VAR voorkomt heldenrol Cillessen: RKC klopt NEC

De fraaie reeks van NEC is vrijdagavond een halt toegeroepen. Op bezoek bij laagvlieger RKC Waalwijk ging de Nijmeegse formatie met 2-0 onderuit.

Carnaval krijgt vrolijk tintje in Waalwijk

RKC en NEC begonnen de avond met een totaal uiteenlopend gevoel. De Nijmegenaren bereikten dinsdag de halve finale van de KNVB Beker en waren bezig aan een goede reeks in de Eredivisie, waar RKC juist vecht om lijfsbehoud. Tot overmaat van ramp moest trainer Henk Fraser ook nog eens twee sleutelspelers missen door blessures (Michiel Kramer en Mats Seuntjens).

In de eerste helft was er weinig te merken van een gebrek aan vertrouwen aan RKC-zijde. De thuisploeg werd daarbij geholpen door een snelle voorsprong. De defensie van NEC liet zich kinderlijk eenvoudig verrassen bij een vrije trap, waardoor David Min op aangeven van Aaron Meijers mocht afronden: 1-0. RKC, spelen in een carnavalstenue, bleef ook na die treffer brutaal de aanval zoeken.

Strafschop moet opnieuw

De zorgen van NEC werden na een kwartier spelen nóg groter. Videoscheidsrechter Serdar Gözübüyük oordeelde dat Min onreglementair werd gevloerd in het strafschopgebied, waarna Jeroen Manschot een identiek oordeel velde. Dario Van den Buijs nam plaats achter de bal, maar stuitte op doelman Jasper Cillessen. De oud-Ajacied bleek echter te vroeg te hebben gejuicht. Vanwege te snel inlopen moest de strafschop opnieuw worden genomen en ditmaal nam Min zelf plaats achter de bal: 2-0.

Gaandeweg de eerste helft nam de druk van NEC toe. Tjaronn Chery dacht de spanning terug te brengen, maar doelman Etienne Vaessen bracht redding in de korte hoek. Daarentegen liet Sontje Hansen na om een slordigheidje aan RKC-zijde af te straffen. De aanvaller had onnodig veel tijd nodig om de bal onder controle te krijgen, waardoor RKC de kans kreeg om zich weer te groeperen.

NEC bleef de druk opvoeren in de tweede helft, maar Vaessen en consorten hielden stand. Het was zelfs aan Cillessen te danken dat Van den Buijs niet alsnog een treffer opeiste.

Scoreverloop: 1-0 (7′) D. Min, 2-0 (22′) D. Min (strafschop)