Voorbeschouwing FK Vojvodina – Ajax: winnen Amsterdammers opnieuw?

Foto: Voorbeschouwing FK Vojvodina – Ajax: winnen Amsterdammers opnieuw?

Het is natuurlijk bovenal de droom van Ajax om weer in de Champions League te acteren, maar na een rampseizoen moet het genoegen nemen met de Europa League. En de groepsfase van dat toernooi moet het ook maar zien te halen. Horde één van drie is FK Vojvodina, waarvan thuis al gewonnen werd. Maakt Ajax het karwei in Servië af? Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇷🇸 FK Vojvodina: teaminfo en vorm

FK Vojvodina is niet bepaald een grootmacht in het Servische voetbal. De landstitel werd nog nooit behaald. Maar met bekerwinsten in 2014 en 2020 is de club waar Sergej Milinković-Savić en oud-Ajacied Dušan Tadić hun carrière ooit begonnen toch een outsider om rekening mee te houden. De club beleefde een wisselvallig seizoen en wisselde twee keer van trainer. Maar uiteindelijk pakte Vojvodina de vierde plek, waardoor het nu in de voorrondes van de Europa League speelt.

Meedoen aan een Europese voorronde is natuurlijk leuk, maar het spelen in een groepsfase is pas echt een mooi doel voor Vojvodina. Zeker omdat we terug moeten naar de Mitropacup in de jaren 80 voor de laatste deelname aan zo’n groepsfase. In de seizoenen 2015/16 en 2016/17 stonden de Serviërs in de beslissende play-off voor een ticket voor de groepsfase van de Europa League, maar achtereenvolgens waren Viktoria Pilsen en AZ te sterk.

In de voorbereiding werd gewonnen van Spartak Subotica (3-0), FK Dečić (2-0), FC Noah (3-2) en Mladost Lučan (3-2), waarna met 1-1 gelijkgespeeld werd tegen Istanbul Başakşehir. De competitie werd begonnen met een overwinning; op bezoek bij Tekstilac Odžaci wist Vojvodina met 1-3 te winnen. Daarna ging het dus wel mis op bezoek in Amsterdam. Om de Europa League-droom levend te houden moet er nu gewonnen worden.

Blessures en schorsingen

Đorđe Crnomarković en Vukan Savićević vielen allebei uit in het heenduel, maar zij lijken er niet heel erg aan toe te zijn. Aanvaller Jonathan Bolingi moet wel met een blessure toekijken. De jonge Mihailo Ivanović en de ervaren Aleksa Vukanović vechten om zijn plekje in de spits.

🇳🇱 Ajax: teaminfo en vorm

Inmiddels zal Francesco Farioli weten met welke externe factoren je te maken krijgt als trainer van Ajax. Sinds zijn komst weet de Italiaan dat hij graag nog nieuwe spelers aan de selectie wil toevoegen, maar technisch directeur Alex Kroes is vrij duidelijk: er moet eerst verkocht worden voor er versterkingen kunnen worden ingevlogen. Voorlopig moet Farioli het doen met de transfervrije Bertrand Traoré.

Farioli is begonnen met het inkrimpen van de selectie. Hij zette Borna Sosa, Owen Wijndal, Silvano Vos en Benjamin Tahirović terug naar Jong Ajax om zo meer ruimte te creëren in zijn selectie. Hen zullen we hier dan ook niet in actie zien. Met zijn vernieuwde team gaat hij verder op zoek naar een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Het is niet de gewenste Champions League, maar beter dan niets.

Het was dan ook lekker dat twee invallers zorgden voor een fijne uitgangspositie. Mika Godts had een succesvolle voorzet in huis, waarna Branco van den Boomen in eigen huis zorgde voor de enige goal tegen Vojvodina: 1-0. Gecombineerd met oefenzeges op Sint-Truiden (4-0), Rangers (2-1), Al-Wasl (2-1), Olympiakos (1-0) en Vitesse (4-1) wonnen de Amsterdammers nu zes wedstrijden op rij.

Blessures en schorsingen

Traoré is nog niet fit genoeg om te kunnen spelen, maar EK-gangers Steven Bergwijn en Brian Brobbey keren wel terug in de selectie. Zij kunnen hun entree maken voor dit seizoen, maar zullen niet in de basis starten. Dat geldt waarschijnlijk wel voor Remko Pasveer; de ervaren sluitpost krijgt de voorkeur boven Diant Ramaj.

Onderlinge ontmoetingen

Er is niet bepaald een rijke onderlinge historie. De wedstrijd van vorige week was de eerste tussen beide ploegen. Ajax was al voor de rust beter, maar rondde de kansen niet goed genoeg af en daardoor bleef het lang spannend. Uiteindelijk zorgde Van den Boomen dus nog voor een 1-0-zege.

Conclusie

Het thuisvoordeel kan geluk brengen voor Vojvodina, maar dit lijkt eigenlijk het enige aanknopingspunt voor de Serviërs. Als Ajax opnieuw beter speelt, moet het de kansen een stuk beter afmaken. Dan kan dit wel eens een simpele overwinning worden.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor FK Vojvodina – Ajax.

Gaat Ajax door naar de volgende ronde?

  • Ja, hoor. Dit spelen ze wel uit.
  • Nee, ze moeten genoegen nemen met de Conference League.
84+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie