‘Vandaag Inside van de tv na nieuwe rel’

Foto: ‘Vandaag Inside van de tv na nieuwe rel’

Johan Derksen heeft zich weer eens niet populair gemaakt met zijn uitspraken in Vandaag Inside. Gisteravond deed ‘De Snor’ zijn beklag over Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop, die hij ‘geen Fries’ noemde. De politicus van PvdA-GroenLinks is van Ethiopische afkomst, maar werd door een Fries stel geadopteerd toen hij slechts acht maanden oud was. Er gaan al weer stemmen op om Derksen dan wel heel VI te cancelen.

‘Vandaag Inside metéén van de tv halen’

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge trekt een bedrag van achttien miljoen euro uit om de Friese taal te bevorderen, maar dat is tegen het zere been van Derksen. De Hoop toonde zich daar juist wél blij mee. “Hij staat toch uit z’n nek te lullen”, liet de voormalige hoofdredacteur van Voetbal International weten na het zien van een interview met het Kamerlid. “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten. Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?”

Habtamu de Hoop

De Hoop werd geboren in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, waar hij te vondeling werd gelegd in een café. Hij werd gevonden door politieagenten, die hem naar een weeshuis brachten. Op de leeftijd van nog geen jaar werd hij vervolgens geadopteerd door een stel uit Friesland. De politicus groeide op in het dorpje Wommels, resideerde tussen 2018 en 2021 in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân én spreekt vloeiend Fries.

Op het sociale medium X wordt Derksen bij zijn knieschijven afgezaagd, bijvoorbeeld door Jaap Stalenburg, lid van de Provinciale Staten in Friesland. “‘Die Habtamu de Hoop is geen Fries. Ik ben toch ook geen Surinamer.’ Johan Derksen meent dat het in het Friese Wommels opgegroeide TK-lid Habtamu geen recht heeft om zich Fries te noemen en geen recht van spreken heeft over Fries taalbeleid. Krankjorem!”

Johan Derksen wordt ‘gecanceld’

Stalenburg krijgt bijzonder veel bijval, óók van de nodige prominenten. Er gaan stemmen op om Derksen van de buis te halen, om Vandaag Inside van de buis te halen en zelfs het woord ‘aangifte’ valt.

SNtertainment

SoccerNews staat nu niet alleen meer op het veld, naast het veld en op de tribune, maar we komen ook tot diep in de kleedkamer. Met SNtertainment weet jij het laatste voetbalentertainmentnieuws, Soccerjuice en bijzondere achtergronden. Zo ben jij écht van alles op de hoogte, tot in de slaapkamer.

Vind jij dat Derksen veel te ver gaat?

  • Ik wel
  • Ik niet
884+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie