson zijn grote kwaliteiten aan. De ploeg van Steijn had het lastig en kwam vlak na de theepauze op een 2-0 achterstand te staan, toen de voetballer dankzij twee afgemeten voorzetten van Borna Sosa twee doelpunten kon maken. Waar de Kroaat beide keren de bal perfect klaarlegde voor zijn teamgenoot, waren de treffers lastiger dan ze eruit zagen. Hlynsson bewees dat het een van zijn hoofdkwaliteiten is om rustig te blijven voor het doel en dat hij zo voor de nodige doelpunten kan zorgen. Het resulteerde zondagmiddag in een 2-2 tussenstand, waarna Ajax alsnog met 4-3 onderuitging.

Kristian Hlynsson scoorde tegen FC Utrecht tweemaal.

Hlynsson hoop in bange dagen voor Ajax

Dat Hlynsson scorend vermogen heeft, toont hij al een tijdlang bij Jong Ajax aan. Vos, trainer van dat team, stelde in mei van dit jaar tegenover Ajax TV: “Kristian vind ik zelf hele bijzondere speler in hoe hij zijn sport beleeft. Hij speelde al zó vroeg betaald voetbal, dat het nu lijkt alsof hij hier al heel lang speelt. Hij was zestien toen hij bij Jong Ajax begon. Hij loopt vaak in de juiste ruimtes, maar krijgt niet altijd de bal. Als hij naar een omgeving gaat waar mensen dat wel zien en waarin bepaalde situaties wel worden beloond, zullen zijn bijdrages wel beloond kunnen worden. Als je op deze leeftijd al zo’n prof bent, is dat heel erg knap.”

De ervaringen in de afgelopen jaren hebben het karakter gevormd van Hlynsson. Al op jonge leeftijd leerde hij op eigen benen te staan, van zijn persoonlijke kwaliteiten uit te gaan en aan het teambelang te denken. Daar heeft hij dit voetbaljaar nog maar eens profijt van. Hlynsson werd in de beginfase van het duel met FC Utrecht bepaald niet geholpen door aanvoerder Steven Bergwijn. De linksbuiten haalde telkens de bal op en vergat daarmee ruimte te creëren voor Hlynsson, waardoor hij moeite had om in het spel voor te komen. Ook vleugelverdediger Sosa en Anton Gaaei stonden vaak te diep om het de IJslander makkelijker te maken, maar tóch liet hij zich niet uit de wedstrijd spelen.

Sterker nog: hij hield de scherpte voor het doel. Ajax lijkt daarmee na Donny van de Beek eindelijk weer eens een aanvallende middenvelder te hebben die niet alleen goed is in de combinatie op het middenveld, maar die eveneens voor minstens tien doelpunten per jaar kan zorgen. Hoewel het dit voetbaljaar voor hem nog wel lastig zal zijn om een vaste waarde te worden, heeft hij alles in huis om in een nieuw, gebalanceerd team de vaste, vooruitgeschoven middenvelder te worden. Een nieuw puzzelstukje in het geraamte voor de toekomst heeft zich daarmee aangediend, al zal Hlynsson nog even geduld moeten hebben.

Moet de opvolger van Steijn Hlynsson vaker in het basisteam zetten?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
1082+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
17+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
34+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
112+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
4+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
150+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
73+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
32+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
83+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
80+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
254+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
104+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie