Voorbeschouwing NAC Breda – Ajax: aan de bak in de Eredivisie na Europese thriller

Foto: Voorbeschouwing NAC Breda – Ajax: aan de bak in de Eredivisie na Europese thriller

Veel Nederlandse voetbalfans zullen nagelbijtend voor de tv hebben gezeten bij de voorrondewedstrijd van Ajax tegen Panathinaikos, maar na een rollercoaster gingen de Amsterdammers dan toch door. Nu mogen ze weer in de eigen competitie aan de bak, tegen NAC Breda. Die ploeg heeft een hoop recht te zetten. Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇳🇱 NAC Breda: teaminfo en vorm

Carl Hoefkens is een hoop gewend. De oud-international van De Rode Duivels begon als trainer bij Club Brugge, waar hij direct succes boekte in de Champions League, maar later toch moest vertrekken. Zijn tweede club was Standard Luik en na een tijdje zonder club tekende hij voor NAC Breda. Het moge duidelijk zijn dat Hoefkens niet altijd kiest voor de meest rustige clubs. Volksclubs met een hoop verwachtingen, daar voelt hij zich thuis.

Toen hij zijn contract tekende in Breda was nog niet duidelijk in welke competitie NAC zou uitkomen dit seizoen. Maar op wonderbaarlijke wijze domineerde de club in de nacompetitie en na over twee duels te winnen van Excelsior mochten de Brabanders zich Eredivisionist noemen. Voor versterking werd vooral naar het buitenland gekeken. Doelman Daniel Bielica, verdediger Enes Mahmutovic en middenvelder Max Balard kwamen transfervrij over, terwijl aanvallers Saná Fernandes en Kacper Kostorz gehuurd werden.

Afgelopen week werd bij Feyenoord nog Leo Sauer gevonden om op huurbasis over te nemen. Ook zonder de Slowaak had Hoefkens gehoopt goed aan het seizoen te beginnen, maar het duel bij FC Groningen was wel een hele valse start. Al in de zesde minuut kreeg NAC een rode kaart en van die tegenslag wist de ploeg zich niet meer te herstellen. Tegen de tijd dat Dominik Janošek namens de Bredanaars scoorde had Groningen er al drie gemaakt en de teller stopte uiteindelijk bij 4-1.

Blessures en schorsingen

Door zijn rode kaart is Mahmutovic er sowieso niet bij tegen Ajax, want hij zit een schorsing van één wedstrijd uit. Clint Leemans en Matthew Garbett zijn er door blessures ook niet bij, terwijl Sauer nog niet fit genoeg is om zijn debuut voor NAC te gaan maken.

🇳🇱 Ajax: teaminfo en vorm

Strafschoppenseries zijn natuurlijk zonder uitzondering enorm spannend. Maar Ajax spande echt de kroon afgelopen donderdag. Na een eerdere 0-1-overwinning in Athene werd nu thuis met diezelfde cijfers in eigen huis verloren van Panathinaikos, waarna penalty’s de doorslag moesten geven. Uiteindelijk werden er liefst 34 (!) strafschoppen genomen. Remko Pasveer was de grote man aan Amsterdamse zijde, want hij stopte veel Griekse inzetten. Ajax benutte telkens de winkansen niet, tot Anton Gaaei zorgde voor de beslissende 13-12.

Hiermee kreeg nieuwbakken Ajax-coach Francesco Farioli ook enigszins het gelijk aan zijn kant dat hij had gekozen voor de routinier Pasveer als eerste keuze onder de lat, ten koste van de veel jongere Duitser Diant Ramaj, die vorig jaar eerste keeper was. Toch is er nog genoeg werk aan de winkel voor de jonge Italiaanse trainer, want het spel was niet altijd even goed en de kansen worden erg slecht afgemaakt bij Ajax tot nu toe dit seizoen.

Voorin is wel de enige versterking gekomen, met de transfervrij teruggekeerde Bertrand Traoré. Verder is het voor technisch directeur Alex Kroes wachten op uitgaande transfers, voor hij zelf de portemonnee kan trekken. Voor de initiële nederlaag tegen Panathinaikos was Ajax wel uitstekend begonnen aan dit seizoen. FK Vojvodina werd met 1-0 en 1-3 verslagen, waarna het 0-1 in Griekenland werd en opnieuw nipt van sc Heerenveen gewonnen werd: 1-0. Weinig spektakel tot nu toe, maar veel resultaat.

Blessures en schorsingen

Gastón Ávila, Amourricho van Axel Dongen en Christian Rasmussen zijn geblesseerd, al is het de vraag of die eerste twee veel aan spelen zouden toekomen. Farioli rouleerde veel tegen Heerenveen en kan dat nu, na de slopende wedstrijd doordeweeks, opnieuw doen. Dies Janse, Sivert Mannsverk, Branco van den Boomen, Kristian Hlynsson en Mika Godts hopen op een basisplaats, terwijl het de vraag is of Steven Bergwijn en Brian Brobbey fit genoeg zijn om te starten.

Onderlinge ontmoetingen

Doordat NAC lang een niveau lager acteerde, is er al lang niet gespeeld tussen deze twee teams, maar het meest recente onderlinge verleden zal Ajax vertrouwen geven. Van de laatste zes duels met NAC werden er vijf gewonnen, met in totaal een doelsaldo van 24-3. In het seizoen 2018/19, het laatste van de Bredase club in de Eredivisie, won Ajax met 0-3 en 5-0.

Conclusie

Het is de vraag of Ajax voldoende op krachten is gekomen na de 120 minuten plus lange penaltyserie op donderdag. Als dat zo is, zou NAC geen grote sta-in-de-weg moeten zijn voor de Amsterdammers. Het is dan vooral de vraag of Ajax ook een keer een ruimere overwinning kan neerzetten.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor NAC Breda – Ajax.

Hoe eindigt deze wedstrijd?

  • NAC wint
  • Gelijkspel
  • Ajax wint
56+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
13+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
29+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
127+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
93+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
78+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
73+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
65+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
50+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
81+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
159+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
80+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
35+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
15+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
180+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
57+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
199+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
18:30
770+
‘Feyenoord zwaar benadeeld tegen Groningen’
18:25
0+
Slot en Liverpool moeten tragedie verwerken voor duel met Milan
18:17
261+
‘Neymar waarschuwt Brazilianen voor Mbappé-hel’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie