Voorbeschouwing Feyenoord – Ajax: Eerste Klassieker voor Priske en Farioli

Foto: Voorbeschouwing Feyenoord – Ajax: Eerste Klassieker voor Priske en Farioli

Woensdagavond wordt de belangrijkste wedstrijd van de Nederlandse velden gespeeld. Ajax gaat in een midweekse confrontatie op bezoek bij Feyenoord. In De Kuip nemen de Rotterdammers het voor de eerste keer dit seizoen op tegen de Amsterdammers. Voor zowel Brian Priske als Francesco Farioli wordt het de eerste Klassieker. Beide clubs hebben een gelijk aantal punten in de Eredivisie, wat de inzet hoog maakt. Welke club kan een klap uitdelen op de ranglijst?

Feyenoord: teaminfo en vorm

Resultaten zijn cruciaal in de voetballerij en Feyenoord is daar een goed voorbeeld van. Eind september hadden de Rotterdammers slechts drie van de acht gespeelde wedstrijden gewonnen. Er heerste twijfel of Priske wel de juiste man was voor de club. In oktober heeft de oefenmeester echter veel krediet opgebouwd door vijf opeenvolgende overwinningen te behalen, in wedstrijden die allesbehalve eenvoudig waren. Feyenoord verkeert momenteel dus in een uitstekende vorm.

De ‘ommekeer’ begon in Spanje, waar een spectaculaire wedstrijd tegen Girona in de Champions League met 2-3 werd gewonnen. Dat succes werd opgevolgd door een nipte zege op FC Twente (2-1). Deze twee resultaten hebben Priske en zijn spelers zichtbaar vertrouwen gegeven. Tijdens de daaropvolgende interlandperiode is er hard gewerkt, wat zich uitbetaalde in overtuigende zeges op Go Ahead Eagles (1-5), Benfica (1-3) en FC Utrecht (0-2).

Met deze successen op zak gaat Feyenoord vol vertrouwen richting De Klassieker. Priske kan zijn positie nog verder versterken door te winnen van de rivaal. Kijkende naar de ranglijst van de Eredivisie is deze (inhaal)wedstrijd van groot belang: beide clubs staan op negentien punten. De winnaar van dit duel kan een flinke tik uitdelen aan de directe concurrent.

Blessures en schorsingen

Priske heeft te kampen met verschillende blessures binnen zijn selectie. Santiago Giménez, Calvin Stengs, Quilindschy Hartman, Bart Nieuwkoop en Jordan Lotomba zijn allemaal afwezig tegen Ajax. Hierdoor kan Priske geen beroep doen op zijn eerste en tweede keuze voor de positie van rechtsachter. Givairo Reid zal waarschijnlijk op deze plek beginnen.

Verder is het nog de vraag of Quinten Timber mee kan doen. Tegen FC Utrecht verdraaide hij zijn enkel en het is onbekend wat de gevolgen daarvan zijn.

Ajax: teaminfo en vorm

Bij Ajax draait het om meer dan alleen het eindresultaat. Een overwinning is niet voldoende; er moet ook sprankelend en aanvallend voetbal worden vertoond in de wedstrijden. Farioli slaagt er tot nu toe in om resultaten te behalen, maar aantrekkelijk spel wordt niet in elke wedstrijd getoond. Onder zijn leiding heeft Ajax weliswaar 7 punten behaald in de Europa League en 19 punten in de Eredivisie, wat in termen van resultaten een positieve indruk geeft.

Desondanks moet het spel van Ajax verbeteren. Tegen Willem II werd er slechts met 1-0 gewonnen. Hoewel Qarabag met 0-3 werd verslagen, was het spel verre van overtuigend. De laatste nederlaag dateert van 18 augustus tegen NAC Breda. Sindsdien hebben de Amsterdammers elf wedstrijden gespeeld waarvan de spelers er negen wisten te winnen.

Tegen Willem II startte Ajax met een verrassend elftal. Farioli wisselde veelvuldig en een B-elftal begon aan de wedstrijd. Deze veranderingen kunnen niet los worden gezien van het belang van de aankomende Klassieker. Farioli is zich ervan bewust dat hij in deze wedstrijd moet presteren en daarom kregen verschillende basisspelers rust.

Een van de spelers die rust kreeg, is Mika Godts. De Belgische vleugelspeler lijkt een belangrijke rol te gaan spelen tegen Feyenoord. De Rotterdammers missen de eerste twee keuzes voor de positie van rechtsachter. Ajax zal met Godts willen profiteren van deze zwakke plek.

Blessures en schorsingen

Ook bij Ajax kampen enkele spelers met blessures. Farioli moet het doen zonder Gastón Ávila, Sivert Mannsverk, Kristian Hlynsson, Amourricho Van Axel-Dongen en Julian Rijkhoff. Steven Berghuis is nog een twijfelgeval. De wedstrijd tegen Willem II kwam te vroeg voor hem, maar hij traint weer mee met de groep. Meer dan een invalbeurt lijkt er voor de voormalige Feyenoorder echter niet in te zitten.

Onderlinge ontmoetingen

In recente ontmoetingen was Feyenoord de betere partij in De Klassieker. Ajax verloor de laatste twee wedstrijden met 6-0 en 0-4 van Feyenoord. Een dergelijke uitslag lijkt dit keer minder waarschijnlijk, mede door de defensieve stabiliteit die Farioli heeft ingebracht. Met de nieuwe managers Priske en Farioli aan beide zijden worden de kaarten opnieuw geschud.

Conclusie

Het zal interessant zijn om te zien waar Feyenoord en Ajax momenteel staan onder Priske en Farioli. Beide clubs hebben de laatste wedstrijden de nodige punten gepakt. In De Klassieker wordt voorlopig bepaald welke club er momenteel het beste voor staat. Kan Feyenoord in eigen huis winnen, of weet Ajax in De Kuip voor een verrassing te zorgen?

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Feyenoord – Ajax.

Wie weet De Klassieker te winnen?

  • Feyenoord natuurlijk
  • Gelijkspel
  • Ajax gaat winnen
14+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:50
10+
Brobbey of Weghorst in De Klassieker? “Ruimte benutten achter Feyenoord-defensie”
17:31
34+
‘Farioli minacht de Ajax-supporters’
17:11
23+
Oosting: “Daarin moest Wout ons verder brengen”
17:00
18+
Exclusief inkijkje in documentaire over ‘vergeten’ blok beton dat Johan Cruijff bestreed
16:59
1+
Voorbeschouwing Tottenham Hotspur – Manchester City: Welk Manchester City gaan we zien in de EFL Cup?
16:59
0+
Voorspelling Tottenham Hotspur – Manchester City: Zege voor Manchester City
16:51
22+
Feyenoord neemt voor Klassieker afscheid van Geertruida
16:32
221+
Ontslag levert Ten Hag vele miljoenen op
16:13
67+
‘Ajax wendt conflict af met nieuwe rvc’
16:00
568+
Vermoedelijke opstelling Ajax tegen Feyenoord: Farioli wisselt wéér flink
15:59
14+
Voorbeschouwing Feyenoord – Ajax: Eerste Klassieker voor Priske en Farioli
15:59
0+
Voorspelling Feyenoord – Ajax: Doelpuntrijke Klassieker
15:49
91+
Van Gelder pakt Woerts keihard aan: “Speelt een vreemde rol”
15:29
148+
‘Vinícius weet Ballon d’Or-uitslag en is niet aanwezig in Parijs’
15:12
287+
Aanvoerder Fernandes reageert op ontslag Ten Hag
15:01
180+
‘Wintertransfer Reijnders naar absolute topclub’
13:44
92+
Oud-Feyenoorder Boëtius keert op proef terug in Eredivisie
13:22
206+
‘Ten Hag een van de slechtste managers in Premier League-historie’
13:04
1045+
Dit zijn de potentiële opvolgers van Erik Ten Hag bij Manchester United
12:50
459+
Erik Ten Hag ontslagen door Manchester United
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie