Voorbeschouwing PSV – Feyenoord: wie pakt de eerste prijs dit seizoen?

Foto: Voorbeschouwing PSV – Feyenoord: wie pakt de eerste prijs dit seizoen?

De Eredivisie begint volgende week, maar voor het zover is wordt de eerste prijs al uitgereikt. Landskampioen PSV krijgt bekerwinnaar Feyenoord op bezoek in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Pakken de Eindhovenaren de vierde Supercup op een rij of wint Feyenoord deze prijs na zes jaar weer? Lees in deze voorbeschouwing alles over de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

🇳🇱 PSV: teaminfo en vorm

Kan het nog beter dan vorig seizoen? Met die vraag zullen Peter Bosz en zijn stafleden toewerken naar de nieuwe jaargang. En om de lat hoger te leggen dan vorig seizoen moet er goed begonnen worden. In de eerste officiële wedstrijd direct een prijs pakken: dat zou aan alle concurrenten laten zien waar PSV voor staat en wat de Eredivisie te wachten staat het komende jaar. En het is niet dat de Eindhovenaren niet weten hoe dit moet; PSV won de laatste drie edities van de Johan Cruijff Schaal.

In 2021 en 2022 werd Ajax met respectievelijk 0-4 en 3-5 verslagen en vorig seizoen was het Feyenoord dat met 0-1 ten onder ging. Nu gaat PSV voor het eerst sinds de editie van 2018 als landskampioen de wedstrijd om de Supercup spelen. Kunnen de spelers van de kampioen de voorsprong van PSV als recordwinnaar van de Johan Cruijff Schaal vergroten? Deze prijs werd veertien keer gewonnen, waar achtervolgers Ajax en Feyenoord op respectievelijk negen en vier eindzeges staan.

PSV verloor van de belangrijkste krachten van vorig seizoen alleen André Ramalho, die vervangen werd door Ryan Flamingo. Verder werd met Couhaib Driouech nog een extra buitenspeler binnengehaald. De verhuurperiodes van Sergiño Dest en Malik Tillman werden door technisch directeur Earnest Stewart omgezet in definitieve overgangen. PSV sloot de voorbereiding af met een 2-1-zege op Valencia, mede door twee goals van Ismael Saibari.

Blessures en schorsingen

Dest is het komende halve seizoen nog druk met revalideren en zal tegen Feyenoord dan ook niet in actie komen. Achterin missen nog meer spelers. Armando Obispo kan ook niet meedoen, waar ook Mauro Júnior en Olivier Boscagli uitvielen. Fredrik Oppegård mag zich opmaken voor een basisplaats.

🇳🇱 Feyenoord: teaminfo en vorm

Feyenoord is in de ban van de nieuwe trainer. Het afscheid van Arne Slot leek de club zwaar te vallen, maar in Tsjechië werd een opvolger gevonden voor de succestrainer. Brian Priske kwam over van Sparta Praag, waar hij twee keer op rij landskampioen was geworden en vorig seizoen de beker wist te winnen. Hij laat zijn ploeg direct anders voetballen. Het uitgangspunt is van 4-3-3 verschoven naar 3-4-3 met vooral veel lopende spelers aan de zijkanten van het veld.

Met de nieuwe Deense trainer gaat Feyenoord op jacht op PSV. Hiermee zijn de uitgangsposities van deze clubs precies omgedraaid ten opzichte van vorig seizoen. Fans waren bang voor een complete leegloop in de spelersgroep, maar dat viel tot nu toe erg mee. Mats Wieffer werd voor een recordbedrag verkocht, maar andere sterkhouders bleven voorlopig binnenboord. Voor Quilindschy Hartman, Lutsharel Geertruida, Dávid Hancko en Santiago Giménez hebben zich voorlopig geen clubs gemeld met een goed bod.

Daar staan wel een aantal nieuwelingen tegenover. Dennis te Kloese haalde met Gijs Smal, Jeyland Mitchell, Chris-Kévin Nadje, Anis Hadj Moussa en Julián Carranza in elke linie versterkingen binnen. Feyenoord won deze voorbereiding van FC Dordrecht (0-4), KRC Genk (3-1) en Cercle Brugge (1-0), waarna Benfica en AS Monaco respectievelijk met 5-0 en 1-3 te sterk waren. Geen ideale generale repetitie voor deze Johan Cruijff Schaal dus.

Blessures en schorsingen

En dan moeten de Rotterdammers ook nog wat spelers missen. Hartman, Smal en Gernot Trauner missen achterin, terwijl ook Quinten Timber en aanwinst Carranza er niet bij zijn. Het is voor Feyenoord te hopen dat Calvin Stengs fit genoeg is om in actie te komen; hij kan met zijn creativiteit veel toevoegen aan het team.

Onderlinge ontmoetingen

Van de laatste zes onderlinge wedstrijden won PSV er drie en Feyenoord één, terwijl het tweemaal gelijk werd. Vorig seizoen speelden de ploegen vier keer tegen elkaar. In de Johan Cruijff Schaal won PSV met 0-1, terwijl Feyenoord in de beker juist weer met 1-0 won. De wedstrijden in de Eredivisie leverden een 1-2-zege voor PSV en een 2-2-gelijkspel in Eindhoven op.

Conclusie

De voorbereiding zit er op en dit is het laatste duel voor PSV en Feyenoord aan de Eredivisie moeten beginnen. De Eindhovenaren hebben een sterker einde van de oefenwedstrijden achter de rug en hebben ook een flink kleinere ziekenboeg, dus de ploeg van Bosz mag zich favoriet noemen voor deze wedstrijd.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor PSV – Feyenoord.

Wie wint de Johan Cruijff Schaal?

  • PSV
  • Feyenoord
101+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie