Voorbeschouwing Ajax – Jagiellonia Bialystok: wint Ajax opnieuw?

Foto: Voorbeschouwing Ajax – Jagiellonia Bialystok: wint Ajax opnieuw?

Na de overwinning in Polen lijkt Ajax al met één been in de groepsfase van de Europa League te staan, maar onderschatting tegen de regerend Poolse landskampioen ligt dan op de loer. Lukt het Ajax door te gaan naar de groepsfase of, beter nog, een tweede keer te winnen? Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇳🇱 Ajax: teaminfo en vorm

Het zijn rustige weken voor Ajax. Al eerder werd de wedstrijd tegen Fortuna Sittard op verzoek van de Amsterdammers uitgesteld, maar aankomend weekend gaat De Klassieker ook nog eens niet door. Door een staking van de politie hebben de autoriteiten in Rotterdam besloten een dikke streep door het duel te zetten. Wat resteert in deze periode: de returnwedstrijd tegen Jagiellonia Bialystok.

Na het uitschakelen van FK Vojvodina en Panathinaikos moet Jagiellonia nu de derde en laatste neembare horde zijn om de groepsfase van de Europa League te halen. Dan is het doel voor het absolute begin van dit seizoen gehaald voor de nieuwe coach Francesco Farioli. Ook al ging het met vallen en opstaan, want tegen de Grieken waren in totaal 34 strafschoppen nodig om een winnaar te bepalen.

En daarna volgde nog de uitwedstrijd bij NAC Breda, vers gepromoveerd naar de Eredivisie. Hier werd met 2-1 verloren. Op het gebied van transfers staat mogelijk nog een hoop te gebeuren in de Johan Cruijff ArenA. In de laatste fase van de transfermarkt kunnen nog een hoop spelers vertrekken en pas als er geld binnenkomt kan technisch directeur Alex Kroes op jacht gaan naar versterkingen.

Blessures en schorsingen

Doordat Ajax zowel afgelopen weekend als komend weekend zonder wedstrijd zit, is er geen excuus om niet in de sterkste opstelling te beginnen. Toch zitten daar nog een paar vraagtekens bij. Krijgt Daniele Rugani bijvoorbeeld speeltijd en keert Kian Fitz-Jim terug in de basis?

🇵🇱 Jagiellonia Bialystok: teaminfo en vorm

De prijzenkast van Jagiellonia Bialystok zat lang alleen maar stof te vergaren, tot 2010. In dat jaar lukte het de club om de Poolse beker te winnen en later dat jaar ook de supercup. Maar het echte succes liet nog op zich wachten. Na tweede plekken in 2017 en 2018 was het vorig seizoen zover: de ploeg uit het noordoosten van Polen werd voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen.

Na wat voorrondes in de Europa League sinds de bekerwinst mocht Jagiellonia zich dus een treetje hoger melden, in de Champions League. Maar na een dubbele overwinning op FK Panevezys uit Litouwen was FK Bodø/Glimt over twee duels met 1-5 te sterk. De hoop was op de Europa League, maar na de 1-4-nederlaag van vorig week lijkt het toch de groepsfase van de Conference League te worden.

Jagiellonia kan niet echt teren op een goede vorm in de nationale competitie, de Ekstraklasa. De eerste drie competitiewedstrijden werden nog gewonnen, maar daarna waren Cracovia Krakau (2-4) en GKS Katowice (3-1) te sterk. Hiermee komt het aantal nederlagen nu op vijf in de laatste vijf officiële duels voor de regerend kampioen. In de laatste vier wedstrijden wist Jagiellonia wel zelf tot minimaal een goal te komen.

Blessures en schorsingen

Jesús Imaz zal als clubtopscorer dit seizoen de aanval leiden, maar het is de vraag wie naast hem begint. Lamine Diaby-Fadiga, oud-speler van FC Eindhoven, is een optie. Afimico Pululu scoorde tegen Katowice en kan zodoende wel eens de voorkeur krijgen voor een basisplaats. Damian Wojdakowski ligt eruit met een kruisbandblessure.

Onderlinge ontmoetingen

De heenwedstrijd vorige week was de eerste keer dat deze ploegen tegenover elkaar stonden. Adrián Diéguez kon uit een hoekschop de Polen op voorsprong zetten, maar daarna beleefde Ajax toch een simpele avond. Chuba Akpom was goed voor drie doelpunten en Mika Godts kwam ook tot scoren.

Conclusie

In principe zou dit geen probleem moeten worden voor Ajax. De heenwedstrijd liet al zien dat de Amsterdammers een stuk beter zijn, maar Jagiellonia is vooral extreem uit vorm en ook al komen ze nu beter voor de dag: de 1-4-nederlaag goedmaken lijkt een stapje te groot.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Ajax – Jagiellonia Bialystok.

Plaatst Ajax zich voor de groepsfase?

  • Ja, dit komt wel goed.
  • Nee, het gaat nog mis.
70+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:00
3+
AS Roma zet clubicoon De Rossi na vier duels bij grofvuil
10:47
31+
Terugkeer Klaassen betekent ‘pijnlijk’ nieuws voor andere Ajacied
10:33
7+
Derksen haalt uit: “Hij zakt hiermee geweldig door het ijs”
10:17
45+
PSV gefileerd: ‘Grappigste oom van het dorpsfeest uitgefloten in Carré’
10:00
70+
Dubbel drama treft Roda JC
09:50
12+
Shakhtar Donetsk debuteert Oekraïens shirt: ‘Trots’
09:30
20+
‘Joël Matip is gewild en happig om terug te keren’
09:15
24+
Hondstrouwe Thomas Müller pakt Champions League-record
08:50
17+
Trainerscarrousel bij club Cristiano Ronaldo: ‘Haal Zidane’
08:22
52+
Jude Bellingham ontkracht online roddels: ‘We zijn goede vrienden’
08:09
57+
Vincent Kompany bijt van zich af: ‘Bayern München was niet te groot voor mij’
07:47
301+
Peter Bosz laakt slap PSV: ‘Ik hou niet van schijtbakken’
07:35
43+
Wonderkind Real Madrid zet uitroepteken achter overwinning Champions League
07:00
124+
‘Van Persie maakt speeltuinvereniging van miljoenenbedrijf’
23:31
194+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
70+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
81+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
56+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
71+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie