Voorbeschouwing Nederland – Bosnië & Herzegovina: Vernieuwd Oranje begint aan Nations League

Foto: Voorbeschouwing Nederland – Bosnië & Herzegovina: Vernieuwd Oranje begint aan Nations League

Ongeveer twee maanden na de uitschakeling van het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap in Duitsland, staat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman voor een nieuwe uitdaging. Koeman heeft ervoor gekozen flink door te selecteren met het oog op het WK van 2026. Een vernieuwd en hopelijk verfrissend Oranje begint deze week aan de Nations League. De eerste wedstrijd is tegen Bosnië & Herzegovina, waarna de interlandperiode wordt afgesloten met een duel tegen Duitsland.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Op 10 juli eindigde het EK voor Nederland. In de halve finale verloor de ploeg met 1-2 van Engeland. Hoewel Nederland ver kwam in het toernooi, lukte het dus niet om een finaleplaats te bemachtigen. Het lijkt er sterk op dat Koeman en zijn staf niet hebben stilgezeten. Oudgediende als Marten de Roon, Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum en Daley Blind zijn voor het eerst in jaren alle vier niet geselecteerd. Blind heeft aangegeven zijn interlandcarrière te beëindigen, terwijl de anderen voorlopig niet zijn opgeroepen omdat Koeman nieuwe spelers een kans wil geven.

Met spelers als Joshua Zirkzee, Brian Brobbey, Justin Kluivert, Jorrel Hato en de gebroeders Timber is er een grote groep geselecteerd die weinig tot geen interlandervaring heeft. Koeman heeft bewust voor deze groep gekozen, omdat hij wil zien welke spelers de komende twee jaar kunnen doorbreken en mogelijk een vaste plaats in het Nederlands elftal kunnen bemachtigen. Zaterdagavond krijgt deze vernieuwende selectie een eerste test in de Nations League-wedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina. Daarnaast moet Oranje het in de groepsfase opnemen tegen Duitsland en Hongarije. Anders dan bij eerdere edities kwalificeert nu niet alleen de groepswinnaar zich voor de finaleronde, maar ook de nummers twee. De twee beste landen plaatsen zich voor een mini-toernooi, dat in juni 2025 wordt afgewerkt.

Voor Koeman en zijn selectie is dit toernooi een uitstekende kans om ervaring op te doen op een relatief hoog niveau in aanloop naar de WK-kwalificatie. Er zijn een aantal interessante ontwikkelingen om te volgen in de komende week. Memphis Depay is bijvoorbeeld afwezig en het is de vraag of Zirkzee, Brobbey of Wout Weghorst de rol van Memphis als aanvalsleider over kan nemen. Daarnaast is Frenkie de Jong nog altijd geblesseerd en het lijkt erop dat Ryan Gravenberch, die bij Liverpool is opgebloeid, moet laten zien dat Nederland ook zonder De Jong kan presteren. Achterin heeft Koeman ruime keuze met spelers als Virgil van Dijk, Nathan Aké, Matthijs de Ligt en jonge talenten zoals Hato en Jurriën Timber.

Blessures en schorsingen

Sinds de oorspronkelijke aankondiging van de selectie zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Micky van de Ven is geblesseerd afgehaakt en wordt vervangen door Jan Paul van Hecke, die door zijn sterke opmars bij Brighton & Hove Albion wordt beloond met een oproep. Ook Joey Veerman viel geblesseerd weg en is vervangen door Justin Kluivert, die onder Koeman in 2018 zijn debuut maakte.

🇧🇦 Bosnië & Herzegovina: teaminfo en vorm

Bosnië & Herzegovina dankt de plaats in de topcompetitie van de Nations League aan een uitstekende reeks in 2022. Tijdens de vorige editie van de Nations League werd het land namelijk eerste in League B. Met elf punten uit zes wedstrijden eindigde Bosnië & Herzegovina boven Finland, Montenegro en Roemenië.

Het behalen van de eerste plaats in League B is het laatste goede wapenfeit van Bosnië & Herzegovina. Voor plaatsing voor het EK in Duitsland kwam het land namelijk totaal niet in aanmerking. In de kwalificatie eindigde Bosnië & Herzegovina op de vijfde plaats, achter Portugal, Slowakije, Luxemburg en IJsland. Sinds 1993, toen het land voor het eerst een officiële interland speelde, zijn de successen schaars gebleven. In 2014 wist Bosnië & Herzegovina zich te kwalificeren voor het WK in Brazilië, maar dat was de enige keer dat het land de eindfase van een groot toernooi bereikte.

Onder leiding van Sergej Barbarez, die sinds april bondscoach is, begint Bosnië & Herzegovina aan een nieuwe fase. Dit is zijn eerste interlandperiode als bondscoach. Hoewel het land weinig internationale successen heeft gekend, bestaat de selectie van Barbarez zeker niet uit onbekende spelers. Met namen als Sead Kolašinac, Rade Krunić, Benjamin Tahirović, Ermedin Demirović en de zeer ervaren Edin Džeko beschikt hij over een aantal spelers met aanzienlijke ervaring op het hoogste niveau.

Blessures en schorsingen

Bij Bosnie & Herzegovina is eigenlijk iedereen fit.

Onderlinge ontmoetingen

Nederland en Bosnië & Herzegovina komen elkaar zelden tegen. In 2020 troffen de landen elkaar voor het laatst in de Nations League. In de uitwedstrijd kwam Nederland niet verder dan een 0-0 gelijkspel, terwijl er in de thuiswedstrijd met 3-1 werd gewonnen. Destijds was Georginio Wijnaldum belangrijk met twee doelpunten en Memphis Depay maakte het derde doelpunt. Beide spelers zijn deze keer echter afwezig, waardoor Nederland uit een ander vaatje moet tappen.

Conclusie

Bij Nederland is er flink doorgeselecteerd en tegen Bosnië & Herzegovina zal er ongetwijfeld een andere ploeg op het veld staan dan in de halve finale tegen Engeland. Dit zou echter geen grote invloed mogen hebben op het resultaat. Bosnië & Herzegovina verkeert sinds 2022 in een zeer slechte vorm en lijkt daar voorlopig niet uit te komen. Nederland is dan ook geen ideale tegenstander om juist nu vertrouwen tegen op te doen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Nederland – Bosnië & Herzegovina.

Wie weet te winnen?

  • Oranje natuurlijk!
  • Bosnië & Herzegovina verrast
108+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:00
0+
Recordzege AZ, uitblinkende Parrott en gedegen PSV | SN Team van de Week 5
23:50
91+
Valentijn Driessen uit fors verwijt richting Priske
23:35
31+
Perez haalt uit: “Een van de meest blinde voetballers van Eredivisie, altijd al”
23:22
283+
Vernietigende foto Priske: “Gezicht Bijlow spreekt boekdelen”
22:49
82+
El Ahmadi trekt op ESPN bikkelharde Feyenoord-conclusie
22:47
463+
‘Noa Lang maakt zelf groot nieuws bekend via Instagram’
22:34
103+
Twijfels bij Klaassen-transfer: ‘Niet wat Ajax écht nodig heeft’
22:20
56+
‘Guus Til om opvallende reden in PSV-basis’
22:04
175+
Perez sloopt Feyenoorder: “Kan gewoon niet zo goed voetballen”
21:48
146+
‘Eredivisie-doelman gaat Bijlow verdrijven uit Oranje’
21:33
20+
Haye liep droomtransfer mis: ‘Heeft erg pijn gedaan’
21:17
18+
Voorbeschouwing Juventus – PSV: PSV begint Champions League-campagne met test in Turijn
21:16
83+
Heracles wil contract rebel verscheuren: ‘Maat is nu vol’
21:00
70+
Donkere wolken pakken zich samen boven Dirk Kuijt
20:46
59+
Nieuw Eredivisie-fenomeen: “Van Persie is anders”
20:35
40+
Timber: “Beetje hetzelfde als Ajax – Feyenoord”
20:24
81+
“Klaassen is geen jongen die stampij maakt”
20:13
224+
Heracles-fans keren zich tegen ‘moordenaar Rai Vloet’
20:00
43+
Go Ahead-trainer grijpt in: “Onprofessioneel”
19:45
551+
‘Explosiegevaar bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie