Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – SK Brann: de Deventenaren zijn terug in Europa

Foto: Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – SK Brann: de Deventenaren zijn terug in Europa

Het is zover: Go Ahead Eagles is weer terug in Europa. En de doelstelling om een groepsfase te kunnen halen is niet mis: drie voorrondes overleven. Dat is een zware taak, maar eerst maar eens richten op de eerste horde. De Noren van SK Brann komen donderdag op bezoek in De Adelaarshorst. Hoe begint de ploeg uit Deventer aan dit Europese avontuur? Lees in deze voorbeschouwing alles over de grote finale.

🇳🇱 Go Ahead Eagles: teaminfo en vorm

Het is eigenlijk sowieso al een wonder te noemen dat we Go Ahead Eagles terugzien in deze Europese voorronde. De negende plek gaf maar net recht op een plekje in de play-offs maar de ploeg van de inmiddels vertrokken trainer René Hake liet vriend en vijand versteld staan door achtereenvolgens NEC (1-2) en FC Utrecht (1-2 na verlenging) te verslaan. Joris Kramer was de grote man door de winnende tegen de Domstedelingen te maken.

Zo speelt Go Ahead voor het eerst weer Europees sinds het tweeluik met Ferencváros in het seizoen 2015/16. Thuis werd met 1-1 gelijkgespeeld. Nou ja, thuis. Door een verbouwing aan het eigen stadion werd dit duel afgewerkt in de thuishaven van FC Emmen. Door de 4-1-uitnederlaag eindigde dit avontuur al na één ronde. Go Ahead versloeg in deze voorbereiding ONS Sneek (1-7), Telstar (3-0), Almere City (3-2) en KRC Genk (1-2), maar van Union Sint-Gillis werd met 1-2 verloren.

Het succes van het vorige seizoen heeft wel zijn uitwerking gehad op de selectie. Met Bas Kuipers (FC Twente), Philippe Rommens (Ferencváros) en Willum þór Willumsson (Birmingham City) zijn drie sleutelspelers verkocht. Voor hen zijn met Julius Dirksen (FC Emmen), Calvin Twigt (FC Volendam) en Mathis Suray (FC Dordrecht) drie talenten opgepikt. De nieuwe trainer Paul Simonis moet hopen dat zij het gat van de vertrokken spelers kunnen invullen.

Blessures en schorsingen

Door de oefenperiode kunnen we enigszins zien wat de contouren van het nieuwe Go Ahead gaan worden. Dean James lijkt Bas Kuipers als linksback te vervangen, terwijl er kansen liggen voor Enric Llansana en Mathis Suray. Gerrit Nauber en Oliver Edvardsen zijn geblesseerd.

🇳🇴 SK Brann: teaminfo en vorm

Europees voetbal is altijd een vreemd principe voor landen die een zomercompetitie hebben. Het ticket voor deze ronde heeft SK Brann namelijk al eind vorig kalenderjaar verdiend, door tweede te worden in de Eliteserien. Bodø/Glimt was met negen punten voorsprong een maatje te groot, maar daarachter spelde Brann een prima seizoen. Dat is een flink understatement, want de club was vorig seizoen als promovendus actief. Dan is een tweede plek een topprestatie.

Een die Brann dit seizoen heeft doorgetrokken. Want de competitie in Noorwegen is al flink onderweg en SK Brann staat op een nette tweede plek, opnieuw achter Bodø/Glimt. De laatste weken is er echter een beetje de klad in gekomen bij de Noorse ploeg. Tegen Strømsgodset (0-0), FK Haugesund (1-1) en Sarpsborg 08 (ook 1-1) werd gelijkgespeeld en tussendoor was de koploper met liefst 5-1 te sterk.

SK Brann heeft geen selectie die overloopt van de bekende namen uit de Eredivisie, maar toch zou de die-hard voetbalfan het team nog moeten kennen. Vorig seizoen haalde Brann de play-offs voor de Conference League, maar hierin was AZ te sterk. De Alkmaarders hadden het wel lastig, want na een 1-1 in Alkmaar eindigde het in 3-3 in Noorwegen. Slechts een betere strafschoppenreeks gaf AZ een plekje in de groepsfase.

Blessures en schorsingen

Doordat voor Brann de competitie al bezig is, zijn er ook wat meer blessures. Zo kunnen middenvelder Niklas Wassberg en aanvaller Ole Didrik Blomberg sowieso niet meespelen. Ook is het nog onduidelijk of Jonas Torsvik en Moonga Simba kunnen spelen.

Onderlinge ontmoetingen

Nog nooit eerder stonden Go Ahead Eagles en SK Brann tegenover elkaar in een officiële wedstrijd.

Conclusie

Go Ahead Eagles heeft een prima voorbereiding, maar het is de vraag hoe het gaat zonder de vertrokken trainer en drie verkochte sleutelspelers. SK Brann is al lang en breed bezig met de competitie en dat zou ze wel eens een voordeel kunnen geven.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Go Ahead Eagles – SK Brann.

Wint Go Ahead direct bij de Europese terugkeer?

  • Ja, natuurlijk.
  • Nee, de Noren pakken minimaal een punt.
51+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie