Voorbeschouwing PSV, Feyenoord & Ajax: Linkerrijtje treft elkaar in de Eredivisie

Foto: Voorbeschouwing PSV, Feyenoord & Ajax: Linkerrijtje treft elkaar in de Eredivisie

Na een drukke week vol Europees voetbal met verschillende Nederlandse clubs staat dit weekend de Eredivisie weer centraal. Het belooft een mooi weekend te worden, aangezien zes ploegen uit het linkerrijtje van de Eredivisie elkaar treffen in de komende dagen. PSV ontvangt Sparta Rotterdam, Feyenoord neemt het op tegen FC Twente en voor de Amsterdammers staat een duel met FC Groningen op het programma. Hieronder volgt een voorbeschouwing op deze drie duels.

PSV: teaminfo en vorm

In de Champions League stond voor PSV een wedstrijd tegen Sporting op het programma. De Eindhovenaren speelden een prima wedstrijd en kwamen door een mooie knal van Jerdy Schouten op een terechte voorsprong. Het uur dat daarop volgde zat vol met kansen voor PSV, maar de ploeg van Peter Bosz liet de kansen liggen om de 2 of 3-0 te maken. Dit bleek uiteindelijk de nekslag voor PSV te zijn. In de laatste twintig minuten werden de spelers van Bosz moe, waardoor Sporting nog kon doordrukken. In de 83e minuut kwam Sporting langszij.

Dit zorgt ervoor dat PSV slechts één punt heeft uit de afgelopen twee Europese wedstrijden. Er werd toch meer verwacht van dit PSV, vooral door de prestaties op het veld in de Nederlandse competitie. PSV heeft namelijk alle zeven competitiewedstrijden gewonnen en staat met 21 punten soeverein aan kop. De nummer twee staat nu al op vijf punten afstand. Waar PSV het in Europa lastig heeft, kan niemand in de Eredivisie in de buurt komen.

Sparta: teaminfo en vorm

De ploeg van Jeroen Rijsdijk staat na zeven speelrondes op de zevende plek in de Eredivisie met tien punten. Dit heeft de club vooral te danken aan de taaiheid van het elftal. Sparta won pas twee keer, maar verloor ook slechts eenmaal. Sparta is simpelweg een lastige club om te verslaan. Wat ook is gebleken. Vier wedstrijden zijn in een gelijkspel geëindigd, zo ook de afgelopen wedstrijd tegen Fortuna Sittard (1-1).

Een goede defensie heeft Sparta niet. Alleen in de eerste speelronde wist de ploeg de nul te houden; in elke andere wedstrijd kreeg het team er één of twee tegen, maar nooit meer.

Blessures en schorsingen bij PSV en Sparta Rotterdam

Sergiño Dest en Fredrik Oppegård zijn al een tijdje geblesseerd en het duurt ook nog even voordat deze twee terug zijn. Een nieuwe speler op de blessurelijst van PSV is Joey Veerman. Bij Sparta wordt alleen Manchester City-huurling Kayky gemist wegens een lichte blessure.

Feyenoord: teaminfo en vorm

Brian Priske kon een overwinning tegen Girona goed gebruiken. De Rotterdamse club stond er voorafgaand aan het Champions League-duel tegen de Spaanse ploeg niet goed voor. Met deze overwinning meegerekend heeft Feyenoord slechts twee van de laatste zes wedstrijden gewonnen. Verder werd er drie keer gelijkgespeeld in de Eredivisie en verloren van Bayer Leverkusen in de Champions League. Deze overwinning tegen Girona lost uiteraard niet alle problemen van Feyenoord op, maar het helpt Priske wel.

Girona leek eigenlijk de betere partij tijdens de wedstrijd en de Spanjaarden kwamen ook op een verdiende 1-0 voorsprong. Feyenoord vocht zich knap terug. Door een doelpunt van Antoni Milambo en een eigen doelpunt aan de kant van Girona stond het al gauw weer 1-2. Vlak voor rust kreeg Ayase Ueda dé kans om de wedstrijd te beslissen vanaf de penaltystip. De aanvaller miste en hield Girona in de wedstrijd. Om het gekkenhuis compleet te maken kreeg Timon Wellenreuther ook nog een strafschop tegen, die hij stopte. Donny van de Beek scoorde daarna nog voor Girona en het leek in een gelijkspel te eindigen. Een tweede eigen doelpunt van Girona gaf Feyenoord uiteindelijk de felbegeerde overwinning.

Nu keert Feyenoord terug naar de Eredivisie, waar het team zesde staat en al elf punten achterstaat op PSV. Tegenstander FC Twente staat boven Feyenoord, dus dit is een uitstekend duel voor de Rotterdammers om wat punten in te lopen.

FC Twente: teaminfo en vorm

Bij FC Twente stond ook een Europese wedstrijd op het programma. Na het succesvolle gelijkspel op Old Trafford afgelopen week kwam nu Fenerbahçe op bezoek. De Tukkers kwamen op een verdiende voorsprong door een doelpunt van Michel Vlap. Daarna bleven er nog kansen komen voor FC Twente, maar de ploeg vergat zichzelf te belonen met een bevrijdend tweede doelpunt. In de Eredivisie komen Nederlandse clubs daar regelmatig mee weg, maar in Europees verband worden dergelijke situaties afgestraft. Dat bleek ook tegen FC Twente. Fenerbahçe wist uiteindelijk nog de gelijkmaker te scoren, waardoor FC Twente met een punt moet leren leven.

Voorafgaand had de club wellicht getekend voor een punt tegen deze grote Turkse ploeg, maar gezien het wedstrijdverloop heeft Twente twee punten weggegeven. Dit uitstekende spel wil FC Twente graag meenemen naar De Kuip op zondagmiddag. Joseph Oosting heeft het goed voor elkaar en staat nu op een nette vierde plek in de competitie. Na zeven duels heeft FC Twente veertien punten gepakt. Zo werd er afgelopen weekend nog met 1-0 van NAC Breda gewonnen. Alleen FC Utrecht was in de Eredivisie te sterk voor Twente. Verder werd er voornamelijk gewonnen en enkele keren gelijkgespeeld.

Blessures en schorsingen

Michel Sadílek is nog altijd afwezig bij FC Twente. Feyenoord moet het zonder Santiago Giménez, Calvin Stengs, Bart Nieuwkoop en Quilindschy Hartman doen.

Ajax: teaminfo en vorm

Bij Ajax is wisselvalligheid momenteel het woord dat de staat van de club goed omschrijft. Op goede dagen en momenten worden mooie resultaten behaald, zoals de 4-0 overwinning tegen Besiktas. Maar op mindere dagen wordt er gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles en Slavia Praag. Donderdagavond had Ajax het excuus dat Francesco Farioli het zonder een aantal belangrijke spelers moest doen. Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Bertrand Traoré en Wout Weghorst konden namelijk allemaal niet meedoen, terwijl een groot deel van deze spelers in de weken daarvoor juist nog erg belangrijk waren voor het team.

Met een 1-1 gelijkspel tegen Slavia mag Ajax achteraf gezien tevreden zijn. Ajax begon redelijk en kreeg snel in de wedstrijd een strafschop. Branco van den Boomen schoot feilloos binnen, maar Ajax kon de voorsprong niet verdedigen. Terwijl bij Ajax verschillende spelers wegvielen, kwamen er bij Slavia Praag juist sterke spelers bij, waardoor het team nog langszij kwam. Tot overmaat van ramp pakte Youri Baas ook nog een rode kaart, waardoor hij de volgende keer in de Europa League niet mee mag doen.

In de Eredivisie staat de nummer negen te wachten. Ajax heeft minder wedstrijden gespeeld dan de concurrentie door politiestakingen, maar ondanks dat staat het team net op de vijfde plek. De achterstand op PSV is al aanwezig, maar als Ajax de inhaalwedstrijden weet te winnen kan het verschil snel kleiner worden.

FC Groningen: teaminfo en vorm

FC Groningen is terug in de Eredivisie, waar de club hoort en dat is te zien. Als promovendus mag het team van Dick Lukkien tevreden zijn met een negende plek, nog net in het linkerrijtje van de Eredivisie. Dit heeft het team te danken aan een uitstekend begin van de competitie. NAC Breda (4-1) en RKC Waalwijk (1-2) werden in de eerste twee speelrondes verslagen. Dat zijn overigens ook direct de enige twee overwinningen van FC Groningen. Daarna volgden drie gelijke spelen en recent twee nederlagen. Go Ahead Eagles was met 0-1 te sterk afgelopen week.

Een positief punt uit de resultaten van Groningen is dat de achterhoede zich goed staande houdt in de Eredivisie. In de eerste zeven wedstrijden kreeg het team er maximaal twee tegen in een duel. Dit laat zien dat Groningen het achterin goed dicht weet te houden en niet overlopen wordt, wat een goed teken is met het oog op lijfsbehoud.

Blessures en schorsingen bij Ajax en FC Groningen

Waar er bij FC Groningen eigenlijk geen serieuze blessures zijn, heeft Ajax daar meer last van. Gastón Ávila, Sivert Mannsverk, Steven Berghuis en Amourricho Van Axel-Dongen zijn er zeker niet bij. Verder is de situatie rondom Weghorst, Traoré, Fitz-Jim en Henderson nog onduidelijk. Hoe ernstig deze blessures zijn, is nog onbekend.

Conclusie

Na een drukke Europese week staat er voor Feyenoord en FC Twente direct een nieuwe topper op het programma. PSV en Ajax treffen ogenschijnlijk twee zwakkere tegenstanders, maar beide clubs staan gewoon in het linkerrijtje van de Eredivisie wat laat zien dat Sparta en Groningen niet onderschat mogen worden.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor deze wedstrijden.

Wat gaat er gebeuren dit weekend?

  • Traditionele top 3 gaat winnen
  • Een topclub gaat verliezen
  • FC Twente wint van Feyenoord
  • Anders
20+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:14
3+
‘PSV en Feyenoord slaan Ajax knock-out’
19:08
13+
‘Dubbeltransfer: Jorrel Hato én teamgenoot’
19:00
58+
‘Bijlow verdringt Wellenreuther uit Feyenoord-basis’
18:48
12+
Contractvoorstel voor gewilde Sem Steijn
18:33
130+
‘Quinten Timber weg bij Feyenoord’
18:16
32+
Van den Berg vertelt waarom hij uiteindelijk niet naar PSV trok
18:00
179+
Spelers Fenerbahçe zorgen voor Twente walging ná laatste fluitsignaal
17:42
48+
‘Wout Weghorst is de Dirk Kuijt van Ajax’
17:15
20+
Voorbeschouwing PSV, Feyenoord & Ajax: Linkerrijtje treft elkaar in de Eredivisie
17:15
0+
Voorspelling PSV, Feyenoord & Ajax: Twente verrast tegen Feyenoord terwijl PSV en Ajax winnen
17:00
21+
Feyenoord uit de SHIT, lucky PSV en Twente VREEST toch | Twee Viertje met Aad #94
16:53
91+
Zorgen om Brobbey: ‘Lijkt alsof hij zich één keer heeft opgepompt’
16:37
106+
Perez en Kwakman fileren Ajacied: ‘Wat kan hij nou echt?’
16:18
222+
‘PSV spot potentiële opvolger van Guus Til in Eredivisie’
16:06
158+
‘PSV mist naast Schouten nóg een ervaren kracht dit weekend’
15:51
31+
Gepensioneerde Premier League-verdediger met overgewicht: ‘Ik ben op dit moment beter dan De Ligt’
15:35
216+
Arne Slot heeft Van Dijk-vervanger op het oog: ‘EK-sterkhouder moet naar Anfield komen’
15:19
9+
Bayern München en Duitsland domper: ‘Jamal Musiala geblesseerd’
14:58
131+
Aderlating voor Arne Slot: ‘Topclub wil Mohamed Salah bij Anfield-exit’
14:42
33+
FC Barcelona-legende Rivaldo waarschuwt Hansi Flick: ‘Zonder titels…’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie