Voorbeschouwing Argentinië – Colombia: Prolongeert Argentinië Copa América?

Foto: Voorbeschouwing Argentinië – Colombia: Prolongeert Argentinië Copa América?

Voor de echte voetballiefhebber belooft zondag een lange avond te worden. Naast de EK-finale wordt in de nacht ook de finale van de Copa América gespeeld in de Verenigde Staten. Regerend kampioen Argentinië staat opnieuw in de finale en kan de titel prolongeren. Colombia, na jaren van afwezigheid weer terug in de finale, hoopt de Argentijnen te verrassen. Hier vind je een voorbeschouwing op dit finaleduel.

🇦🇷 Argentinië: teaminfo en vorm

Argentinië wist in 2021 voor het eerst sinds 1993 weer de Copa América te winnen. Het was de eerste grote internationale prijs voor aanvoerder Lionel Messi. Na de winst van het WK in Qatar, kan de 37-jarige aanvoerder zich nu opmaken voor mogelijk zijn derde grote internationale toernooiwinst in pakweg drie jaar tijd. De Argentijnen hebben zich namelijk wederom geplaatst voor de finale, hoewel dit niet zonder slag of stoot is gegaan.

De groepsfase overleefden de Argentijnen relatief eenvoudig. Canada (2-0), Chili (0-1) en Peru (2-0) werden allemaal verslagen. Het lastigste duel van dit toernooi was de kwartfinale tegen Ecuador. Door een late gelijkmaker van de Ecuadoriaan Kevin Rodriguez volgde er een strafschoppenserie. Messi miste de eerste strafschop door de lat te raken. Ecuador leek in een goede positie, maar Emiliano Martínez toonde waarom hij een penaltyspecialist is. De doelman van Aston Villa pakte de eerste twee strafschoppen van Ecuador en Argentinië won de serie met 4-3.

Dit was niet de eerste keer dat Martínez belangrijk was in een strafschoppenserie. Tijdens het WK in Qatar pakte hij cruciale strafschoppen tegen Nederland en in de finale tegen Frankrijk. Met Martínez heeft Argentinië echt een extra wapen. In de halve finale was Canada wederom de tegenstander. Net als in de groepsfase werd er met 2-0 gewonnen. Messi en Julian Álvarez zorgden voor de doelpunten en brachten Argentinië naar de tweede finaleplaats op rij.

Mocht Argentinië winnen, zal het niet de eerste keer zijn dat het land de Copa América meerdere keren achter elkaar wint. In de Argentijnse geschiedenis is dit al vier keer eerder voorgekomen.

Blessures en schorsingen

Na de tweede groepswedstrijd kampte Messi met wat pijntjes, waardoor hij de derde wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan. De aanvoerder speelde echter weer volledig in de kwart- en halve finale en lijkt dus weer fit te zijn.

🇨🇴 Colombia: teaminfo en vorm

Colombia heeft vaak deelgenomen aan de Copa América, maar slechts één keer het toernooi gewonnen, in 2001. Sinds die overwinning behaalde het land nog eens een vierde plaats en tweemaal de derde plaats, maar nooit meer de finale. 23 jaar later staat Colombia weer in de finale van de Copa América. Colombia is echt de verrassing van dit toernooi. Voorafgaand aan het toernooi werd het land niet als favoriet beschouwd, maar gedurende het toernooi is het team gegroeid.

Colombia begon sterk in Groep D, met Paraguay, Costa Rica en Brazilië als tegenstanders. Met twee overwinningen en een gelijkspel tegen Brazilië eindigde het land als eerste in de groep. Hierdoor kreeg Colombia een gunstige loting met Panama, wat resulteerde in een 5-0 overwinning in de kwartfinale. In de halve finale trof Colombia Uruguay. Dankzij een doelpunt van Jefferson Lerma, op aangeven van James Rodríguez, kwam Colombia op 0-1. Daniel Muñoz kreeg vervolgens zijn tweede gele kaart, waardoor Colombia lang met tien man speelde. Toch hield het land stand en bereikte zo de finale.

James Rodríguez, die enigszins uit beeld was verdwenen na zijn vertrek van het Europese toneel, lijkt weer in topvorm te verkeren. De 33-jarige middenvelder is in vier van de vijf wedstrijden van Colombia verkozen tot man van de wedstrijd. Met 6 assists en 1 doelpunt is hij in supervorm.

Blessures en schorsingen

Muñoz pakte dus een rode kaart tegen Uruguay en moet daardoor de finale tegen Argentinië missen.

Onderlinge ontmoetingen

Colombia heeft geen geweldige staat van dienst tegen Argentinië. Tijdens de laatste ontmoeting in 2022 was Argentinië te sterk. In 2021, tijdens het vorige toernooi, verloor Colombia na een strafschoppenserie en daarvoor eindigde een ontmoeting in gelijkspel. Over het algemeen is Argentinië de bovenliggende partij, maar de wedstrijden liggen vaak dicht bij elkaar en zijn meestal zwaarbevochten.

Verwachte opstellingen Argentinië – Colombia

Conclusie

Als regerend kampioen ligt alle druk bij Argentinië. Colombia is al veel verder gekomen dan verwacht. Een Colombiaanse overwinning zou historisch zijn, net als een titelprolongatie voor Argentinië. De sleutel lijkt in handen van Messi te liggen. Ondanks zijn leeftijd bepaalt hij nog steeds het spel bij de Argentijnen en daarmee vaak de uitkomst van een wedstrijd. Colombia lijkt het in de reguliere speeltijd te moeten doen, want van Argentinië winnen met strafschoppen lijkt de laatste jaren onmogelijk.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor Argentinië – Colombia.

Wie wint de Copa América?

  • Argentinië prolongeert de titel
  • Colombia verrast
34+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie