Voorbeschouwing Europa League: Kansen voor AZ en Ajax, Twente treft Manchester United

Foto: Voorbeschouwing Europa League: Kansen voor AZ en Ajax, Twente treft Manchester United

Deze week staat in het teken van de Europa League. AZ, Ajax en FC Twente hebben zich weten te plaatsen voor dit toernooi. De Nederlandse voetbalfan hoeft zich doordeweeks dus niet te vervelen. AZ speelt tegen IF Elfsborg, terwijl Ajax het opneemt tegen Beşiktaş. Voor deze clubs liggen er zeker kansen. FC Twente heeft een zwaardere opdracht in de eerste wedstrijd. De ploeg reist af naar Manchester voor een ontmoeting met United, waar een positief resultaat een echte stunt zou zijn. In deze voorbeschouwing werpen we een blik op de drie duels.

🇳🇱 AZ: teaminfo en vorm

AZ is al jaren een stabiele kracht, zonder veel aandacht, in de Nederlandse top. Ook dit seizoen gaat de meeste aandacht uit naar PSV, Feyenoord en Ajax, maar AZ staat gewoon op een keurige tweede plaats en presteert zo goed dat PSV zich geen misstappen kan veroorloven. Tot nu toe won AZ vijf keer en speelde het één keer gelijk. Hoewel niet elke overwinning overtuigend was, kan dat wel gezegd worden over de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Met een 9-1 zege liet AZ zien dat het zeker een ploeg is om serieus te nemen.

Afgelopen weekend werd PEC Zwolle met 1-2 verslagen. Nadat Vangelis Pavlidis deze zomer naar Benfica vertrok, was het de vraag wie de doelpunten bij AZ zou verzorgen. Troy Parrott werd voor deze rol aangetrokken, maar hij heeft nog geen constante vorm laten zien. Ja, hij scoorde vier keer tegen Heerenveen, maar dat zijn ook zijn enige vier doelpunten tot nu toe. Voorlopig wordt de doelpuntenlast evenredig verdeeld binnen de selectie. Ibrahim Sadiq staat eveneens op vier doelpunten, terwijl meerdere spelers één of twee keer hebben gescoord.

🇸🇪 IF Elsfborg: teaminfo en vorm

Bij Elfsborg nadert het seizoen zijn einde. In Zweden wordt er in een ander tijdsbestek gespeeld, aangezien de winter te koud is om te voetballen. De club staat momenteel zesde in de competitie, maar kan zich nog opwerken naar de tweede plaats. Het verschil tussen de nummers 6 en 2 bedraagt namelijk slechts vier punten.

Toch zegt de stand in de competitie niet alles. Oscar Hiljemark, sinds juni de trainer van Elfsborg, is een bekende naam in Nederland vanwege zijn periode als speler bij PSV. De 32-jarige Zweed doet het uitstekend als hoofdtrainer. Sinds zijn aantreden heeft Elfsborg slechts één keer verloren, terwijl er vijf keer gelijkgespeeld en dertien keer gewonnen werd. De laatste twee duels eindigden weliswaar in een gelijkspel, maar Elfsborg moet niet onderschat worden.

Blessures en schorsingen bij AZ en Elfsborg

AZ kampt met enkele blessures: Sem Westerveld, Jeroen Zoet, Bruno Martins Indi, Mees de Wit, Lewis Schouten, Mayckel Lahdo en Ernest Puku zijn allemaal niet inzetbaar. Bij Elfsborg zijn er geen blessures gemeld.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Manchester United: teaminfo en vorm

Erik ten Hag treedt woensdagavond aan tegen zijn oude club FC Twente. Hij heeft zowel als speler als jeugdtrainer en assistent-trainer voor Twente gewerkt. Voor Manchester United telt echter maar één resultaat: winnen. FC Twente is internationaal geen tegenstander waar United zich in mag vergissen. Hoewel The Red Devils elfde staan in de Premier League, zijn de spelers toch aardig aan het seizoen begonnen. Er werden twee wedstrijden gewonnen, twee verloren en afgelopen weekend werd er gelijkgespeeld tegen Crystal Palace (0-0). In de eerste zestig minuten was United dominant, maar dat wist het niet om te zetten in doelpunten.

De Premier League is momenteel belangrijker voor Manchester United dan de Europa League, zeker tegen een tegenstander als Twente. Het is dan ook waarschijnlijk dat United niet met de sterkste elf aan de aftrap zal verschijnen tegen De Tukkers. Vorige week in de EFL Cup tegen Barnsley speelden de reservespelers en het lijkt erop dat dit elftal ook tegen Twente zal aantreden. Zo kregen spelers als Lisandro Martínez, Matthijs de Ligt, Bruno Fernandes en Kobbie Mainoo rust.

🇳🇱 FC Twente: teaminfo en vorm

FC Twente plaatste zich voor de Europa League door een sterk seizoen af te sluiten. Onder leiding van Joseph Oosting had Twente zelfs kans op Champions League-voetbal, maar het verloor van RB Salzburg. Voor de interlandperiode kende Twente een moeizame start met slechts vier punten uit de eerste drie wedstrijden. In de drie daaropvolgende duels behaalde het team echter zeven punten, waardoor Twente nu op een keurige vierde plaats staat.

Afgelopen weekend werd Almere City met 0-5 verslagen. Sem Steijn was wederom een van de uitblinkers. De aanvallende middenvelder beleeft een sterk seizoen met zes doelpunten en één assist. Voor Twente is Manchester United een droomloting. Het duel op Old Trafford is een mooie ervaring voor de spelers, maar dat betekent niet dat de club zonder plan naar Engeland afreist. Twente hoopt op een stunt. Tegen het basiselftal van United zou dat een bijna onmogelijke opgave zijn, maar met de verwachting dat United enkele basisspelers rust zal geven is er altijd een kans.

Blessures en schorsingen

Ten Hag moet het tegen Twente doen zonder Leny Yoro, Luke Shaw, Tyrell Malacia en Mason Mount. Joseph Oosting kan ondertussen geen beroep doen op Michal Sadílek en Younes Taha.

🇳🇱 Ajax: teaminfo en vorm

Ajax is dit seizoen zeer wisselvallig. Francesco Farioli heeft de taak om de Amsterdammers terug te brengen naar de Nederlandse top en de Europese (sub)top, maar dat verloopt met horten en stoten. De club staat momenteel op de negende plaats in de Eredivisie. Dit komt deels doordat Ajax pas vier wedstrijden heeft gespeeld, terwijl de meeste andere clubs er al zes achter de rug hebben, maar ook omdat de start van het seizoen niet overtuigend is geweest. Ajax won van sc Heerenveen en Fortuna Sittard, verloor van NAC Breda en speelde afgelopen weekend met 1-1 gelijk tegen Go Ahead Eagles.

Op de laatste transferdag verlieten Steven Bergwijn en Carlos Forbs de club. Financieel gezien was dit waarschijnlijk de beste keuze voor Ajax, maar het is duidelijk dat de ploeg nu creativiteit mist. Vooral nu Steven Berghuis geblesseerd is, zijn er weinig spelers die creatief vermogen kunnen brengen in het elftal. Dit gebrek aan creativiteit was tegen Go Ahead Eagles een van de grote problemen van Ajax.

🇹🇷 Beşiktaş: teaminfo en vorm

Beşiktaş is een interessante club om te volgen vanuit Nederlands perspectief. Sinds het begin van dit seizoen is Giovanni van Bronckhorst de nieuwe hoofdtrainer van de club. Vorig seizoen versleet Beşiktaş meer dan vijf verschillende hoofdtrainers. Van Bronckhorst heeft nu de taak om stabiliteit te brengen en de club terug naar de Turkse top te leiden. Tot nu toe gaat dat behoorlijk goed. In de Turkse Supercup won Beşiktaş met 0-5 van Galatasaray en ook in de competitie is de club sterk gestart. Na vijf wedstrijden staat Beşiktaş op de derde plaats en heeft het nog geen wedstrijd verloren.

Beşiktaş heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrenten. Met drie extra punten zou de club nu tweede staan, achter Galatasaray maar voor Fenerbahçe. Van Bronckhorst heeft ook het voordeel gehad dat de club zwaar heeft geïnvesteerd in ervaren spelers. Ciro Immobile, Rafa Silva, João Mário en Gabriel Paulista hebben het team versterkt.

Blessures en schorsingen bij Ajax en Beşiktaş

Bij Ajax is Steven Berghuis geblesseerd en Davy Klaassen is niet beschikbaar voor de Europa League. Hij sloot te laat aan bij de selectie om nog ingeschreven te kunnen worden voor het toernooi. Van Bronckhorst moet het doen zonder zijn aanvoerder, Necip Uysal, in het duel met Ajax.

Conclusie

AZ is de duidelijke favoriet in de wedstrijd tegen Elfsborg. Ajax krijgt het voordeel van de twijfel tegen Beşiktaş, mede doordat het een thuiswedstrijd betreft, maar de Amsterdammers moeten zeker alert blijven. Voor FC Twente ligt het anders. Als de ploeg uit Manchester vertrekt met een gelijkspel, is dat al een goed resultaat. Een overwinning zou de Twentse stunt compleet maken. Hoe dan ook, het belooft een interessante week te worden voor het Nederlandse voetbal.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor de eerste speelronde van de Europa League.

Hoe vergaat het de Nederlandse clubs deze week?

  • Er gaat goed worden gepresteerd
  • Veel gelijke spelen
  • De clubs presteren ondermaats
20+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:34
15+
Feyenoord meldt hoelang Giménez er uit ligt
13:33
3+
Ten Hag had FC Twente liever níét geloot
13:17
73+
‘John de Wolf keerde zich tegen beslissing Priske bij Feyenoord’
13:00
121+
Van der Gijp dropt bom onder VI en dreigt met stoppen
12:47
82+
Driessen reageert: was de ruzie van Gijp en Derksen gespeeld?
12:33
32+
Heerenveen en Van Persie delen tik uit aan Feyenoord
12:16
48+
Santegoeds over reactie Nijhuis: ‘Hij werd gespaard, er is nog wel meer te melden..’
12:00
169+
De wederopstanding van Owen Wijndal bij Ajax
11:45
163+
‘Tóch buitenlandse transfer voor Joey Veerman’
11:38
20+
Voorbeschouwing Europa League: Kansen voor AZ en Ajax, Twente treft Manchester United
11:38
0+
Voorspelling Europa League van AZ, FC Twente & Ajax: Overwinningen voor AZ & Ajax, Twente heeft het zwaar
11:30
184+
Driessen onthult groot ‘Weghorst-geheim’
11:15
80+
Pasveer ‘verklapt’ reden voor basisplaats en wijst naar Ajax-viertal
10:58
36+
Heerenveen strikt eerste winteraanwinst
10:43
216+
‘Makkelie, Nijhuis én Gozübüyük-drama voor Eredivisie’
10:28
99+
Pasveer doet opmerkelijke Brobbey-onthulling: “Zal het niet aan liggen”
10:13
61+
Van der Gijp tikt PSV’er op de vingers: “Lachwekkend, net een circusact”
09:55
110+
‘Champions League-flater voor Feyenoord’
09:40
78+
‘Ontslag voor ‘bloedzuigende’ voetbalanalist’
09:25
383+
‘Snoeiharde Arne Slot-clash’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie