Voorbeschouwing Portugal – Frankrijk: titanenstrijd in Hamburg

Foto: Voorbeschouwing Portugal – Frankrijk: titanenstrijd in Hamburg

In de tweede kwartfinale van dit EK staan Portugal en Frankrijk vrijdagavond tegenover elkaar in het Volksparkstadion in Hamburg. Een affiche om van te watertanden, al hebben beide landen dit toernooi nog niet echt kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen. Kunnen we vrijdagavond wel eindelijk vuurwerk van de Portugezen en de Fransen verwachten? Dat en meer lees je allemaal in onze voorbeschouwing op het EK-duel tussen Portugal en Frankrijk!

Voorbeschouwing Portugal – Frankrijk

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

Portugal speelt tot dusverre een flets EK en kon ook in zijn achtste finale tegen Slovenië opnieuw geen indruk maken. Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging werd er niet gescoord, waarna een penaltyreeks uitsluitsel moest brengen. Daarin eiste doelman Diogo Costa de hoofdrol op door drie Sloveense strafschoppen op rij te keren. De Portugezen wisten wel hun hoofd koel te houden vanaf elf meter en wisten op die manier een EK-afgang te voorkomen.

De opluchting was natuurlijk groot bij Portugal, en in het bijzonder bij Cristiano Ronaldo. De superster hielp in de verlenging een strafschop om zeep, waarna hij in tranen uitbarstte. Die emotie is begrijpelijk. De vijfvoudig Ballon d’Or-winnaar mocht in februari 39 kaarsjes uitblazen en is normaal gesproken bezig aan zijn laatste eindronde. Voorlopig is dit echter nog niet het toernooi van CR7, want ondanks twintig doelpogingen wacht hij nog steeds op zijn eerste goal van dit EK.

Je kunt je echter afvragen of dit Portugal wel sterk genoeg is om deze zomer het EK te winnen. De Zuid-Europeanen moesten in hun laatste groepswedstrijd na de 2-0 nederlaag tegen Georgië al met de staart tussen de benen afdruipen. Ook in de achtste finales tegen Slovenië was het weer peentjes zweten voor de Portugezen. De ploeg van Roberto Martinez zal vrijdagavond een versnelling hoger moeten spelen, anders is de kans groot dat het Portugese schip in de kwartfinales zal stranden.

Blessures en schorsingen

De selectie van Martinez is blessurevrij. Bovendien heeft Portugal geen geschorste spelers.

De 120 minuten voetbal tegen Slovenië heeft echter zijn tol geëist. De medische staf staat voor de uitdaging om iedereen na amper vier rustdagen zo snel mogelijk weer fit te krijgen voor de EK-kraker tegen Frankrijk.

🇫🇷 Frankrijk: teaminfo en vorm

Ook Frankrijk heeft dit EK nog niet veel laten zien. Met spelers als N’Golo Kanté, Antoine Griezmann en natuurlijk Kylian Mbappé barst de Franse selectie over genoeg kwaliteit om vrijwel elke tegenstander te overrompelen, maar Didier Deschamps kiest liever voor zekerheid. Ook de achtste finale tegen buurland België mondde daardoor weer uit op een gezapig schaakspel, met weinig kansen voor beide landen. Vlak voor tijd zorgde invaller Randal Kolo Muani uiteindelijk voor de beslissing door via het been van Jan Vertonghen raak te schieten. Een lelijke wedstrijd kreeg daarmee een even lelijk slotakkoord.

Je zit dit EK tot nu toe dus niet voor je plezier je tv aan om naar de Fransen te kijken. Ondanks zijn droomvoorhoede was Frankrijk in vier EK-wedstrijden pas driemaal trefzeker via eigen goals van Maximilian Wöber en Vertonghen en een strafschop van Mbappé. Het gebrek aan spektakel kwam Les Bleus al op heel wat kritiek te staan, maar die lijkt aan dovemansoren gericht. “Het boeit mij niet of we met een kleine overwinning door gaan of wat dan ook”, aldus Griezmann na de overwinning op België. “Wij staan in de kwartfinales, dat is het enige wat telt. Bovendien was het verdedigend een geweldige wedstrijd.”

Het moge dus duidelijk zijn dat de Fransen enkel naar Duitsland zijn gekomen om Europees kampioen te worden. Dat wij en miljoenen andere voetballiefhebbers de tv aanzetten om vermaakt te worden, interesseert hen totaal niet. Natuurlijk hopen wij dat Frankrijk vrijdagavond eindelijk weer eens echt gaat swingen, wat met dit spelersmateriaal echt wel zou kunnen. Met Deschamps aan het roer lijkt dat echter ijdele hoop.

Blessures en schorsingen

Frankrijk kan beschikken over een volledig fitte selectie. Adrien Rabiot is echter geschorst. Daarnaast heeft Kingsley Coman het Franse kamp tijdelijk verlaten om bij de geboorte van zijn kind te kunnen zijn.

Bovendien brak Mbappé eerder dit EK zijn neus, waardoor hij de rest van het toernooi met een gezichtsmasker moet spelen. Hij heeft al veelvuldig aangegeven dat hem dat behoorlijk in de weg zit.

Onderlinge ontmoetingen

Portugal en Frankrijk liepen elkaar in het verleden natuurlijk al regelmatig tegen het lijf. Tussen 1978 en 2015 verloor Portugal alle tien zijn onderlinge ontmoetingen met Frankrijk, maar de laatste jaren houden beide landen elkaar redelijk in evenwicht. Van de laatste vier onderlinge ontmoetingen wisten Portugal en Frankrijk er allebei één te winnen. De overige twee interlands eindigden in een remise, waaronder ook het 2-2 gelijkspel tijdens de groepsfase van het EK 2020. Ronaldo en Karim Benzema waren in dat duel allebei tweemaal trefzeker.

Verwachte opstellingen Portugal en Frankrijk

Conclusie

Portugal – Frankrijk is een affiche om je vingers bij af te likken, maar de realiteit is dat beide landen dit EK nog bar weinig hebben laten zien. Ook in deze kwartfinale verwachten wij eerlijk gezegd weinig vuurwerk. Frankrijk zal waarschijnlijk de wedstrijd controleren en nauwelijks kansen weggeven. Portugal zal eveneens weinig risico willen nemen en zou met penaltykiller Costa op doel het liefst helemaal niet spelen en direct aan de strafschoppenreeks beginnen. Wij voorspellen een soortgelijke wedstrijd als Frankrijk – België in de achtste finales, waarin de Fransen zich opnieuw via een of twee flitsen zullen plaatsen voor de halve finales van het EK.

Doe jouw voorspelling in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Portugal – Frankrijk!

Wie gaat er door naar de halve finales van het EK?

  • Portugal
  • Frankrijk
33+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie