Voorbeschouwing Athletic Club – AZ: Alkmaarse stunt in het Baskenland?

Foto: Voorbeschouwing Athletic Club – AZ: Alkmaarse stunt in het Baskenland?

AZ heeft lastige tegenstanders geloot in de Europa League. De club uit Alkmaar is goed begonnen met een overwinning, maar treft nu met Athletic Bilbao een zeer serieuze tegenstander. De Spaanse club won afgelopen seizoen de beker en heeft een aantal Europese kampioenen in de selectie. Hier volgt een voorbeschouwing op het duel tussen Athletic Bilbao en AZ.

🇪🇸 Athletic Club: teaminfo en vorm

Unai Simón, Dani Vivian en Nico Williams waren alledrie aanwezig tijdens het EK. Simón en Williams waren zelfs basispelers bij het Spaanse nationale team dat het EK in Duitsland wist te winnen. Er kan dus wel gesteld worden dat er voldoende kwaliteit aanwezig is binnen de selectie van Athletic Bilbao. Wat de club bijzonder maakt, is het feit dat Athletic Bilbao alleen maar werkt met spelers uit het Baskenland. Hierdoor kan er slechts geput worden uit een groep van ongeveer 2 miljoen mensen. Dat de club zo goed presteert is dan ook zeer bewonderenswaardig.

Met Ernesto Valverde heeft Athletic Bilbao een zeer capabele trainer die het team afgelopen seizoen naar de bekerwinst en een vijfde plek in de competitie leidde. Dit seizoen is de club aardig begonnen. Er werd vier keer gewonnen, tweemaal gelijkgespeeld en twee keer verloren. Afgelopen week speelde Bilbao in de slotminuten nog gelijk tegen Sevilla. Athletic Bilbao stond voor, maar mede door een rode kaart van doelman Julen Agirrezabala kon Sevilla in de slotfase nog langszij komen. In de Europa League begon het team met een gelijkspel. Tegen AS Roma kwam de club niet verder dan 1-1.

Blessures en schorsingen

Eerste doelman Unai Simón is afwezig vanwege een blessure, maar Agirrezabala is doorgaans een prima vervanger. Op het middenveld moet Valverde het doen zonder Beñat Prados, Ander Herrera en Oihan Sancet. Prados en Sancet zullen tegen AZ zeker gemist worden.

🇳🇱 AZ: teaminfo en vorm

Door de vierde plek van afgelopen seizoen in de Eredivisie speelt AZ nu in de Europa League. Het team begon goed met een overwinning tegen IF Elfsborg. AZ maakte de wedstrijd uiteindelijk spannender dan nodig was. De Zweedse tegenstander kwam op een 0-1 voorsprong, maar AZ wist dit nog om te buigen en won met 3-2. Tegen Athletic Bilbao mag AZ niet de fout maken om te laks te beginnen, wat zou kunnen leiden tot een snel tegendoelpunt.

De voorbereiding op deze wedstrijd was niet ideaal. In de Eredivisie werd voor de eerste keer dit seizoen verloren, in een duel met FC Utrecht. Toch moet worden toegegeven dat AZ deze wedstrijd op papier had moeten winnen. De statistieken spraken in het voordeel van AZ, maar uiteindelijk telt alleen de uitslag in het voetbal.

Voor AZ is het van belang om hier een resultaat te behalen. Met Elfsborg heeft de Nederlandse club op papier de gemakkelijkste tegenstander al gehad. Na Athletic Bilbao volgen nog wedstrijden tegen onder andere AS Roma, Tottenham Hotspur en Galatasaray. Als AZ wil overwinteren in de Europa League, zal er een keer een kleine stunt moeten worden behaald tegen een sterk team.

Blessures en schorsingen

Trainer Maarten Martens moet het tegen Bilbao opnemen zonder Ibrahim Sadiq, Lewis Schouten en Sem Westerveld.

Onderlinge ontmoetingen

In 2015 stonden AZ en Athletic Bilbao al eens tegenover elkaar in de Europa League. Op basis van dat historische resultaat ziet het er goed uit voor AZ. Een wedstrijd werd gewonnen en het andere duel eindigde in een gelijkspel.

Conclusie

Wat van AZ verwacht kan worden in de Europa League, is eigenlijk een vraag zonder duidelijk antwoord. De Alkmaarse club heeft een lastige loting en als het team wil overwinteren, moet er een punt gepakt worden tegen Athletic Club. Voor Athletic Club geldt ongeveer hetzelfde. AZ wordt niet als de lastigste tegenstander gezien en het is voor de Basken een wedstrijd die gewonnen moet worden.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Athletic Club – AZ.

Kan AZ stunten tegen Bilbao?

  • Ja, AZ wint
  • Nee, Athletic Bilbao gaat winnen
16+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:29
0+
Girona-coach kijkt door uitslag heen: “Feyenoord gewoon goed tegen Leverkusen”
17:11
4+
Grote klap voor NEC: sterkhouder Proper voorlopig uitgeschakeld
17:00
9+
Liever Marokko dan Nederland voor Ilias Haddad: “Het is hier geen Mickey Mouse-competitie”
16:48
14+
NEC-directie op de vingers getikt na Saudische flirt: “Tegenovergestelde normen en waarden”
16:28
18+
PSV-talenten geven slechte voorbeeld tegen Sporting en blijven puntloos
16:07
21+
OFFICIEEL: FC Volendam haalt clubloze Elvis Manu binnenboord
15:48
16+
Van de Beek beleefde mentaal zware jaren: “Natuurlijk veel tegenslagen gehad”
15:30
51+
Mislintat clasht geregeld in Dortmund: “Een uitdagende persoonlijkheid”
15:09
27+
Carragher: “Híj is de beste speler in de Premier League”
14:43
25+
‘Barcelona-icoon en Oranje-beul Iniesta stopt met voetballen’
14:23
16+
Voorbeschouwing Athletic Club – AZ: Alkmaarse stunt in het Baskenland?
14:20
75+
Daley Blind-opdoffer in aanloop naar Feyenoord-duel
14:00
1036+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Girona: Priske grijpt in
13:47
190+
Kieft geeft Ten Hag dringend advies: ‘Hij is krankzinnig!’
13:21
150+
Ajax-misser leeft op onder Farioli: ‘Wereld van verschil’
13:03
434+
Slot-wonder: ‘Niemand heeft het nog over hém’
12:49
225+
‘Zware financiële tegenvaller voor Kuijt’
12:15
657+
‘Bizarre Memphis-nachtmerrie in Brazilië’
12:00
131+
Het geduld van cupkiller Sem van Duijn bij AZ
11:50
110+
Feyenoord met 24-koppige selectie naar Girona: viertal sterkhouders ontbreken
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie