Voorbeschouwing Panathinaikos – Ajax: Ajax treft taaie tegenstander in Europees duel

Foto: Voorbeschouwing Panathinaikos – Ajax: Ajax treft taaie tegenstander in Europees duel

Ajax bevindt zich momenteel in de derde kwalificatieronde van de Europa League en neemt het hierin op tegen het Griekse Panathinaikos. De ploeg van Francesco Farioli begint met een uitwedstrijd in Athene en hoopt hier meteen een beslissende voorsprong te pakken. De winnaar van deze ronde plaatst zich voor de laatste play-off ronde, die eind augustus wordt gespeeld. In deze voorbeschouwing vind je meer informatie over het duel tussen Ajax en Panathinaikos.

Panathinaikos: teaminfo en vorm

Het Griekse Panathinaikos staat bekend om het hoge verloop van trainers. In de laatste vier jaar heeft de club acht verschillende trainers gehad en sinds 2000 is er 33 keer een nieuwe trainer aangekondigd. Net als Ajax begon Panathinaikos in de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Hierin versloegen het Botev Plovdiv met een totaal van 6-1. Vooral de 0-4 overwinning in het uitduel was indrukwekkend. Alexander Jeremejeff scoorde tweemaal in deze wedstrijd en was ook in het thuisduel trefzeker, met in totaal 3 doelpunten in de laatste twee wedstrijden. Hij is een speler om in de gaten te houden.

Bij Panathinaikos spelen enkele bekende namen die eerder in de Eredivisie uitkwamen. Tonny Vilhena is de bekendste Nederlandse speler in de Griekse ploeg en Bart Schenkeveld, eveneens een Nederlander, is zelfs aanvoerder. Rechtsbuiten Tete wordt beschouwd als de gevaarlijkste speler. Deze Braziliaan, ooit een groot talent, kende teleurstellende periodes bij Leicester City, Olympique Lyon en Galatasaray, maar blijft gevaarlijk en is nog steeds pas 24 jaar oud. Hij keert echter net terug van een blessure, waardoor onduidelijk is hoeveel minuten hij zal kunnen spelen.

Blessures en schorsingen

Panathinaikos heeft veel nieuwe spelers, wat het lastig maakt te voorspellen welke elf spelers zullen starten tegen Ajax. Op Tete na lijkt iedereen fit te zijn.

Ajax: teaminfo en vorm

Het lijkt de goede kant op te gaan met Ajax. Na twee jaar van tegenslagen, worden de eerste positieve resultaten onder leiding van Farioli geboekt. Voorzichtigheid is echter geboden, want ook onder de vorige trainers speelde Ajax soms betere wedstrijden. Het huidige team van Farioli moet nu consistent blijven winnen om terug te keren naar het niveau van het ‘oude’ Ajax. In de tweede kwalificatieronde versloeg Ajax Vojvodina met een totaal van 4-1. Hoewel de Servische club enige tegenstand bood, ging Ajax zoals verwacht door naar de volgende ronde.

Het thuisduel tegen Vojvodina eindigde in een 1-0 overwinning. In de uitwedstrijd in Servië moest Ajax de klus klaren, wat uiteindelijk resulteerde in een geflatteerde 1-3 uitslag. Pas in de 53e minuut kwam Ajax op voorsprong en niet veel later kwam Vojvodina op gelijke hoogte. Dankzij doelpunten van Jorrel Hato en Bertrand Traoré in de laatste zeven minuten liep Ajax uit. Het leek erop dat de invallers sterker waren dan de basisspelers. Traoré, Steven Berghuis, Branco van den Boomen en Kristian Hlynsson brachten nieuw elan in het team. Vojvodina moest aanvallen om een kans op de overwinning te behouden en Ajax, versterkt door de wisselspelers, maakte hier goed gebruik van in de laatste minuten.

Blessures en schorsingen

Voor de wedstrijd tegen Panathinaikos kan Farioli niet beschikken over een volledig fitte selectie. Gastón Ávila, Owen Wijndal en Amourricho van Axel Dongen zijn geblesseerd. Gerónimo Rulli is net terug van de Olympische Spelen, terwijl Steven Bergwijn en Brian Brobbey pas net terug zijn van vakantie. Deze sterkhouders kunnen wellicht een aantal minuten spelen.

Onderlinge ontmoetingen

In 2016 zaten de twee ploegen bij elkaar in de groepsfase van de Europa League. Bertrand Traoré was toen ook van de partij en scoorde een doelpunt in Griekenland. In 2019 oefenden de ploegen tegen elkaar, waarbij het Ajax van Erik ten Hag verloor van de Grieken.

Conclusie

Panathinaikos is een sterkere tegenstander dan Vojvodina en komt regelmatig uit in Europees verband. Uitwedstrijden in Griekenland kunnen altijd verrassingen opleveren. Ajax hoopt uit natuurlijk direct de angel uit de returnwedstrijd te kunnen halen en met meerdere doelpunten verschil van Panathinaikos te winnen.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor Ajax tegen Panathinaikos.

Kan Ajax in eigen huis Panathinaikos de genadeslag toedingen?

  • Ja, Ajax gaat thuis het varkentje al wassen
  • Nee, dat wordt niet gemakkelijk
72+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie