Voorbeschouwing Ajax – Fortuna Sittard: Waar staat Ajax?

Foto: Voorbeschouwing Ajax – Fortuna Sittard: Waar staat Ajax?

Na twintig dagen zonder wedstrijd kunnen de fans van Ajax eindelijk weer een duel verwachten. Door politiestakingen werden de duels tegen Feyenoord en FC Utrecht uitgesteld. Woensdagavond treedt Ajax aan tegen Fortuna Sittard, een wedstrijd die ook nog moest worden ingehaald. Sinds de laatste wedstrijd van Ajax is er veel veranderd. De vraag is nu hoe Ajax er op dit moment voor staat en of de rustperiode positief of negatief heeft uitgepakt.

Ajax: teaminfo en vorm

Op woensdag 29 augustus speelde Ajax voor het laatst een officiële wedstrijd. Thuis werd Jagiellonia met 3-0 verslagen en in totaal won Ajax het tweeluik met 7-1. Daarmee verzekerde de club zich van deelname aan de Europa League, waarin Real Sociedad, Besiktas en Lazio Roma enkele van de tegenstanders zullen zijn. De wedstrijd tegen Fortuna Sittard stond oorspronkelijk gepland tussen de twee ontmoetingen met Jagiellonia, maar de KNVB besloot de teams die in de Europese voorrondes speelden rust te gunnen, in de hoop dat dit de Nederlandse competitie ten goede zou komen.

Als gevolg daarvan is er precies een maand verstreken tussen de laatste Eredivisiewedstrijd van Ajax en het duel tegen Fortuna. Op 18 augustus verloor Ajax in Breda. De wedstrijden tegen FC Utrecht en Feyenoord gingen niet door vanwege politiestakingen. Het Ajax onder leiding van Francesco Farioli heeft hierdoor slechts twee wedstrijden in de Eredivisie gespeeld, drie minder dan koploper PSV. Met drie punten uit twee wedstrijden staat Ajax momenteel vijftiende. Als de club erin slaagt alle drie de inhaalwedstrijden in de komende maanden te winnen, dan zou het kunnen stijgen naar de top drie van de Eredivisie.

Sinds de vorige wedstrijd is er veel veranderd in de selectie. Steven Bergwijn en Carlos Forbs maakten toen nog deel uit van de wedstrijdselectie, maar zij zijn inmiddels vertrokken. Brian Brobbey maakte tijdens de interlandperiode ondertussen indruk in de wedstrijd tegen Duitsland door een belangrijke rol te spelen bij beide doelpunten van Oranje. Om wedstrijdritme op peil te houden, speelde Ajax onlangs een vriendschappelijke wedstrijd tegen zichzelf. Maar eigenlijk is de vorm van Ajax een groot vraagteken.

Blessures en schorsingen

Farioli heeft te maken met een aantal geblesseerde spelers. Ahmetcan Kaplan, Gastón Ávila, Sivert Mannsverk, Kenneth Taylor, Mika Godts en Steven Berghuis kampen allen met blessures.

Fortuna Sittard: teaminfo en vorm

Het Fortuna Sittard van Danny Buijs kende een uitstekende seizoensstart met overwinningen op Go Ahead Eagles (0-2) en Almere City (3-0). Na twee wedstrijden stond Fortuna dan ook kortstondig in de top van de Eredivisie. Lang konden de fans hier echter niet van genieten. Vlak voor de interlandperiode bleek NEC te sterk (0-3) en afgelopen weekend verloor Fortuna met 1-0 van NAC Breda.

Na vier wedstrijden staat de club op de zevende plaats met negen punten. Gezien het feit dat de meeste concurrenten al vijf wedstrijden hebben gespeeld, doet Fortuna het dus behoorlijk. Met een overwinning op Ajax zou de ploeg zelfs kunnen stijgen naar de vierde plek van de Eredivisie.

Wat opvallend is aan de resultaten van Fortuna, is dat de club het seizoen sterk begon met vijf doelpunten in twee wedstrijden en zonder tegendoelpunten. In de laatste twee duels keerde dit patroon echter volledig om: Fortuna kreeg vier doelpunten tegen en scoorde zelf niet. Deze plotselinge verandering, van defensieve stabiliteit en aanvallende kracht naar een kwetsbare verdediging, is lastig te verklaren.

Blessures en schorsingen

Mitchell Dijks, Kaj Sierhuis, Onur Demir en Alessio Da Cruz zijn er niet bij wegens blessures.

Onderlinge ontmoetingen

Dat het afgelopen seizoen bij Ajax niet goed ging, is al langer bekend. Dit is ook terug te zien in de onderlinge ontmoetingen tussen deze twee teams. Beide duels eindigden toen in een gelijkspel, terwijl Ajax in de jaren daarvoor altijd de bovenliggende partij was. De laatste overwinning van Fortuna Sittard op Ajax dateert zelfs van het jaar 2000.

Conclusie

Voor Farioli en zijn team is het prettig dat er eindelijk weer een wedstrijd gespeeld gaat worden. De vraag blijft echter hoe Ajax de rustperiode heeft ervaren. Heeft de ploeg zich verbeterd doordat Farioli meer tijd had om te trainen, of is Ajax juist uit de flow geraakt? Woensdagavond krijgen we het antwoord op deze vraag.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Ajax – Fortuna Sittard.

Wie gaat dit duel winnen?

  • Ajax
  • Fortuna Sittard
  • Niemand, gelijkspel
172+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie