Voorbeschouwing AZ – PSV: blijven de Eindhovenaren winnen?

Foto: Voorbeschouwing AZ – PSV: blijven de Eindhovenaren winnen?

Normaliter is een wedstrijd tussen de nummers drie en één van een competitie in de negende speelronde een voorbode op een strijd om de eerste plek. Maar die vlieger gaat niet op voor de Eredivisie, want koploper PSV heeft al een fikse voorsprong opgebouwd op nummer drie AZ. Nu spelen ze dus tegen elkaar. Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

AZ: teaminfo en vorm

AZ had dit seizoen vooral willen hopen om te profiteren van wisselvallige concurrentie als Ajax en Feyenoord, maar dat lukt tot nu toe nog niet zozeer. Tot nu toe kunnen de supporters toch vooral met veel plezier terugkijken op die ene thuiswedstrijd op 14 september. Een overwinning op sc Heerenveen werd wel verwacht, maar dat de score pas zou ophouden bij 9-1 was toch voor iedereen een verrassing.

En na die flinke uithaal tegen de Friezen was AZ ook nog flink in de race voor de koppositie, met maar één punt achterstand op regerend kampioen PSV. Na de 9-1 werd ook nog van PEC Zwolle gewonnen (1-2) en de groepsfase van de Europa League werd begonnen met een 3-2-zege op IF Elfsborg. Weinig aan de hand dus voor coach Maarten Martens en zijn spelers.

Maar daarna kwam de klad erin en niet zo’n beetje ook. Thuis was het verrassend presterende FC Utrecht met 1-2 te sterk, waarna Athletic Club de Alkmaarders trakteerden op de eerste nederlaag in de Europa League-groepsfase: 2-0. Vorige week ging het flink mis op bezoek bij Fortuna Sittard. De Limburgers waren sterker en wonnen verdiend met 1-0. AZ staat nu acht punten achter op PSV.

Blessures en schorsingen

De selectie van AZ was goed vertegenwoordigd bij Jong Oranje en van dat team kunnen Rome-Jayden Owusu-Oduro, Maxim Dekker, Denso Kasius en Ruben van Bommel uitkijken naar een basisplaats, al klopt Seiya Maikuma op de deur voor de plek van Kasius. Sem Westerveld en Jordy Clasie zijn geblesseerd; het is onduidelijk of Wouter Goes en Kristijan Belić fit genoeg zijn.

PSV: teaminfo en vorm

PSV gaat verder waar het vorig seizoen gebleven is: heel veel Eredivisiewedstrijden winnen. Vorig seizoen was de eerste wedstrijd met puntverlies een 1-1-gelijkspel op bezoek bij FC Utrecht en uiteindelijk wist alleen NEC van de kampioen te winnen: 3-1. Nu is de score voor Peter Bosz opnieuw uitstekend te noemen. Acht gespeeld, acht gewonnen, de meeste doelpunten gemaakt en alleen Ajax kreeg minder tegengoals (en speelde ook twee duels minder).

In contrast is het vooral pijnlijk dat de resultaten in de Champions League nog uitblijven tot nu toe. Van Juventus werd vrij kansloos met 3-0 gewonnen. Daarna ging het tegen Sporting CP al een stuk beter, maar het lukte niet de voorsprong uit te breiden en de Portugezen kwamen terug tot 1-1. De ploeg van Bosz moet flink aan de bak wanneer PSV zich bij de vierentwintig beste ploegen van het miljardenbal wil scharen aan het einde van de groepsronde.

De laatste wedstrijd in de Eredivisie was een moeizame, thuis tegen Sparta Rotterdam. Die ploeg kwam door een doelpunt van Tobias Lauritsen brutaal op voorsprong in Eindhoven. Via een eigen goal van Arno Verschueren en een treffer van Luuk de Jong kwam PSV voor rust nog op voorsprong, maar binnen vijf minuten na rust pakte Matteo Dams een rode kaart. De koploper verdedigde de voorsprong met succes: 2-1.

Blessures en schorsingen

Dams zit na zijn rode kaart een schorsing uit, maar er moet nog meer gepuzzeld worden. De afwezigheid van Sergiño Dest, Joey Veerman en Hirving Lozano duurt ook nog wel even. Rick Karsdorp is niet fit genoeg om te starten, dus Mauro Júnior en Richard Ledezma zijn de opties rechtsachter. Mauro Júnior of Fredrik Oppegård zal als linksback beginnen. Jerdy Schouten lijkt fit genoeg om weer te kunnen spelen.

Onderlinge ontmoetingen

Van de laatste zes onderlinge ontmoetingen won AZ er twee en PSV vier. Maar nog opvallender: tussen september 2021 en december 2023 won vijfmaal op rij de bezoekende partij. Hier kwam een einde aan toen PSV aan het einde van vorig seizoen uithaalde tijdens de slotfase van de competitie: 5-1.

Conclusie

Tijdens de interlandperiode heeft Martens tijd gehad om de verbeterpunten van zijn ploeg te zoeken en ervoor te zorgen dat het nu beter gaat. Maar dan is het niet bepaald ideaal om tegen een koploper zonder puntverlies te moeten spelen. PSV is qua kwaliteiten de favoriet voor dit duel.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor AZ – PSV.

Wie wint deze wedstrijd?

  • AZ
  • PSV
  • Het wordt gelijk
1+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie