Voorbeschouwing Red Bull Salzburg – FC Twente: Tukkers op jacht naar CL-groepsfase

Foto: Voorbeschouwing Red Bull Salzburg – FC Twente: Tukkers op jacht naar CL-groepsfase

FC Twente beleefde een heel mooi seizoen 2023/24 en heeft zichzelf daarmee beloond met een plekje in de voorrondes van de Champions League. Nu is het doel duidelijk: de groepsfase halen, voor het eerst sinds het seizoen 2010/11. Gaat Twente zich als derde Nederlandse club plaatsen voor de groepsronde? Lees in deze voorbeschouwing alles over de uitwedstrijd bij Red Bull Salzburg.

🇦🇹 Red Bull Salzburg: teaminfo en vorm

Pepijn Lijnders staat weer op eigen benen. Na in totaal achtenhalf jaar als assistent van Liverpool (voornamelijk onder Jürgen Klopp) werd de Nederlander aangesteld als hoofdtrainer bij Red Bull Salzburg. Hopelijk voor hem is hij in Oostenrijk succesvoller dan hij was toen hij in 2018 een half seizoen eindverantwoordelijke was bij NEC. Hij verspeelde destijds een op zeker lijkende promotie en werd ontslagen. Bij Salzburg is het doel het landskampioenschap.

Want die werd verrassend genoeg afgelopen seizoen niet gewonnen. Na tien landstitels op een rij moest de club nu Sturm Graz voor laten gaan en hierdoor moet het als nummer twee de voorrondes voor niet-kampioenen spelen. Mocht het deze overleven, dan wordt dit het vijfde seizoen op een rij waarin Salzburg aan de groepsfase van de Champions League deelneemt. Twee voorrondes overleven en dan is dit doel gehaald.

In tegenstelling tot FC Twente is Red Bull Salzburg wel al aan de nationale competities begonnen. In het bekertoernooi werd met 0-6 gewonnen van FC Dornbirn, waarna afgelopen weekend Grazer AK de tegenstander was in de Oostenrijkse Bundesliga. Al het spektakel gebeurde in de eerste helft. Salzburg kwam met 0-2 voor, verspeelde die voorsprong daarna en kwam nog voor rust op 2-3, wat ook de uitslag bleek.

Blessures en schorsingen

Met doelman Alexander Schlager, linksback Daouda Guindo, middenvelder Takumu Kawamura en spits Fernando mist Red Bull Salzburg drie spelers door blessures, terwijl Oscar Gloukh op de Olympische Spelen actief is. Oud-Heracles-doelman Janis Blaswich staat waarschijnlijk onder de lat.

🇳🇱 FC Twente: teaminfo en vorm

Waar veel teams enorm veel wisselingen in de selectie hebben doorgevoerd, is het bij FC Twente nog relatief rustig. Verdedigers Robin Pröpper en Gijs Smal zijn vertrokken. Voor hen werd Bas Kuipers aangetrokken, terwijl de aanval versterkt werd met Sayfallah Ltaief en Sam Lammers. Zodoende kan coach Joseph Oosting met veel automatismen toewerken naar deze belangrijke voorrondewedstrijd.

Het fijne voor FC Twente is dat er sowieso in een Europese groepsronde gespeeld gaat worden. Want mocht het fout gaan in een van de twee voorrondes, dan mag de nummer drie van het vorige Eredivisie-seizoen alsnog in de Europa League aantreden. Na de verloren play-offwedstrijden tegen Fiorentina en Fenerbahçe in de Conference League van de vorige seizoenen is dat een mooie opsteker voor Twente. Dit betekent namelijk ook een financieel voordeel en – met de nieuwe opzet – gegarandeerd acht Europese wedstrijden.

Voor het vertrouwen richting deze wedstrijd was de voorbereiding niet de beste generale. Na tegen zowel Motherwell als Sint-Truiden met 2-2 gelijkgespeeld te hebben, werd FC Nordsjælland met 2-1 verslagen. Hierop volgden opnieuw twee gelijke spelen, tegen Hannover 96 (3-3) en Schalke 04 (0-0), waarna met 0-3 verloren werd van SC Paderborn. Defensief is er dus werk aan de winkel, want elf tegendoelpunten in zes wedstrijden is teveel.

Blessures en schorsingen

Michal Sadílek moet dit duel laten schieten voor de blessure die hem ook het EK met Tsjechië kostte. Verder lijkt Oosting een fitte selectie tot zijn beschikking te hebben. Doordat hij er niet is, mag Carel Eiting uitkijken naar een basisplaats. Door het vertrek van Pröpper kan de definitief overgenomen Alec Van Hoorenbeeck in de basis belanden.

Onderlinge ontmoetingen

In het seizoen 1998/99 stonden FC Twente en Wüstenrot Salzburg tegenover elkaar in de strijd om de Intertoto Cup, vele jaren voordat de Oostenrijkers de huidige naam aannamen. In Enschede werd het 2-2, terwijl in Oostenrijk de thuisploeg met 3-1 te sterk was. Sindsdien speelden de twee clubs niet tegen elkaar.

Conclusie

Voor FC Twente is dit direct een van de belangrijkste wedstrijden van het komende seizoen. Maar het is de vraag of de Enschedeërs er klaar voor zijn, gezien de wisselvallige voorbereiding. Red Bull Salzburg is goed begonnen aan het seizoen en lijkt zodoende de favorietenrol te hebben voor dit heenduel.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Red Bull Salzburg – FC Twente.

Wat wordt het resultaat van deze wedstrijd?

  • Red Bull Salzburg wint
  • Gelijkspel
  • FC Twente wint
45+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
144+
‘Oranje-terugkeer voor Memphis Depay’
23:30
77+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
23:15
35+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
23:00
78+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
22:50
337+
‘Dennis Bergkamp heeft nieuwe job beet’
22:40
52+
Kieft schenkt klare wijn over Noa Lang
22:25
154+
‘Barcelona gaat voor Frenkie de Jong-vervanger’
22:10
216+
‘Vet probleem’ voor PSV tegen Juventus
21:57
12+
FC Emmen geeft driemaal voorsprong uit handen, Helmond Sport blijft op valreep koploper
21:28
130+
Ten Hag ook in League Cup keihard voor Antony
21:14
60+
“Noa Lang doet me denken aan Sjaak Swart”
20:46
57+
Angst voor Haaland: “Echt onmogelijk”
20:31
273+
‘Zorgen om Priske: code oranje bij Feyenoord’
20:15
76+
“Ajax is voor het theater in het leven geroepen”
19:49
665+
Telegraaf doet onthulling over Klaassen-deal
19:30
95+
Bosz verwacht veel van PSV: “Verder dan vorig seizoen”
19:12
326+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
14+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
18:29
331+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
114+
Bosz komt met nieuws over Lang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie