Voorbeschouwing Chelsea – Manchester City: leerling Maresca tegen leermeester Guardiola

Foto: Voorbeschouwing Chelsea – Manchester City: leerling Maresca tegen leermeester Guardiola

Het voetbalseizoen is eindelijk begonnen in Engeland. Dit weekend is de eerste speelronde van de Premier League. Landskampioen Manchester City moet in deze speelronde aantreden tegen Chelsea. Er staat dus direct een topwedstrijd op het programma. Chelsea is nog zoekende en heeft net een nieuwe trainer, terwijl Pep Guardiola niet over al zijn spelers lijkt te beschikken. Er staan drie belangrijke punten op het spel, hier vind je een voorbeschouwing op deze wedstrijd.

Chelsea: teaminfo en vorm

Mauricio Pochettino was afgelopen seizoen de trainer van Chelsea, maar hij moest de club verlaten in de zomer. De ploeg uit Londen eindigde namelijk als zesde en liep Europees voetbal mis. Dit is onacceptabel voor een club van de omvang van Chelsea, vooral gezien het bedrag dat de ploeg de afgelopen jaren heeft uitgegeven. Sinds Todd Boehly de club heeft overgenomen is er al meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in de selectie, maar dat kwam er niet uit afgelopen seizoen. Of nou ja, aan het begin van vorig seizoen. Vanaf januari 2024 werden er slechts drie wedstrijden verloren door het Chelsea van Pochettino. Ondanks de uitstekende reeks van Chelsea aan het einde van het seizoen moest hij toch vertrekken en nu staat Enzo Maresca aan het roer.

De Italiaan moet Chelsea weer naar de Europese tickets leiden en meedoen in de top van het klassement. Maresca promoveerde afgelopen seizoen met Leicester City en verdiende zo een transfer naar Chelsea. De Italiaanse oefenmeester is geen onbekende voor tegenstander Manchester City. Maresca was namelijk een tijdje een assistent van Guardiola. We krijgen dus een gevecht tussen de leerling en de leermeester.

Ook deze zomer was Chelsea actief op de transfermarkt. Met onder andere Ian Maatsen en Hakim Ziyech vertrokken er een aantal selectiespelers, maar er kwamen ook weer negen versterkingen bij. Pedro Neto (Wolverhampton), Kiernan Dewsbury-Hall (Leicester) en Filip Jørgensen (Villarreal) zijn de opvallendste spelers die naar Londen zijn gekomen.

In de voorbereiding ging het niet goed bij Chelsea. De ploeg verloor van Celtic (1-4), Manchester City (2-4) en Real Madrid (1-2). Verder werd er gelijkgespeeld tegen Wrexham (2-2) en Internazionale (1-1), alleen Club América (3-0) werd verslagen. Maresca lijkt zijn beste elftal nog niet te hebben gevonden. Dit is niet verwonderlijk. In de selectie van Chelsea lopen alleen al zes keepers rond en de gehele selectie bestaat uit 40 spelers. Een groot aantal van deze spelers mag nog vertrekken, dus het is begrijpelijk dat Maresca nog niet precies weet welke spelers in de basis horen en welke niet.

Blessures en schorsingen

Maresca kan zeker geen gebruik maken van Reece James, hij is geblesseerd. Verder kan de Italiaan uit veel spelers kiezen. Romelu Lukaku en Conor Gallagher behoren officieel nog tot de Chelsea-selectie, maar deze spelers mogen vertrekken en zullen tegen City dan ook niet op de bank zitten.

Manchester City: teaminfo en vorm

Bij Manchester City is het, in vergelijking met het transfergeweld van Chelsea, opvallend rustig. Pep Guardiola lijkt zijn zaken op orde te hebben en streeft naar de vijfde titel op rij met Manchester City. In de afgelopen vier seizoenen haalden The Citizens telkens ongeveer 90 punten en dat lijkt ook dit seizoen weer de norm te zijn.

Op de transfermarkt zijn er twee noemenswaardige ontwikkelingen rondom Manchester City. Julián Álvarez, die deze zomer nog de Copa América wist te winnen met Argentinië, is bij de club vertrokken. Naar verluidt was de jonge aanvaller het zat om tweede viool te spelen achter Erling Haaland. Hij is voor een groot bedrag vertrokken naar Atlético Madrid. De enige aankoop van dit seizoen is Savinho. De Braziliaanse buitenspeler maakte afgelopen seizoen furore bij Girona en heeft zich nu aangesloten bij de selectie van Guardiola.

Manchester City heeft de eerste officiële wedstrijd al achter de rug. Afgelopen weekend won de club het Community Shield. Aartsrivaal Manchester United leek er met de winst vandoor te gaan na een doelpunt van Alejandro Garnacho in de 82e minuut. Dat bleek echter niet het geval, aangezien Bernardo Silva vlak voor tijd City weer langszij bracht. De strafschoppen werden vervolgens beter genomen door de ploeg van Guardiola, waarmee de eerste prijs van het seizoen al binnen is.

Blessures en schorsingen

Het blijft een verrassing met welke selectie Guardiola zal aantreden tegen Chelsea. Oscar Bobb is de enige speler binnen de selectie die geblesseerd is, maar veel van de EK-gangers hebben nog weinig minuten gemaakt. De spelers die de finale hebben gespeeld, worden door Guardiola zeer rustig gebracht. Kijk er dus niet van op als Kyle Walker, Rodri en Phil Foden niet in de basis staan tegen Chelsea.

Onderlinge ontmoetingen

Begin augustus speelden de twee teams al tegen elkaar in een vriendschappelijk duel, waarin City met 4-2 won. Hoewel dit een mooi resultaat was voor Guardiola, valt er weinig af te leiden uit deze wedstrijd. Aan de kant van Manchester City stonden alleen Haaland, Jack Grealish, Mateo Kovačić en Joško Gvardiol in de basis, aangevuld met talentvolle spelers. Bij Chelsea was dat niet anders. Beide clubs zullen zondag met een andere opstelling aantreden. Kijken we verder terug in de onderlinge ontmoetingen, dan blijkt City de bovenliggende partij te zijn.

Conclusie

De wedstrijd tussen Chelsea en Manchester City belooft interessant te worden. Het duel is vooral boeiend omdat Maresca het voor de eerste keer tegen zijn oude leermeester opneemt. Daarnaast is het interessant om te zien welke spelers bij Chelsea aan de aftrap staan en hoe City zich hiertegen zal wapenen. Guardiola is op missie naar de vijfde titel op rij en kan die op Stamford Bridge beginnen met een sterk statement.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Chelsea – Manchester City.

Wat wordt het resultaat van dit duel?

  • Chelsea wint
  • Gelijkspel
  • Manchester City wint
16+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie