Voorbeschouwing Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart: wie wint de Duitse Supercup?

Foto: Voorbeschouwing Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart: wie wint de Duitse Supercup?

Het zijn niet bepaald ploegen die we vaak zien in de strijd om de Duitse Supercup, maar Bayer Leverkusen en VfB Stuttgart maken absoluut het meeste aanspraak op een plekje in deze wedstrijd. Gaat de winnaar van de dubbel er met de prijs vandoor of zorgt Stuttgart voor een verrassing? Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇩🇪 Bayer Leverkusen: teaminfo en vorm

Het vorige seizoen van Bayer Leverkusen was er een waarvan menig voetbalsupporter alleen maar kan dromen. Ongeslagen kampioen worden, de beker winnen en ook nog eens een Europese finale halen. De finalestrijd van de UEFA Europa League tegen Atalanta Bergamo ging echter met 3-0 verloren, waardoor Xabi Alonso en zijn spelers de jaargang toch niet zonder nederlaag wisten af te sluiten.

Als winnaar van de Bundesliga én de DFB-Pokal is het niet anders dan verdiend dat Leverkusen hier mag aantreden. Dat is historisch vrij uniek, want alleen in 1993 trad de ploeg aan voor de Duitse Supercup. Het fijne is voor de regerend kampioen vooral dat coach Alonso niet vertrokken is, wat wel de verwachting was. Ook de spelersgroep lijkt alleen maar sterker geworden te zijn deze transferperiode.

Josip Stanišić is de enige vertrokken speler die vorig seizoen veel speelminuten heeft gemaakt. Het lukte de club wel om drie spelers voor vele miljoenen aan te trekken. Verdediger Jeanuël Belocian en aanvaller Martin Terrier kwamen over van Stade Rennais, terwijl Aleix García bij Girona werd weggeplukt. Met deze nieuwe selectie werd gewonnen van Rot-Weiss Essen (1-2), gelijkgespeeld tegen RC Lens (2-2) en Real Betis (1-1) en verloren van Arsenal (4-1).

Blessures en schorsingen

De hele selectie van Bayer Leverkusen lijkt okselfris genoeg te zijn om hier in actie te kunnen komen. Alonso zal direct sterk aan het seizoen willen beginnen en zal met een sterke opstelling willen starten. Verwacht dus sleutelrollen voor bijvoorbeeld Jeremie Frimpong, Granit Xhaka en Florian Wirtz.

🇩🇪 VfB Stuttgart: teaminfo en vorm

Een seizoen waarin VfB Stuttgart de tweede plek van de Bundesliga behaalt is uniek. Het is voor de club vooral jammer dat Leverkusen een superseizoen had, waardoor de prestatie van Stuttgart enigszins overvleugeld werd. De relatief onervaren Sebastian Hoeneß werd aangesteld als trainer na twee jaartjes bij Hoffenheim, maar dat legde de club bepaald geen windeieren. Want dit was de beste prestatie sinds de landstitel in het seizoen 2006/07.

Destijds werd de Duitse Supercup echter een paar jaar niet gespeeld, waardoor dit de eerste deelname van Stuttgart wordt sinds de editie van 1992, toen met 3-1 van bekerwinnaar Hannover 96 gewonnen werd. Nu is deze wedstrijd andermaal een unieke kans om weer eens een prijs te winnen. Want sinds de landstitel van 2007 degradeerde Stuttgart zelfs twee keer, voor het nu aan het vijfde Bundesliga-seizoen begint.

Stuttgart zag meer wijzigingen aan het team deze zomer. Basisspelers als Waldemar Anton en Hiroki Ito vertrokken, maar vooral de verkoop van Serhou Guirassy aan Borussia Dortmund zal zich laten voelen, daar hij vorig seizoen tot zevenentwintig doelpunten kwam in achtentwintig wedstrijden. Met centrumverdediger Jeff Chabot en spits Ermedin Demirović werden twee nieuwe spelers aangetrokken, terwijl huurlingen Anhony Rouault, Leonidas Stergiou, Jamie Leweling en Deniz Undav definitief werden vastgelegd.

Blessures en schorsingen

VfB Stuttgart sloot de voorbereiding af met een puike 4-0-overwinning op Athletic Bilbao en zal voort willen bouwen op die wedstrijd. Stergiou en spits Luca Pfeiffer zijn er niet bij, terwijl Demirović als nieuwe aankoop zal hopen een belangrijke rol te spelen voorin, als duo met Undav. Die maakte vorig seizoen negentien doelpunten voor Stuttgart.

Onderlinge ontmoetingen

Van de laatste zes ontmoetingen tussen deze twee teams won Leverkusen er drie en het werd even zo vaak gelijk. Het doelsaldo is 13-8 over deze duels. Vorig seizoen speelden ze tweemaal gelijk in de competitie (1-1 in Stuttgart en 2-2 in Leverkusen) en in de DFB-Pokal was de latere winnaar met 3-2 te sterk in eigen huis.

Conclusie

Bayer Leverkusen heeft zich als landskampioen én bekerwinnaar in zekere zin dubbel weten te kwalificeren voor deze Supercup, maar dat levert je niet automatisch deze prijs op. Stuttgart is een geduchte concurrent en gezien de onderlinge duels van vorig seizoen mag je veel goals verwachten. Leverkusen is desondanks nog steeds de favoriet.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart.

Wie pakt de eerste Duitse prijs dit seizoen?

  • Bayer Leverkusen
  • VfB Stuttgart
18+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie