Voorbeschouwing Portugal – Kroatië: Ronaldo neemt het op tegen Modrić

Foto: Voorbeschouwing Portugal – Kroatië: Ronaldo neemt het op tegen Modrić

De Nations League gaat komende week van start en er staan spannende ontmoetingen op het programma. Zo speelt verliezend finalist Kroatië op donderdagavond tegen voormalig winnaar Portugal. Beide landen beleefden een teleurstellend EK in Duitsland en willen zich nu aan het begin van de campagne richting het WK van 2026 opnieuw bewijzen.

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

Cristiano Ronaldo lijkt niet van ophouden te weten. De Portugese superster nadert de 40 jaar, maar blijft actief op voor zijn land. Ronaldo heeft aangegeven voorlopig door te willen gaan bij de nationale ploeg en bondscoach Roberto Martínez heeft daarop gereageerd door hem opnieuw op te roepen. Op het EK eindigde Portugal als eerste in Groep F, boven landen als Turkije, Georgië en Tsjechië. Ondanks de magere prestaties in het spel, wist Portugal in de achtste finale na strafschoppen te winnen van Slovenië. Hoewel de achterhoede van Portugal weinig te wensen overliet, werd de kwartfinale tegen Frankrijk na een 0-0 gelijkspel alsnog verloren in een penaltyserie. Daarmee kwam het toernooi voor de ploeg van Martínez ten einde.

Ronaldo is nu officieel de oudste speler in de Portugese selectie. Waar hij voorheen nog Pepe als generatiegenoot had, is deze steenharde centrale verdediger inmiddels gestopt met voetballen. Na Ronaldo is reservedoelman José Sá met zijn 31 jaar nu de oudste speler in het team.

Portugal was de eerste winnaar van de Nations League door in 2019 Nederland te verslaan in de finale. Tijdens de afgelopen twee edities slaagde het land er echter niet in om zich bij de beste vier te plaatsen. Deze editie moet daar verandering in komen. De Portugezen zijn ingedeeld in Groep 1 samen met Kroatië, Polen en Schotland. Het lijkt erop dat Portugal de komende maanden vooral met Kroatië zal strijden om de koppositie in deze groep.

Blessures en schorsingen

Gonçalo Ramos is geblesseerd en is daarom niet opgeroepen voor de nationale ploeg. Opvallend is ook dat João Cancelo niet is geselecteerd door Martínez.

🇭🇷 Kroatië: teaminfo en vorm

Portugal is niet het enige land dat te maken heeft met een speler die afscheid heeft genomen na het EK. Marcelo Brozović speelde 99 interlands voor Kroatië, maar ondanks dat hij pas 31 jaar oud is heeft de defensieve middenvelder besloten te stoppen bij de nationale ploeg. Aanvoerder Luka Modrić, inmiddels 38 jaar oud, blijft echter nog even doorgaan bij de Kroatische ploeg.

Zlatko Dalić heeft met Kroatië jarenlang weten te verrassen, maar in Duitsland kwam het er helemaal niet uit voor zijn team. Hoewel Kroatië in een zware groep zat met Spanje, Italië en Albanië, presteerde het land ondermaats. Met slechts twee punten eindigde Kroatië als derde in de groep, wat niet genoeg was om door te gaan naar de achtste finales. Het toernooi eindigde daardoor vroeg voor een van de dark horses.

Het was verrassend dat Kroatië zo slecht presteerde, vooral omdat het land in 2023 nog de finale van de vorige Nations League bereikte. In De Kuip werd Nederland verslagen in de halve finale, maar Spanje bleek in de finale te sterk en Kroatië verloor na strafschoppen. Een langdurig probleem voor Kroatië is het gebrek aan een natuurlijke doelpuntenmaker. Sinds het vertrek van Mario Mandžukić heeft het land geen spits meer gehad die gemakkelijk scoort. Dit doelpuntenprobleem werd tijdens het EK ook weer pijnlijk duidelijk. Het land creëert genoeg kansen, maar vergeet telkens de bal in het doel te schieten.

Blessures en schorsingen

Dalić heeft nu te maken met wat pech door blessures. Josip Stanišić en Martin Erlić zijn beide geblesseerd en kunnen de defensie niet versterken. Daarnaast is Lovro Majer, een aanvallende middenvelder van Wolfsburg, afwezig door een blessure. Hij leek juist in vorm te zijn, maar kan nu niet meedoen tegen Portugal.

Onderlinge ontmoetingen

Historisch gezien heeft Portugal zes van de acht ontmoetingen tegen Kroatië gewonnen. Kroatië heeft één keer gelijkgespeeld tegen en één keer gewonnen van Portugal. Die enige overwinning was wel tijdens de meest recente ontmoeting tussen de twee landen, vlak voor het EK in Duitsland. Kroatië was toentertijd met 1-2 te sterk voor Portugal.

Conclusie

Beide landen hadden meer verwacht van deze zomer. Portugal werd weliswaar uitgeschakeld in de kwartfinale, maar speelde slecht. Kroatië kwam niet verder dan de groepsfase en heeft al drie wedstrijden op rij niet gewonnen. De selecties van beide landen zijn door de bondscoaches niet drastisch vernieuwd, waardoor de twee teams nog altijd aan elkaar gewaagd lijken te zijn.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Portugal tegen Kroatië in de Nations League.

Wat gaat de uitslag van dit duel worden?

  • Portugal gaat winnen
  • Gelijkspel
  • Overwinning voor Kroatië
14+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie