Voorbeschouwing Polen – Portugal: winnen Portugezen ook derde wedstrijd?

Foto: Voorbeschouwing Polen – Portugal: winnen Portugezen ook derde wedstrijd?

Na twee overwinningen gaat Portugal aan de leiding in de Nations League-poule. Het ligt dus op koers om door te gaan naar het eindtoernooi van dit UEFA-toernooi. De reis gaat nu naar Polen, dat vooral afstand van Kroatië zal willen nemen. Daarvoor is een goed resultaat tegen de Portugezen een goed begin. Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇵🇱 Polen: teaminfo en vorm

De absolute talisman van Polen is natuurlijk FC Barcelona-spits Robert Lewandowski. We moeten de archieven induiken om zijn eerste interland tegen te komen, op 10 september 2008. Destijds mocht hij tegen San Marino voor het eerst opdraven. Leo Beenhakker, destijds bondscoach van Polen, liet hem invallen en hij besliste de uitslag op 0-2. Inmiddels staat de aanvoerder op het duizelingwekkende aantal van 154 interlands, met daarin 84 doelpunten.

Ook tijdens het begin van deze Nations League was Lewandowski weer belangrijk voor zijn land. Er werd namelijk begonnen met een uitwedstrijd bij Schotland. Dit leverde een spektakelstuk op. Na een goal van Sebastian Szymański verdubbelde Lewandowski de voorsprong. Na twee Schotse goals zorgde Nicola Zalewski in de blessuretijd voor een 2-3-overwinning. Uit bij Kroatië ging het helaas voor Polen wat minder. Het bleef bij een goal van Luka Modrić, waardoor het bij drie punten uit twee wedstrijden bleef.

Bondscoach Michał Probierz heeft als doelstelling niet alleen om in Divisie A van de Nations League te blijven, maar ook om het team een beetje te verjongen. Wojciech Szczęsny en Kamil Grosicki besloten na het EK met interlandpensioen te gaan. Ook dertigers Bartosz Salamon en Paweł Wszołek zij sindsdien niet meer opgeroepen. Spelers als Marcin Bułka, Jakub Kiwior en Nikola Zalewski zijn onderdeel van de nieuwe generatie Poolse internationals.

Blessures en schorsingen

Maxi Oyedele en Michael Ameyaw zijn voor het eerst opgeroepen, maar zij lijken geen aanspraak te maken op een basisplaats. Lewandowski is als aanvoerder en aanjager wel zeker van een plekje in de basisopstelling. Arkadiusz Milik is nog steeds geblesseerd en in zijn afwezigheid strijden Karol Świderski en Krzysztof Piątek om een plekje naast Lewa.

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

Polen is natuurlijk redelijk om de sterspeler en aanvoerder heen gebouwd, maar er is altijd baas boven baas. Cristiano Ronaldo is een vak apart. De cijfers van Lewandowski verbleken ook bij de aanvaller van Al Nassr. Ronaldo debuteerde zelfs al in 2003 en speelde inmiddels 214 (!) interlands met daarin 132 (!) doelpunten. Tijdens het WK 2022 verloor hij zijn plek tijdelijk, maar hij knokte zich terug en werd opnieuw de talisman van zijn land.

Ook voor hem geldt dat hij zich al heeft laten zien in deze editie van de Nations League. Na een goal van Diogo Dalot tekende hij voor de 2-0 tegen Kroatië. Door een eigen doelpunt van diezelfde Dalot werd uiteindelijk met 2-1 gewonnen van het Balkanland. Tegen Schotland mocht Ronaldo plaatsnemen op de bank, maar bij een 0-1-achterstand bij rust werd toch weer een beroep op hem gedaan. Na een gelijkmaker van Bruno Fernandes tekende Ronaldo in extremis voor de winnende 2-1.

Ook bij Portugal zijn er wat grote namen verdwenen uit de nationale selecties. Rui Patrício (108 interlands) en Pepe (141) hebben hun definitieve afscheid van de nationale ploeg aangekondigd. Ook Danilo Pereira is niet meer teruggezien sinds het EK. Met Ricardo Velho op doel, Renato Veiga en Tomás Araújo achterin en Samú Costa op het middenveld zijn er bijna in elke linie mogelijke debutanten. Verversing genoeg in de Portugese ploeg.

Blessures en schorsingen

Bondscoach Roberto Martínez is vaak vrij voorspelbaar met zijn opstellingen. Je kan daarom rekenen op een basisplaats voor Ronaldo, ook al zat hij tegen Schotland op de bank. Ook Dalot hoopt terug te keren. Voorin lijkt Ronaldo geflankeerd te gaan worden door Rafael Leão en aan de andere kant maakt Pedro Neto de grootste kans.

Onderlinge ontmoetingen

In totaal werd dertien keer eerder een interland tussen deze twee landen gespeeld. Hiervan won Polen er drie, Portugal vijf en het werd vijfmaal gelijk. In de laatste tien jaar waren er drie ontmoetingen. Op het EK 2016 speelden de landen met 1-1 gelijk. Tijdens de Nations League van 2018/19 won Portugal in Chorzów met 2-3, waarna het in Guimarães opnieuw 1-1 werd.

Conclusie

Portugal is overduidelijk beter begonnen aan deze Nations League met dezelfde tegenstanders. Maar Polen is in eigen huis over het algemeen beter dan uit, maar dan nog hebben de Portugezen betere spelers en zijn ze de favoriet voor deze interland.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Polen – Portugal.

Hoe eindigt dit duel?

  • Polen wint
  • Gelijkspel
  • Portugal wint
1+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:56
93+
Sergio Agüero sleept oude club FC Barcelona voor de rechter: ‘Claim is drie miljoen euro’
22:49
6+
Vangelis Pavlidis schiet Griekenland met twee goals voorbij EK-finalist Engeland
22:21
3+
Erling Haaland is nu al Noorse topscorer aller tijden: ‘Record stond sinds 1934’
21:56
21+
Oud-internationals zien Cody Gakpo als oplossing spitsenprobleem: ‘Scoort vanuit elke positie’
21:30
2784+
Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman heeft twee vraagtekens
21:23
6+
Ex-Eredivisionist Ragnar Oratmangoen helpt Indonesië aan gelijkspel tegen Bahrein
20:58
12+
Verbazing Ronald Koeman bij Hongaarse vorm: ‘Ik kan niet oordelen over slechte periode’
20:55
0+
Voorspelling Polen – Portugal: uitzege op komst
20:55
1+
Voorbeschouwing Polen – Portugal: winnen Portugezen ook derde wedstrijd?
20:19
402+
‘Karim Benzema is de beste speler met wie ik ooit heb gespeeld, beter dan Modrić of Kroos’
19:47
11+
Openhartige Morata spreekt over depressie: “Beste om Spanje te verlaten”
19:30
32+
Dumfries meldt Inter-nieuwtje bij persconferentie Oranje
19:10
25+
“United-directie zou gearresteerd moeten worden”
18:49
59+
Hongaren op hun hoede voor Oranje: “Ze staan hoger dan Duitsland”
18:30
131+
‘Oud-Feyenoorder zorgt voor ruzie Mislintat bij Dortmund’
18:10
172+
‘Bliksemvertrek van AZ’er naar Europese grootmacht’
17:50
11+
Mazraoui weken uitgeschakeld, geen grote zorgen bij United
17:31
352+
‘Dít bedrag wil Ajax ontvangen voor populaire Hato’
17:12
13+
Juventus mysterieus over blessure Koopmeiners
17:00
76+
Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie