Voorbeschouwing Ajax – Panathinaikos: bereiken de Amsterdammers de volgende ronde?

Foto: Voorbeschouwing Ajax – Panathinaikos: bereiken de Amsterdammers de volgende ronde?

Donderdagavond speelt Ajax opnieuw tegen Panathinaikos in de derde kwalificatieronde van de Europa League. De winnaar van dit tweeluik plaatst zich voor de laatste play-offronde voorafgaand aan het hoofdtoernooi. Ajax heeft na de eerste wedstrijd een prima uitgangspositie verworven. In Griekenland wisten de Amsterdammers met 0-1 te winnen. De ploeg van trainer Francesco Farioli weet wat hen donderdagavond te doen staat.

Ajax: teaminfo en vorm

Hoewel het spel van Ajax nog niet sprankelend is, is er wel een verbetering zichtbaar vergeleken met vorig seizoen. De supporters in de Johan Cruijff Arena staan nog niet op de banken na een gespeelde wedstrijd, maar er zijn positieve ontwikkelingen. Farioli heeft het stokje overgenomen van John van ‘t Schip en presteert goed. Vorig seizoen incasseerde Ajax maar liefst 61 tegendoelpunten in de Eredivisie, een aantal dat niet past bij een club van dit kaliber. Farioli lijkt zich na zijn aanstelling eerst te hebben gericht op het verstevigen van de verdediging. Het houden van de nul moet weer een vanzelfsprekendheid worden in plaats van een uitzondering.

Tot nu toe heeft Ajax in drie van de vier officieel gespeelde wedstrijden de nul gehouden. Alleen in Servië incasseerde Ajax een tegendoelpunt van Vojvodina, en dat was nog wel een eigen doelpunt van Josip Šutalo. Afgelopen week won Ajax dus met 0-1 van Panathinaikos. Steven Berghuis maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Er moet echter gezegd worden dat Ajax de wedstrijd niet volledig in handen had. De Griekse ploeg kreeg namelijk een aantal goede kansen om de gelijkmaker te maken, maar Ajax had dit keer het geluk aan haar zijde.

In het weekend speelde Ajax tegen sc Heerenveen. In de eigen Johan Cruijff Arena werd met 1-0 gewonnen. Kristian Hlynsson maakte vlak voor rust het verlossende doelpunt. Ajax had nog een à twee grote kansen om te scoren, maar de bal wilde er niet in. Een terugkerend zorgpunt voor dit Ajax is dat het nog altijd kwetsbaar oogt bij een directe counter. Zodra de eerste druk van Ajax wordt omzeild, kan de tegenstander vaak ongehinderd richting doelman Remco Pasveer lopen. Wanneer de tegenstander even aarzelt staat de Ajax-defensie weer op orde en is het gevaar geweken, maar snelle uitbraken blijven een achilleshiel van deze ploeg.

Blessures en schorsingen

Tegen Heerenveen stonden maar liefst vijf andere spelers op het veld in vergelijking met de wedstrijd tegen Panathinaikos. Dit was waarschijnlijk om bepaalde spelers rust te geven in aanloop naar de tweede ontmoeting met de Grieken. Een aantal spelers die Farioli in ieder geval niet kan inzetten zijn Gaston Ávila, Owen Wijndal en Amourricho van Axel Dongen. Steven Bergwijn keert naar verwachting eindelijk terug in de wedstrijdselectie.

Panathinaikos: teaminfo en vorm

Panathinaikos liet in eigen huis zeker een goede indruk achter. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, had het met iets meer precisie in de aanval net zo goed gelijk kunnen staan. Dat is echter niet het geval, maar bij Panathinaikos is er nog geen sprake van paniek. De ploeg heeft vertrouwen in een goede afloop en gelooft dat, als hetzelfde niveau als in de eerste wedstrijd wordt gehaald in de Johan Cruijff Arena, een overwinning binnen handbereik ligt. Het moet ook worden vermeld dat Panathinaikos niet met de sterkste elf aan de aftrap verscheen. Zo zaten Tonny Vilhena en aanvoerder Bart Schenkeveld bijvoorbeeld negentig minuten op de bank.

Voor Panathinaikos is de opdracht duidelijk: winnen om kans te blijven maken op de play-offs van de Europa League. Bij een kleine zege volgt er een verlenging in de Johan Cruijff Arena, terwijl de Grieken bij een ruime overwinning na negentig minuten verzekerd zijn van de volgende ronde. Bij een nederlaag of een gelijkspel is het in de Europa League voor Panathinaikos voorbij. Zowel Panathinaikos als Ajax hebben echter het vangnet van de Conference League, waardoor de clubs bij een nederlaag niet volledig uitgeschakeld zijn voor Europees voetbal.

In tegenstelling tot Ajax had Panathinaikos dit weekend geen competitiewedstrijd op het programma staan. De Griekse Super League begint pas aankomend weekend, waardoor trainer Diego Alonso zich optimaal heeft kunnen voorbereiden op de tweede ontmoeting met Ajax.

Blessures en schorsingen

Alonso lijkt over een fitte selectie te beschikken.

Onderlinge ontmoetingen

Afgelopen week behaalde Ajax een overwinning, waarmee de club vier van de laatste vijf ontmoetingen met Panathinaikos heeft gewonnen. De enige nederlaag in deze reeks dateert uit 2019 en vond plaats in een vriendschappelijke wedstrijd.

Conclusie

Voor beide clubs is de opdracht helder. Ajax is verzekerd van een plek in de volgende ronde bij een overwinning of een gelijkspel, terwijl Panathinaikos moet winnen om door te gaan of om een verlenging af te dwingen. In de Johan Cruijff Arena is Ajax uiteraard de favoriet. Met de mogelijke terugkeer van Steven Bergwijn kan de aanval van Ajax een welkome kwaliteitsimpuls krijgen, mocht trainer Farioli besluiten hem op te stellen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Ajax – Panathinaikos.

Wie wint dit duel?

  • Ajax natuurlijk
  • Panathinaikos verrast
128+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:12
2+
Ajax-fans kondigen grote protestactie op Leidseplein aan
19:44
18+
Ten Hag heeft heldere boodschap voor Ronaldo
19:43
0+
Voorspelling PSV – NEC: weer ruime zege voor PSV
19:42
0+
Voorbeschouwing PSV – NEC: koploper uit op revanche
19:26
217+
Politiestakingsleider verklaart keuze voor Ajax-duels
19:10
62+
Gefrustreerde Veerman sprak met Bosz
18:49
0+
Voorspelling FC Groningen – Feyenoord: Sobere wedstrijd voor Feyenoord
18:49
18+
Voorbeschouwing FC Groningen – Feyenoord: Wat kan Feyenoord na periode van rust?
18:40
65+
‘Frenkie de Jong krijgt ultimatum’
18:31
145+
‘Xavi Simons volgend jaar bij nachtmerrieclub’
18:22
491+
‘Memphis krijgt na één dag al bizar nieuws’
18:00
48+
‘Koeman schrijft Oranje-international af’
17:58
46+
Reijnders maakt zich populair in Argentinië met bijzonder shirt
17:47
299+
‘Redder van Ajax is bekend’
17:12
271+
‘Idioot verpest Eredivisie-seizoen Ajax’
17:00
140+
Ajax smacht naar kwaliteiten van supertalent Faberski
16:53
12+
Volgende WK’s zijn óók te zien bij de NOS
15:47
77+
‘Alexander-Arnold kan hattrick scoren als Arne Slot dit doet’
15:23
48+
Ex-PSV’er strijkt neer bij laagvlieger in La Liga
15:04
120+
Racistische Tottenham Hotspur-middenvelder aangeklaagd door Engelse bond
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie