Voorbeschouwing Frankrijk – Verenigde Staten: begint het gastland deze Olympische Spelen met een zege?

Foto: Voorbeschouwing Frankrijk – Verenigde Staten: begint het gastland deze Olympische Spelen met een zege?

Het ene toernooi is nog niet afgelopen of de volgende begint al. Na het EK en de Copa América is het nu tijd voor de Olympische Spelen. Niet het grootste toernooi op voetbalvlak, maar desalniettemin een evenement met prestige. Gastland Frankrijk mag twee dagen voor de openingsceremonie aftrappen tegen de Verenigde Staten. Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇫🇷 Frankrijk: teaminfo en vorm

In 1984 was Frankrijk het land dat bij de Olympische Spelen met de gouden plakken om de nek stond bij het voetbaltoernooi. Daarna ging het echter flink bergafwaarts, want er volgde maar twee keer een kwalificatie voor het toernooi. In 1996 werden de Fransen uitgeschakeld door de latere nummer vier Portugal in de kwartfinales, terwijl tijdens de meest recente Olympische Spelen een groepsfase met Japan, Mexico en Zuid-Afrika niet werd overleefd.

Als gastland heeft Frankrijk niet de druk gehad van een kwalificatie, want het ticket om deel te nemen is de ploeg zo in de schoot geworpen. De ploeg van bondscoach Thierry Henry speelde als voorbereiding een drietal oefenwedstrijden. Paraguay (4-1) en de Dominicaanse Republiek (7-0) werden simpel aan de kant geschoven, maar de wedstrijd tegen Japan ging moeizamer. Een late gelijkmaker van Michael Olise was nodig om een 1-1-gelijkspel uit het vuur te slepen.

Met de optie voor drie dispensatiespelers in een team vol jongelingen was er de kans op grote namen bij Frankrijk, maar Henry heeft zich ingehouden. Loïc Badé, Jean-Philippe Mateta en aanvoerder Alexandre Lacazette zijn als oudere spelers meegegaan. Andere blikvangers zijn Olise, de nieuwe aankoop van Bayern München, en Rayan Cherki, het al ervaren talent van Olympique Lyon.

Blessures en schorsingen

Henry zag veel spelers teruggetrokken worden door hun clubs. Zo kan hij niet beschikken over Leny Yoro, Khéphren Thuram, Warren Zaïre-Emery, Bradley Barcola en Mathys Tel. De ervaren Mateta en Lacazette moeten het voorin laten zien.

🇺🇸 Verenigde Staten: teaminfo en vorm

Tijdens de allereerste edities van de Olympische Spelen gooiden de Verenigde Staten op voetbalvlak hoge ogen, met een tweede en derde plek in 1904 en 1908. Maar het succes nam af en op een vierde plek in 2000 na was er weinig succes te beleven voor het Amerikaanse team. De laatste deelname was in 2008. Destijds werd de groepsfase niet overleefd in een poule waarin verder ook Nigeria, Nederland en Japan geloot waren.

Na drie mislukte kwalificaties op een rij zijn de Amerikanen er nu weer bij. Tijdens het CONCACAF-toernooi onder-20 wisten de VS de winst te pakken en dit leverde een ticket op voor de Spelen. Er werd ook met overmacht gewonnen, want de vier knock-outduels werden gewonnen met zestien goals voor en nul tegen. De voorbereiding verliep echter met wisselend succes; Japan was met 2-0 te sterk, waarna Paraguay met 1-0 verslagen werd.

Bondscoach Marko Mitrović koos als spelers met dispensatie voor Walker Zimmerman, Miles Robinson en Djordje Mihailovic (ex-AZ), alle drie spelers uit de MLS. Toch zien we ook nog wat bekende namen uit de Nederlandse competitie. Taylor Booth van FC Utrecht en Paxten Aaronson, vorig jaar huurling bij Vitesse en komend jaar ook bij Utrecht actief, hebben de selectie gehaald. Aaronson was zelfs topscorer en speler van het toernooi tijdens het eerder genoemde kwalificatietoernooi.

Blessures en schorsingen

Het wordt nog een spannende strijd op doel tussen Arsenal-target Patrick Schulte en Chelsea-goalie Gabriel Slonina. Verder is het ook interessant om te kijken naar het talentvolle Venezia-duo Gianluca Busio en Tanner Tessmann.

Onderlinge ontmoetingen

De teams van Frankrijk en de Verenigde Staten ontmoetten elkaar nog nooit eerder op de Olympische Spelen.

Conclusie

Op de Olympische Spelen zien we vooral jonge talenten aan het werk die zich mogen laten zien aan het grote publiek. De Franse spelers, die grotendeels al in topcompetities spelen, lijken goed genoeg om het toernooi zelfs te kunnen winnen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Frankrijk – Verenigde Staten.

Wie wint deze wedstrijd?

  • Frankrijk
  • Gelijkspel
  • Verenigde Staten
22+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie