Voorbeschouwing Nederland – Duitsland: Oranje gaat voor tweede zege

Foto: Voorbeschouwing Nederland – Duitsland: Oranje gaat voor tweede zege

De loting van de Nations League leverde voor Nederland een hele interessante tegenstander op. Buurland Duitsland kwam weer eens uit de koker rollen en de twee oude rivalen nemen het in de tweede speelronde tegen elkaar op. Krijgen we een spannende ontmoeting of is een van de twee een stuk sterker dan de ander? Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Voor Nederland is na het EK een nieuwe fase begonnen. Daley Blind, Marten de Roon en Georginio Wijnaldum hebben allemaal afscheid genomen van Oranje, de een op een meer vrijwillige basis dan de ander. Ook Memphis Depay is er deze periode niet bij, aangezien hij nog geen club had. Bondscoach Ronald Koeman zorgde voor een vernieuwde kern waarmee hij toewerkt naar het WK 2026.

Zo zagen we het relatief nieuwe geraamte in actie tegen Bosnië en Herzegovina afgelopen zaterdag. Joshua Zirkzee speelde zich direct in de basis, Matthijs de Ligt keerde terug, Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders vormden het middenveld met Ryan Gravenberch, en Xavi Simons mocht voorin aan de rechterkant beginnen. Verder zagen we nog onder meer de tweelingbroertjes Timber; Jurriën en Quinten mochten beiden invallen.

Zirkzee begon goed aan de wedstrijd met een doelpunt en een assist op Reijnders tijdens zijn eerste basisplaats in het Nederlands elftal. Later voegden Cody Gakpo, Wout Weghorst en Simons nog doelpunten toe aan de verzameling. Helaas voor Oranje wisten de Bosniërs ook nog twee keer te scoren, waardoor de uitslag uiteindelijk bepaald werd op 5-2. Een mooie start, maar ook werk aan de winkel om achterin sterker te staan.

Blessures en schorsingen

De kans is groot dat Koeman niet al te veel wijzigingen wil toepassen aan zijn opstelling. Hij kan sowieso niet beschikken over Micky van de Ven en Joey Veerman, die zich allebei moesten afmelden met een blessure. Daarnaast heeft Jeremie Frimpong de ploeg verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden. Brian Brobbey mag in de spits starten, ten koste van Zirkzee.

🇩🇪 Duitsland: teaminfo en vorm

Ook voor Duitsland is er wat veranderd aan de nationale ploeg na het EK. Hier ging het om een afscheid van een absolute Duitse legende. Toni Kroos besloot zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Maar daar bleef het niet bij. Ook Manuel Neuer, Ilkay Gündogan en Thomas Müller namen afscheid. Zij besloten niet langer voor de nationale ploeg uit te komen. Met hen vier nemen er 451 interlands afscheid.

Ook voor Duitsland staat er dus een vernieuwde ploeg. Marc-André ter Stegen is op zijn tweeëndertigste eindelijk eerste keeper van zijn land geworden, Joshua Kimmich is de nieuwe aanvoerder van Die Mannschaft en met Robert Andrich en Pascal Groß is er een nieuw duo op het middenveld gevormd. Voorin moeten Florian Wirtz, Kai Havertz en Jamal Musiala zorgen voor creativiteit in de rug van Niclas Füllkrug.

In de eerste wedstrijd ging dat wel prima. Tegen Hongarije ging de ploeg van bondscoach Julian Nagelsmann namelijk voortvarend van start. Füllkrug, Musiala en Wirtz scoorden, waarna invaller Aleksandar Pavlovic en Havertz de eindstand bepaalden op 5-0. De vier voorste spelers van Duitsland maakten dus allemaal een doelpunt. Tussen alle doelpunten door maakte middenvelder Angelo Stiller van VfB Stuttgart nog zijn debuut.

Blessures en schorsingen

De kans is groot dat Nagelsmann blijft vertrouwen op dezelfde vier aanvallers tegen Nederland. Füllkrug staat nu op veertien doelpunten uit tweeëntwintig interlands. Twee grote namen die Duitsland moet missen zijn Antonio Rüdiger (krijgt rust) en Leroy Sané (geblesseerd). Zonder de verdediger van Real Madrid zullen Jonathan Tah en Nico Schlotterbeck een centraal duo vormen.

Onderlinge ontmoetingen

Nederland en Duitsland hebben elkaar vaak ontmoet de laatste jaren. Tijdens de Nations League van het seizoen 2018/19 speelden ze tegen elkaar, waarna ze ook in de EK-kwalificatie elkaar ontmoetten. De twee meest recente ontmoetingen waren vriendschappelijk. Duitsland was de laatste keer het sterkst. Joey Veerman opende nog de score, maar Maximilian Mittelstädt en Niclas Füllkrug zorgden voor een 2-1-uitslag.

Conclusie

Beide landen begonnen met een ruime zege en wisten vijf doelpunten te maken in de eerste speelronde van de Nations League. Nu mogen ze het tegen elkaar opnemen in de waarschijnlijke strijd om de groepswinst. Nederland moet defensief beter voor de dag komen dan tegen Bosnië en Herzegovina.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Nederland – Duitsland.

Komt Nederland op zes punten?

  • Ja, ze winnen opnieuw!
  • Nee, Duitsland pakt minimaal een punt.
55+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:34
1+
Van Basten adviseert Bosz ‘noodzakelijke’ PSV-ingreep
07:17
33+
‘Champions League-drama dreigt voor Feyenoord’
23:45
199+
‘Oranje-terugkeer voor Memphis Depay’
23:30
109+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
23:15
51+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
23:00
98+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
22:50
432+
‘Dennis Bergkamp heeft nieuwe job beet’
22:40
60+
Kieft schenkt klare wijn over Noa Lang
22:25
175+
‘Barcelona gaat voor Frenkie de Jong-vervanger’
22:10
239+
‘Vet probleem’ voor PSV tegen Juventus
21:57
12+
FC Emmen geeft driemaal voorsprong uit handen, Helmond Sport blijft op valreep koploper
21:28
158+
Ten Hag ook in League Cup keihard voor Antony
21:14
62+
“Noa Lang doet me denken aan Sjaak Swart”
20:46
61+
Angst voor Haaland: “Echt onmogelijk”
20:31
281+
‘Zorgen om Priske: code oranje bij Feyenoord’
20:15
82+
“Ajax is voor het theater in het leven geroepen”
19:49
705+
Telegraaf doet onthulling over Klaassen-deal
19:30
97+
Bosz verwacht veel van PSV: “Verder dan vorig seizoen”
19:12
344+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
15+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie