Voorbeschouwing Frankrijk – Spanje: wint Spanje opnieuw een toernooi?

Foto: Voorbeschouwing Frankrijk – Spanje: wint Spanje opnieuw een toernooi?

Voor beide landen staat er iets moois op het spel tijdens deze finale. Frankrijk hoopt voor het eigen publiek de gouden medaille te kunnen binnenhalen, terwijl Spanje voor een mooie dubbel gaat na het eerder deze zomer gewonnen EK. Welke van deze Europese landen trekt aan het langste eind? Lees in deze voorbeschouwing alles over deze Olympische finale.

🇫🇷 Frankrijk: teaminfo en vorm

Als gastland van deze Olympische Spelen mocht de Franse ploeg zich natuurlijk automatisch melden in Parijs deze zomer. Dat is wellicht een steuntje in dat rug die het land ook nodig heeft, want van de afgelopen zeven edities van de OS is dit pas de tweede keer dat de Fransen deelnemen, na de dertiende plek van drie jaar geleden. Nu ligt er een unieke kans om na 1984 voor de tweede keer goud te pakken.

In de groepsfase ging de ploeg van bondscoach Thierry Henry in elk geval voortvarend van start. De Verenigde Staten (3-0), Guinee (1-0) en Nieuw-Zeeland (0-3) werden verslagen zonder dat de defensie ook maar één tegendoelpunt hoefde toe te staan. Extra knap is het dat deze drie zeges tot stand kwamen zonder een absolute afhankelijkheid van de spitsen. De zeven doelpunten werden namelijk gemaakt door zeven verschillende Fransen.

In de knock-outfase mochten de Franse direct aan de bak, want met Argentinië stond er niet bepaald een eenvoudige tegenstander tegenover ze. Jean-Philippe Mateta, die als dispensatiespeler mee is naar dit toernooi, zorgde met zijn goal voor een 1-0-zege. Daarna was hij ook de grote man tegen Egypte in de halve finales. Hij maakte twee doelpunten en hielp Frankrijk zo om in de verlenging met 3-1 te winnen.

Blessures en schorsingen

Henry lijkt zijn vaste basiself wel gevonden te hebben. Voor doelman Guillerme Restes vormen Loïc Badé en Castello Lukeba het hart van de defensie. Voorin moeten spitsen Mateta en Alexandre Lacazette het laten zien, waar Michael Olise in hun rug al vier assists gaf en twee keer scoorde.

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

In tegenstelling tot Frankrijk zijn de Spanjaarden wel een wat vastere naam op de Olympische Spelen. Na een gouden plak in 1992 deed het land in vijf van de laatste acht edities mee. Nu heeft Spanje zich moeten plaatsen via het jeugd-EK van vorig jaar zomer. Hierin haalde Spanje de finale, waarin van Engeland verloren werd. Alle halvefinalisten plaatsten zich voor de Spelen, onder wie Spanje.

Spanje zat in pot 2, maar had geluk dat als ploeg uit pot 1 Oezbekistan uit de lotingballetjes kwam. Van dat land werd in de eerste wedstrijd met 1-2 gewonnen. Hierna won de ploeg van bondscoach Santi Denia met 1-3 van de Dominicaanse Republiek. Na twee zeges was Spanje al geplaatst voor de volgende ronde, wat wellicht de reden was dat in het derde groepsduel verloren werd; Egypte was met 1-2 te sterk.

Pas in de kwartfinales zette Spanje een score neer die als indrukwekkend beschreven kan worden. Tegen het in de groepsfase nog stugge Japan zorgden twee goals van Fermín López en eentje van Abel Ruiz voor een 0-3-overwinning. Marokko was de tegenstander in de halve finales. Na een 1-0-achterstand zorgden López en Juanlu voor een ommedraai en een 1-2-zege.

Blessures en schorsingen

Ook Spanje speelt (op het groepsduel met Egypte na) dit toernooi met een redelijke vaste basis. Zo mogen Arnau Tenas, Juan Miranda, Sergio Gómez, Eric García, Fermín López. Álex Baena en Abel Ruiz zich allemaal basisspeler noemen. López was goed voor vier goals en twee assists.

Onderlinge ontmoetingen

Alleen in 1996 speelden Frankrijk en Spanje eerder tegen elkaar op de Olympische Spelen. Destijds ontmoetten ze elkaar in de groepsfase. Door doelpunten van Sylvain Legwinski en Óscar García werd met 1-1 gelijkgespeeld. Beide landen overleefden de poule om in de kwartfinales uitgeschakeld te worden.

Conclusie

Na een grote schifting zijn alleen deze twee landen nog over in de strijd om het Olympische goud. Op de halve finales na zijn de Fransen een stuk makkelijker door dit toernooi gefietst dan hun tegenstanders. Gecombineerd met het thuisvoordeel kan dit wel eens een Franse zege worden.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Frankrijk – Spanje.

Wie pakt het goud dit jaar?

  • Frankrijk
  • Spanje
19+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:10
3+
Koopmeiners noemt Juve-idolen en kijkt uit naar PSV-clash
14:52
56+
‘Prachttransfer lonkt voor Ricardo Pepi’
14:36
196+
Van Hanegem wijst zijn grote Oranje-uitblinker tegen Bosnië aan
14:21
71+
‘Twee transfervrije spelers in Feyenoord-vizier’
14:10
34+
Johan Derksen krijgt boze VI-kijker aan de deur thuis
13:50
68+
Vrouw René van der Gijp is van Instagram af geknikkerd
13:35
2510+
‘Dit is de ware reden van ruzie Weghorst met gebroeders Timber’
13:20
51+
Dijkshoorn vernietigt VI-gast: ‘Met twee zinnen op zijn rug te leggen’
13:04
70+
Hato vol lof: ‘Toen ik bij Ajax 1 kwam was hij mijn mentor’
12:48
54+
Officieel: Feyenoord kaapt Fransman weg bij Lyon
12:33
373+
Driessen ziet twee ‘horzels’ op Oranje-training: “Word je doodziek van”
12:17
69+
‘Dát is de zwakke plek van Oranje, probeerde Van Gaal al te camoufleren’
12:00
327+
Het grote obstakel voor kersvers PSV’er Karsdorp
11:47
29+
Van der Vaart ziet Duitse Mbappé: “Had daar al moeten staan”
11:43
88+
Ajax ‘verpest kinderdroom’: ‘Schan-da-lig’
11:32
63+
Ajax sluit lucratieve sponsordeal
11:16
57+
Hier kijk je Nederland – Duitsland
11:07
2280+
Bizar: ‘Antony terug naar Ajax’
10:59
115+
PSV vreest niet voor ‘bananenschil’: “Niemand over gehoord”
10:44
466+
Derksen walgt van ‘Oranje-engnek’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie