Voorbeschouwing Feyenoord – Willem II: titelkandidaat tegen promovendus

Foto: Voorbeschouwing Feyenoord – Willem II: titelkandidaat tegen promovendus

De Eredivisie gaat beginnen. Veel ogen zullen gericht zijn op Rotterdam, waar Feyenoord als nummer twee van vorig seizoen op jacht gaat op regerend kampioen PSV. Onder leiding van een nieuwe trainer wordt het seizoen aangevangen in eigen huis, tegen de regerend kampioen van de Keuken Kampioen Divisie: Willem II. Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇳🇱 Feyenoord: teaminfo en vorm

De zoektocht naar een opvolger van de naar Liverpool vertrokken trainer Arne Slot heeft Feyenoord aangepakt alsof het om een nieuwe speler ging. Brian Priske kwam uit data-, video- en live scouting naar voren als goede opvolger. De Deen werd weggeplukt bij Sparta Praag. Hij liet al snel in de voorbereiding zien het anders te gaan doen dan zijn voorganger. Hij stapte van een 4-3-3-systeem over naar 3-4-3. Nu moet het nog zijn vruchten afwerpen.

De eerste prijs is in elk geval al binnen. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd spectaculair met 4-4 gelijkgespeeld tegen regerend landskampioen PSV en daarna namen de Rotterdammers de penalty’s beter. Door deze wedstrijd weet Priske ook direct waar hij aan moet werken; aanvallend zag het er goed uit maar vier tegendoelpunten mag natuurlijk nooit gebeuren voor een team dat kampioen wil worden.

Na het vorige seizoen werd een flinke leegloop verwacht, maar die bleef voorlopig uit. Mats Wieffer werd voor een recordbedrag verkocht aan Brighton & Hove Albion, maar verder vertrok alleen de huurling Yankuba Minteh van de kern van vorig seizoen. Wel werden nieuwe spelers binnengehaald. Gijs Smal en Jeyland Mitchell versterkten de defensie, Chris-Kévin Nadje het middenveld en Anis Hadj Moussa en Julián Carranza de aanval.

Blessures en schorsingen

Timon Wellenreuther kreeg van zijn nieuwe trainer de voorkeur boven Justin Bijlow en zal ook hier onder de lat staan. Linksbacks Smal en Quilindschy Hartman zijn geblesseerd, waardoor Givairo Read, Marcos López of Marcus Pedersen aan die kant kan starten. Het is de vraag of Quinten Timber fit is, anders kan Gjivai Zechiël opnieuw in de basis starten.

🇳🇱 Willem II: teaminfo en vorm

En opeens is Willem II weer terug in de Eredivisie. De ploeg die op de eeuwige ranglijst de dertiende plek inneemt keerde na twee seizoenen afwezigheid terug en dat deed het in stijl, namelijk door in de Keuken Kampioen Divisie kampioen te worden. Een 1-1-gelijkspel bij FC Dordrecht stelde de titel veilig, waarna in eigen huis – ondanks een 0-2-achterstand – nog met 3-2 gewonnen werd.

Algemeen én technisch directeur Martin van Geel vertrok en die rollen zijn respectievelijk door Merijn Goris en Tom Caluwé overgenomen. Een belangrijke slag die zij sloegen was het behouden van Peter Maes, de succestrainer van het promotiejaar. In de voorbereiding werd van RKDSV (0-6), Lommel SK (5-0) en Patro Eisden (6-2) gewonnen, tegen FC Dordrecht (4-4) en Bristol City (0-0) gelijkgespeeld en van Quick Boys (0-1) en Sparta (2-4) verloren.

Met een trainer én een technisch directeur uit België is het logisch dat naar dat land gekeken wordt voor nieuwe spelers. En zo geschiedde. Willem II haalde met verdediger Mickaël Tirpan, middenvelder Cisse Sandra en aanvaller Kyan Vaesen drie Belgen en plukte ook doelman Thomas Didillon en aanvaller Emilio Kehrer weg uit België. De ploeg is nog niet helemaal klaar maar Maes zal vooral hopen dat het nu al Eredivisie-waardig genoeg is.

Blessures en schorsingen

Niels van Berkel en Erik Schouten zijn er door blessures niet bij. Hierdoor zal achterin ruimte gemaakt worden voor het centrale duo Tommy St. Jago-Raffael Behounek. Maes moet onder de deklat kiezen tussen Didillon en Joshua Smits, die vorig seizoen het doel van de Tilburgers verdedigde.

Onderlinge ontmoetingen

De laatste vijf onderlinge ontmoetingen werden allemaal gewonnen door Feyenoord, viermaal zelfs zonder tegengoal. Het doelsaldo is in deze duels met 17-1 ruim in Rotterdams voordeel. De laatste twee duels waren in het seizoen 2021/22, toen Feyenoord uit met 0-4 en thuis met 2-0 wist te winnen.

Conclusie

Het contrast kan niet veel groter zijn; Feyenoord wil voor een nieuwe landstitel gaan en Willem II heeft als enige doelstelling om in de Eredivisie te kunnen blijven. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de thuisploeg de huizenhoge favoriet is. Sterker nog: dit kan wel eens een ruime zege worden.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Feyenoord – Willem II.

Hoe begint Feyenoord aan de Eredivisie?

  • Met een zege
  • Met een gelijkspel
  • Met een nederlaag
172+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:46
15+
Van de Ven is ‘op de brommer’: “Dat is een natuurtalent”
23:25
12+
Zo werd Frenkie de Jong overtuigd om toch voor Barça te kiezen
23:05
17+
Multifunctionele Oranje-klant duidelijk over positie: “Het liefst speel ik daar”
22:41
263+
‘PSV neemt duidelijk standpunt in bij eventuele schorsing Bosz’
22:21
70+
Complimenten voor Farioli: “Team gesmeed met heel bereidwillige spelers”
21:58
25+
Zeer verrassende Barça-move: “Ik had je uitgelachen”
21:34
84+
“Fans in Tsjechië vonden Priske ook niet leuk”
21:10
42+
Tadic zocht contact met Twente-speler: “Waardeer ik enorm”
20:46
134+
Oranje-international kreeg dringend advies: ‘Geen Barcelona!’
20:22
62+
Fans United gaan los over Ten Hag-beslissing: “Leave our club”
20:18
22+
Voorbeschouwing Hongarije – Nederland: blijft Oranje op koers in Nations League?
19:58
18+
Eindelijk goed nieuws voor gehavend Real Madrid richting Clásico
19:35
0+
KNVB bezorgt zieke Pierre Vermeulen bijzondere dag in Zeist
19:33
24+
Ohio bezorgt doelpunten met een lach bij Jong Oranje | SN Mixed Zone
19:12
43+
Bizarre statistieken duiden overvolle internationale speelkalender
18:54
34+
Legendarisch: het Del Piero-gen wordt voortgezet bij Juventus na jeugdcontract voor kind
18:38
69+
Erling Haaland gooit olie op Arsenal-vuur: ‘Sowieso weinig spijt’
18:05
86+
Urenlange discussie Manchester United-bestuur eindigt met Ten Hag onveranderd aan het roer
17:45
64+
Sergio Agüero sleept oude club FC Barcelona voor de rechter: ‘Claim is drie miljoen euro’
17:20
266+
Feyenoord kroont zichzelf kampioen in plaats van PSV volgens jaarverslag: ‘Opmerkelijk’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie