Voorbeschouwing Jagiellonia Białystok – Ajax: Op zoek naar eerherstel in Polen

Foto: Voorbeschouwing Jagiellonia Białystok – Ajax: Op zoek naar eerherstel in Polen

Donderdagavond speelt Ajax in de laatste play-off ronde tegen Jagiellonia Białystok. De winnaar van deze tweestrijd plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League, terwijl de verliezer terugzakt naar de Conference League. Ajax begon het seizoen redelijk stabiel, maar de laatste resultaten zijn teleurstellend. Het is aan Francesco Farioli om in Polen tegen Jagiellonia Białystok een goede uitgangspositie te creëren voor de return.

Jagiellonia Białystok: teaminfo en vorm

Jagiellonia Białystok is misschien niet de bekendste club uit Polen, maar vormt toch een gevaarlijke tegenstander. Afgelopen seizoen werd Jagiellonia onverwacht kampioen van de Poolse competitie. In 2023 eindigde de club nog op de 14e plaats, slechts vier punten boven de degradatiestreep. Een jaar later stond de ploeg echter bovenaan, wat hen een plek in de voorrondes van de Champions League opleverde.

In de eerste voorronde werd overtuigend gewonnen van het Litouwse Panevėžys, met een totale score van 7-1 over twee wedstrijden. Vervolgens trof de Poolse ploeg het sterke Bodø/Glimt, waartegen tweemaal werd verloren (0-1 en 4-1). Door deze nederlaag speelt Jagiellonia Białystok nu in de Europa League tegen Ajax. Het voordeel voor beide clubs is dat de verliezer nog altijd verzekerd is van deelname aan de Conference League. Hoewel geen van beide teams met lege handen staat na dit tweeluik, is deelname aan de Europa League natuurlijk te verkiezen boven de Conference League.

Met zijn 32 jaar is Adrian Siemieniec een zeer jonge trainer die aan het roer staat bij Jagiellonia. De club lijkt het zwaar te hebben met het drukke Europese schema. In de Ekstraklasa begon de Poolse club sterk en werden de eerste drie wedstrijden gewonnen. Echter, het tweeluik tegen Bodø/Glimt lijkt zijn tol te hebben geëist, want afgelopen weekend verloor het team van Siemieniec met 2-4.

Blessures en schorsingen

Siemieniec moet het tegen Ajax zonder de 19-jarige linksbuiten Damien Wojdakowski doen.

Ajax: teaminfo en vorm

In de Johan Cruijff Arena is nog geen prachtig voetbal getoond, maar er leek wel een opwaartse lijn te zijn sinds de komst van Francesco Farioli. De Italiaanse oefenmeester had tot de tweede ontmoeting tegen Panathinaikos het geluk aan zijn zijde en Ajax bleef maar winnen. Tegen de Grieken leek het wederom goed te gaan, totdat Panathinaikos vlak voor tijd de 0-1 binnenschoot. Er volgde een verlenging en een bloedstollende penaltyserie, die uiteindelijk eindigde in 13-12: een zeldzaam verschijnsel in een strafschoppenserie. Ajax trok echter aan het langste eind en neemt het nu op tegen Jagiellonia Białystok.

Voordat de Amsterdammers tegen de Poolse club konden spelen, moesten zij afreizen naar Breda voor een wedstrijd tegen NAC in de Eredivisie. Op papier zou Ajax dit duel altijd moeten winnen, maar tegen de promovendus had de club het erg zwaar. Aanvoerder Jan Van den Bergh kopte NAC in de laatste minuten naar de overwinning, waardoor Ajax opeens zijn twee laatste duels in reguliere speeltijd verloor.

Aanvallend moet het beter bij Ajax, zo is de afgelopen weken duidelijk geworden. De club leek echter te kunnen vertrouwen op een sterke achterhoede, maar nu die ook begint te kraken moet er snel iets veranderen in Amsterdam. Het moet gezegd worden dat tegen NAC slechts drie spelers in de basis stonden die ook tegen Panathinaikos begonnen. Farioli wisselt de afgelopen weken volop om de spelers zo fit mogelijk aan de start te krijgen. Donderdagavond in Polen zal blijken of het rust geven van enkele spelers tegen NAC heeft gewerkt.

Blessures en schorsingen

In de ziekenboeg van Ajax is weinig veranderd ten opzichte van de afgelopen weken. Gastón Ávila en Amourricho Van Axel-Dongen zijn al enige tijd uitgeschakeld en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Beide spelers kampen met een vrij zware blessure.

Onderlinge ontmoetingen

Ajax en Jagiellonia Białystok hebben het nog nooit tegen elkaar opgenomen in een wedstrijd.

Conclusie

Er staat voor Ajax veel op het spel tegen Jagiellonia Białystok. De sfeer rondom de club dreigt om te slaan als er niet snel een positief resultaat wordt geboekt. Jagiellonia Białystok is een tegenstander die niet onderschat mag worden. In de uitwedstrijd zal Ajax een goede uitgangspositie moeten creëren om het volgende week af te maken in de eigen ArenA.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Jagiellonia Białystok – Ajax.

Wat wordt de uitslag van dit duel?

  • Jagiellonia Białystok wint
  • Gelijkspel
  • Ajax wint
94+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:44
3+
Ten Hag heeft heldere boodschap voor Ronaldo
19:42
0+
Voorbeschouwing PSV – NEC: koploper uit op revanche
19:26
136+
Politiestakingsleider verklaart keuze voor Ajax-duels
19:10
53+
Gefrustreerde Veerman sprak met Bosz
18:49
16+
Voorbeschouwing FC Groningen – Feyenoord: Wat kan Feyenoord na periode van rust?
18:40
45+
‘Frenkie de Jong krijgt ultimatum’
18:31
121+
‘Xavi Simons volgend jaar bij nachtmerrieclub’
18:22
416+
‘Memphis krijgt na één dag al bizar nieuws’
18:00
44+
‘Koeman schrijft Oranje-international af’
17:58
33+
Reijnders maakt zich populair in Argentinië met bijzonder shirt
17:47
239+
‘Redder van Ajax is bekend’
17:12
259+
‘Idioot verpest Eredivisie-seizoen Ajax’
17:00
127+
Ajax smacht naar kwaliteiten van supertalent Faberski
16:53
12+
Volgende WK’s zijn óók te zien bij de NOS
15:47
74+
‘Alexander-Arnold kan hattrick scoren als Arne Slot dit doet’
15:23
45+
Ex-PSV’er strijkt neer bij laagvlieger in La Liga
15:04
119+
Racistische Tottenham Hotspur-middenvelder aangeklaagd door Engelse bond
14:45
9+
Huwelijk tussen Mikel Arteta en Arsenal mag nog langer duren
14:29
70+
Donny van de Beek over Manchester United verleden: ‘Goede dingen geleerd’
14:00
177+
Koning Kuijt ziet in verte al uitgang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie