Voorbeschouwing Nederland – Engeland: Finaleplaats voor Oranje?

Foto: Voorbeschouwing Nederland – Engeland: Finaleplaats voor Oranje?

Op woensdagavond speelt het Nederlands elftal in de halve finale van het EK tegen Engeland. Het is al twintig jaar geleden dat Oranje voor het laatst de halve finale van een EK heeft bereikt. De grote vraag is of het team van bondscoach Ronald Koeman Engeland kan verslaan en zich kan plaatsen voor de finale. In deze voorbeschouwing kijken we vooruit naar de wedstrijd Nederland – Engeland.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Bondscoach Koeman beleeft een bijzonder toernooi met de ploeg. Hoewel Nederland niet tot de topfavorieten behoorde, heeft Oranje zich als gevaarlijke outsider ver ontwikkeld. De zware groepsfase met Frankrijk, Oostenrijk en Polen werd maar net overleefd, maar de derde plaats bleek geen echte hindernis. Door de overwinning van Roemenië in Groep E kreeg Nederland een relatief gemakkelijke tegenstander in de achtste finale. Hoewel de Roemenen sterk begonnen, bracht Cody Gakpo Nederland op voorsprong. Dit brak het mentale verzet van Roemenië en later schoot Donyell Malen nog twee ballen binnen, waardoor het duel eindigde in 0-3. Deze overwinning herstelde het vertrouwen rondom Oranje na de nederlaag tegen Oostenrijk in de groepsfase.

In de kwartfinale trof Nederland Turkije. Voor de derde keer in dit toernooi kwam Oranje op achterstand. Nederland ging met een achterstand de rust in, waarin Steven Bergwijn werd vervangen door Wout Weghorst. Hoewel Weghorst zelf niet scoorde, was hij als aanspeelpunt belangrijk. Stefan de Vrij kopte in de 70e minuut de gelijkmaker binnen en zes minuten later maakte Mert Müldür, onder druk van Gakpo, een eigen doelpunt. De comeback van Oranje was een feit, maar de laatste vijftien minuten bleven spannend. Turkije zette aan, maar dankzij het solide verdedigen van Micky van de Ven, Denzel Dumfries en keeper Bart Verbruggen hield Nederland stand.

Deze overwinning betekent dat Nederland voor het eerst sinds 2004 weer in de halve finale van een EK staat. In 1988 won Oranje natuurlijk het EK in Duitsland. Nu, 36 jaar later, maakt Nederland opnieuw kans op de Europese titel in Duitsland. Sinds 1988 heeft Nederland drie keer de halve finale bereikt: in 1992, 2000 en 2004. Twintig jaar geleden eindigde het toernooi in Portugal teleurstellend tegen de Portugezen. Sindsdien is Nederland op het EK niet verder dan de kwartfinale gekomen.

Blessures en schorsingen

Binnen de selectie van Koeman lijkt iedereen fit te zijn. Enkele spelers hadden tijdens het toernooi last van pijntjes of een griepje, maar deze problemen lijken verholpen. Steven Bergwijn kon starten tegen Turkije, wat aan lijkt te geven dat zijn blessureleed voorbij is.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland: teaminfo en vorm

De Engelse fans verlangen hevig naar succes op grote toernooien. In 1966 werd Engeland wereldkampioen, maar sindsdien heeft het land geen grote prijzen meer gewonnen. In de geschiedenis van het Europees Kampioenschap is Engeland het grootste land dat nog geen titel heeft behaald. In 1968 werd Engeland derde en in 2020 verloor het de finale op Wembley van Italië. Bondscoach Gareth Southgate verloor al eens een EK-finale en wil dit toernooi revanche nemen. Eerst moet Engeland echter de finale bereiken en dus Nederland verslaan.

Voorafgaand aan het toernooi werd Engeland gezien als de grote favoriet voor de Europese titel. Het spel van Southgates ploeg is echter niet indrukwekkend te noemen, waardoor de verwachtingen iets zijn gedaald. Desondanks staat Engeland weer in de halve finale van het EK. Mooi voetbal of niet: winnen is het enige dat telt voor Southgate.

Engeland heeft dit toernooi slechts één wedstrijd in de reguliere speeltijd gewonnen. Op 16 juni werd Servië met 0-1 verslagen. Sindsdien speelde Engeland gelijk tegen Denemarken, Slovenië, Slowakije en Zwitserland. Tegen Slowakije had Engeland veel geluk. Jude Bellingham scoorde de gelijkmaker in de laatste seconden van de extra tijd. In de verlenging was Engeland sterker en won het land uiteindelijk met 2-1. Ook in de kwartfinale tegen Zwitserland verliep de wedstrijd moeizaam. Zwitserland kwam op voorsprong, Engeland maakte gelijk en er was verlenging nodig. Uiteindelijk moest een strafschoppenserie de beslissing brengen, waarbij de Engelse spelers koelbloediger bleken. Door deze overwinning staat alleen Nederland nog tussen Engeland en een nieuwe Europese finale.

Blessures en schorsingen

De halve finales staan voor de deur en de gehele selectie van Southgate is eindelijk fit. Luke Shaw maakte tot de wedstrijd tegen Zwitserland nog geen minuten voor Engeland tijdens dit toernooi, maar ook hij is nu fit. De linksback van Manchester United is een van Southgates sterkhouders en speelt altijd als hij fit is.

Onderlinge ontmoetingen

Nederland heeft de laatste jaren goede resultaten geboekt tegen Engeland. In 1996 verloor Oranje voor het laatst van Engeland. Tijdens de negen daaropvolgende ontmoetingen wist Nederland steeds te winnen of eindigde het duel in een gelijkspel. De laatste vier ontmoetingen eindigden allemaal in een overwinning voor Oranje. In 2019 troffen de teams elkaar in de halve finale van de Nations League, waarin Nederland na verlenging met 3-1 won. De drie vriendschappelijke duels daarvoor werden met 0-1, 1-2 en 2-3 gewonnen door Nederland.

Verwachte opstellingen Nederland – Engeland

Conclusie

Op papier is Engeland de favoriet voor dit duel. Kijken we naar de spelers waar Southgate over beschikt, dan lijkt het voordeel licht aan Engelse kant. Echter, Engeland heeft tot nu toe geen indruk gemaakt dit toernooi. Nederland maakt dus zeker kans om van Engeland te winnen op woensdagavond. Het zal een spannende wedstrijd worden, maar een Nederlandse finaleplaats is een realistische mogelijkheid.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor Nederland – Engeland.

Welk land plaatst zich voor de finale?

  • Nederland
  • Engeland
116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:01
20+
‘Twee potentiële bananenschillen PSV in titelrace’
14:39
45+
‘Schandalige actie geldwolf Ten Hag’
14:34
15+
Ten Hag slachtoffert De Ligt en Zirkzee op ‘dag van de waarheid’
14:27
12+
OFFICIEEL: Van Wonderen gaat avontuur bij Schalke 04 aan
14:10
4+
Eagles-verdedigers buigen duel met Heracles in tweede helft om
13:48
4+
Opstellingen Heerenveen en PEC: Zwollenaren in betere vorm
13:30
29+
Opstellingen Feyenoord-Twente: topper in De Kuip op scherpst van de snede
13:08
2+
Scorende De Roon knipoogt naar legendarische goal
12:48
275+
‘Van Nistelrooij duidelijk over opvolging Ten Hag’
12:30
404+
Moeizame aanstelling Slot bij Feyenoord: “Dat wilde Kuijt niet”
12:09
31+
Eredivisie-trainer ging door diep dal: “Ik dacht dat ze was overleden”
11:44
33+
‘Ronaldo wil De Bruyne als ploeggenoot bij Al-Nassr’
11:14
9+
Dit zijn de opstellingen van Go Ahead Eagles en Heracles
11:00
178+
Hans Kraaij Jr neemt het op voor Makkelie
10:47
41+
Szczesny ingeschreven door Barcelona
10:32
210+
Rijsdijk na nederlaag tegen PSV: ‘Ik sta te koken van woede’
10:13
107+
Sutalo heeft veel aan Pasveer: ‘Hij houdt me bij de les’
09:53
180+
‘Slot kan Van Dijk en Salah kwijtraken aan club uit Saudi-Arabië’
09:36
42+
RKC Waalwijk heeft bijna slechtste Eredivisie-start ooit
09:25
32+
Havertz evenaart Van Persie bij Arsenal
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie