Voorbeschouwing duels PSV, Feyenoord en Ajax: top drie mag weer aan de bak

Foto: Voorbeschouwing duels PSV, Feyenoord en Ajax: top drie mag weer aan de bak

PSV en Feyenoord hadden als Champions League-deelnemers doordeweeks vrij, terwijl Ajax vertrouwen tankte met een ruime Europese zege. Nu is het ouderwets tijd voor focus op de competitie, waar de traditionele top drie weer mag aantreden. Wij blikken hier vooruit op de Eredivisiewedstrijden Willem II – PSV, NEC – Feyenoord en RKC Waalwijk – Ajax.

Willem II: teaminfo en vorm

Als promovendus is het aan het begin van een seizoen altijd even goed zoeken naar je plek een niveau hoger. Willem II wist deze al snel te vinden, want de prestaties zijn tot nu toe prima. De Belgische oefenmeester Peter Maes moest wat nieuwe spelers inpassen en begon direct goed met een 1-1-gelijkspel bij Feyenoord en een 2-0-zege op Go Ahead Eagles.

Dat niet alles een succes is, bleek daarna. Bij Heracles Almelo werd het 1-1, waarna Sparta met 1-2 te sterk was. Hekkensluiter RKC Waalwijk werd met 3-0 verslagen, waarna Willem II vorige week tegen FC Utrecht met 3-2 verloor. Niels van Berkel, Erik Schouten en Dani Mathieu zijn geblesseerd bij de Tilburgers, terwijl coach Maes een schorsing uitzit. Assistent Kristof Aelbrecht zal weinig veranderen aan de opstelling.

PSV: teaminfo en vorm

De relatief kansloze 3-1-nederlaag tegen Juventus in de Champions League zal PSV weer met beide benen op de grond hebben gezet. Na de eclatante landstitel van het vorige seizoen en de superstart aan deze jaargang zullen Peter Bosz en zijn spelers gehoopt hebben op meer. Nu, terug in de Eredivisie, zijn de Eindhovenaren weer de prooi voor zeventien achtervolgers. Een rol die ze gezien vorig jaar uitstekend bevalt.

Want PSV is nog zonder puntverlies, kreeg pas vier tegengoals en maakte gemiddeld meer dan 3,5 goal per wedstrijd. De enige kanttekening hierbij is wel dat de zes zeges allemaal gehaald werden tegen ploegen uit het rechterrijtje. Sergiño Dest, Adamo Nagalo, Fredrik Oppegård, Richard Ledezma en Hirving Lozano zijn geblesseerd. Rick Karsdorp debuteerde tijdens de vorige speelronde en kan nu opnieuw in actie komen.

NEC: teaminfo en vorm

Veel NEC-fans zullen met trots hebben gekeken naar Bart van Rooij, de jongen van de club die namens FC Twente een topwedstrijd speelde bij Manchester United. Maar nu willen de Nijmegenaren nog vooral trots worden op hun eigen team. Vorig seizoen konden zij hun geluk niet op met een zesde plek en een finaleplaats in de beker. Nu is dat soort succes nog ver te zoeken, want NEC staat op de twaalfde plaats na zes gespeelde wedstrijden.

Van PEC Zwolle (1-0) en Fortuna Sittard (0-3) werd gewonnen, maar vorige week struikelde de ploeg van coach Rogier Meijer in eigen huis over Heracles Almelo: 1-2. Stijn van Gassel is nog steeds vervanger van de geblesseerde doelman Robin Roefs, maar hij blunderde vorige week en moet nu beter presteren. Kodai Sano is nog steeds geschorst en Philippe Sandler geblesseerd. Thomas Ouwejan en Sami Ouaissa hopen op een plekje in de basisopstelling.

Feyenoord: teaminfo en vorm

De verwachtingen bij Feyenoord waren torenhoog, ook al vertrokken sterkhouders als Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer, net als coach Arne Slot. Het is aan Brian Priske om de oefenmeester te doen vergeten, met een vernieuwde selectie. Je kunt heel positief naar de stand kijken en concluderen dat Feyenoord nog ongeslagen is in de Eredivisie, maar door drie gelijke spelen staan de Rotterdammers qua verliespunten zes punten achter op koploper PSV. Werk aan de winkel.

Na eerdere gelijke spelen tegen Willem II (1-1), Sparta (1-1) en FC Groningen (2-2) kwam de 2-0-zege op NAC Breda van vorige week als geroepen. Feyenoord liep al twee keer puntverlies op na op voorsprong te hebben gestaan, dus daar moet het een stuk beter, beginnend uit bij NEC. Santiago Giménez viel tegen NAC geblesseerd uit en zag zijn vervanger Ayase Ueda scoren. Naast de Mexicaanse spits zijn ook Bart Nieuwkoop, Quilindschy Hartman, Hugo Bueno en Calvin Stengs er niet bij.

RKC Waalwijk: teaminfo en vorm

Er lijkt heel wat te moeten veranderen als we aan de onderkant van de ranglijst niet alvast de eerste degradant van dit Eredivisieseizoen kunnen aanwijzen. Na zes speelrondes staat er één ploeg nog op de hatelijke nul: RKC Waalwijk. Zoals wel vaker hebben de Brabanders de laagste begroting van alle ploegen, maar nu lijkt de selectie minder Eredivisiewaardig dan in de vorige seizoenen. Wellicht dat de verrassend aangetrokken Mohamed Ihattaren nog als een duveltje uit een doosje kan fungeren.

Met wedstrijden tegen Ajax, FC Utrecht en FC Twente voor de boeg kan het zomaar nog uitzichtlozer worden. De vraag is of men rustig blijft en coach Henk Fraser gaat laten zitten. Hij moet het nog doen zonder de geschorste Michiel Kramer en de geblesseerden Roshon van Eijma, Faissal Al Mazyani, Nouri El Harmazi, Richard van der Venne en Silvester van der Water. De hoop voorin ligt op een bevlieging van spits Oskar Zawada, die nog niet scoorde in vier wedstrijden voor RKC.

Ajax: teaminfo en vorm

Het seizoen van Ajax gaat met horten en stoten. Twee keer ging een Eredivisiewedstrijd niet door vanwege een politiestaking, maar ook als er gewoon gespeeld wordt zijn er duidelijke pieken en dalen waarneembaar. Want tegen Panathinaikos (0-1-nederlaag, winst na penalty’s), NAC Breda (2-1-verlies) en Go Ahead Eagles (1-1) waren er weinig aanknopingspunten die de Ajax-supporters laten dromen van een topseizoen of ten minste een jaargang beter dan het vorige rampjaar.

Wedstrijden als deze worden daarna echter afgelost door prima resultaten tegen bijvoorbeeld Jagiellonia Bialystok (1-4 en 3-0) en Fortuna Sittard (5-0). Afgelopen donderdag pakte Ajax helemaal uit. Besiktas werd op een 4-0-nederlaag getrakteerd in de Europa League. Gastón Ávila, Sivert Mannsverk en Steven Berghuis zijn er door blessures niet bij, terwijl Anton Gaaei waarschijnlijk wel weer inzetbaar is na een kwetsuur. Het is de vraag of coach Francesco Farioli veel gaat rouleren na de Europese wedstrijd doordeweeks.

Conclusie

Alle drie de topclubs hebben wat goed te maken, of het nu een matige start aan de competitie is of een ruime Europese nederlaag. Deze tegenstanders lijken daar echter uitermate geschikt voor. Vooral Feyenoord en Ajax treffen ploegen die absoluut niet in grootse doen zijn. Dit kunnen zomaar eens drie uitoverwinningen gaan worden.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor deze drie wedstrijden.

Hoe veel van deze drie topploegen gaan winnen?

  • Nul
  • Eén
  • Twee
  • Drie
15+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:17
1+
Dubbele dreun voor in vorm verkerend AZ
17:00
40+
Feyenoord-stunt met vervanger ‘onmisbare’ Giménez?
16:48
18+
Medische updates over Giménez, Stengs en Bueno
16:35
34+
Goed én slecht nieuws voor NEC richting ‘Feyenoord’
16:20
47+
‘Werkelijk afgrijselijk slechte Ajax-wissel’
16:04
54+
‘Groot Overmars-geheim uitgelekt in Antwerpen’
15:48
172+
‘Derksen negeert verbod John de Mol, clasht met zenderbaas’
15:31
16+
‘Ellenlange soap beëindigd: Dumfries tekent tot 2028’
15:17
60+
Bosz spreekt zich kraakhelder uit over Veerman
15:11
0+
Voorspelling duels PSV, Feyenoord en Ajax: drie uitzeges
15:10
15+
Voorbeschouwing duels PSV, Feyenoord en Ajax: top drie mag weer aan de bak
15:00
49+
‘Bizarre transfer voor Sergio Ramos’
14:47
22+
Fitz-Jim zag Ajax ‘gewoon lekker voetballen’
14:30
112+
Henderson erkent ‘ruzie’ met Traoré
14:27
290+
‘Slot geeft 100 miljoen uit aan één speler’
14:14
735+
’18 miljoen én transfer voor Frenkie’
14:07
20+
‘Barcelona beschikt snel weer over De Jong’
13:46
28+
‘Barcelona vindt toekomstige Ter Stegen-opvolger’
13:28
21+
Slot communiceert terugkeer van Liverpool-sterkhouder
13:11
170+
Farioli verklaart grote niveauverschillen tussen Ajax-duels
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie