Voorbeschouwing Roemenië – Nederland: vindt Koeman de juiste tactiek?

Foto: Voorbeschouwing Roemenië – Nederland: vindt Koeman de juiste tactiek?

Met het schaamrood op de kaken verliet Nederland het veld na de wanprestatie tegen Oostenrijk. De derde plek is een slechte prestatie van Oranje, dat geluk heeft dat dit nog recht geeft op een plekje in de achtste finales. Tegenstander daarin is Roemenië, dat tegen alle verwachtingen in de groepswinst pakte in een groep met een bizar verloop. Wie bekert door? Lees in deze voorbeschouwing alles over deze EK-wedstrijd.

20′
38′
46′
63′
67′
69′
69′
72′
72′
72′
78′
81′
83′
84′
88′
90+2′
90+3′
90+4′

🇷🇴 Roemenië: teaminfo en vorm

Weinig Roemenen die hadden verwacht dat hun land als groepswinnaar door zou gaan naar de achtste finales. In de jaren 90 mocht het land zich een belangrijke speler noemen met bijvoorbeeld de kwartfinale op het WK 1994. Maar sindsdien gaat het een stuk minder en zeker op EK’s. Sinds 2000 doet het om en om wel en niet mee aan de Europese eindtoernooien. In 2008 en 2016 werd de groepsfase niet overleefd en aan het vorige EK deden de Roemenen niet eens mee. Nu zijn ze er weer bij en dat mag iedereen weten ook.

Want de 3-0-overwinning op Oekraïne in de eerste wedstrijd was een hele lekkere binnenkomer voor de mannen van bondscoach Edward Iordănescu. Daarna werd gespeeld tegen België, voorafgaand aan het toernooi de grote favoriet in deze groep. De 2-0-nederlaag was jammer maar ook niet meer dan dat. Want voor de laatste wedstrijd tegen Slowakije was al duidelijk dat een gelijkspel voor beide teams genoeg was om door te gaan. Het was dan ook niet zo lastig om te voorspellen wat dit ging worden. En jawel, de twee landen sloten de groepsfase af met een 1-1-gelijkspel en een plekje in de achtste finales.

Als groepswinnaar mag Roemenië het nu opnemen tegen een nummer drie uit een andere groep. Op papier is Nederland van de nummers drie de sterkste ploeg dus Roemenië weet dat het aan de bak moet om de kwartfinales te halen. Historisch gezien is een knock-outwedstrijd geen makkie voor de Roemenen, want het lukte ooit maar één keer om er een te winnen. Dat was op het eerder genoemde WK van 1994, toen nota bene Argentinië met 3-2 werd verslagen. Gheorghe Hagi scoorde destijds en zijn zoon Ianis zit nu in de EK-selectie.

Blessures en schorsingen

Dennis Man zat tegen Slowakije voor het eerst op de bank en kan nu mogelijk weer terugkeren in de basisopstelling van Roemenië. Oud-Ajacied Răzvan Marin scoorde tegen Oekraïne en schoot tegen Slowakije een penalty stijf de kruising in. Marin, Andrei Burcă, Nicușor Bancu, George Pușcaș en Marius Marin staan op scherp.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Er zijn meer landen waar het vertrouwen wat minder groot is, maar van de teams die nog in het toernooi zitten is de chagrijn in het Nederlandse kamp wellicht het grootst. En dat is ook niet zo gek, want de 2-3-nederlaag tegen Oostenrijk was een teleurstellend maar de manier waarop was nog een stuk beschamender. Gedurende een groot gedeelte van de wedstrijd leek bondscoach Ronald Koeman geen antwoord te hebben op de tactiek van zijn concullega Ralf Rangnick. Oranje kwam twee keer terug van een achterstand, maar verloor uiteindelijk dus toch.

En dat terwijl het tot op dat moment nog een prima groepsfase was. De achterstand tegen Polen was ongelukkig en werd mede door invaller Wout Weghorst knap weggewerkt: 1-2. Het 0-0-gelijkspel tegen Frankrijk was niet hoogstaand maar bovenal een mooi resultaat tegen een van de favorieten om dit EK te winnen. Maar de hoop en het vertrouwen die er na de eerste twee wedstrijden waren lijken inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat terwijl Oranje graag op dit EK voor de prijzen wil meespelen.

De discussie over de formatie loopt weer op, met de vraag of Koeman niet van 4-3-3 moet overstappen naar 5-3-2. Maar bovenal lijkt het een kwestie van afspraken maken. Wie moet welke tegenstander dekken, hoe schakelt het team om en hoe bouw je op? Vragen waarop in de laatste wedstrijd nog geen antwoorden kwamen. Als er van Roemenië gewonnen wordt, kan er opnieuw een wedstrijd tegen Oostenrijk komen. Een perfecte mogelijkheid voor revanche. Eerst maar eens zorgen dat die kwartfinale ook echt gehaald wordt.

Blessures en schorsingen

Iedereen lijkt fit genoeg om te kunnen spelen in deze achtste finale, maar het is de vraag voor wie Koeman kiest. Mag Joey Veerman spelen na zijn vroege wissel? Krijgt Donyell Malen weer de kans of mag Jeremie Frimpong spelen? Of zou Wout Weghorst het een keer vanuit de basis mogen proberen? Genoeg vragen voor de bondscoach.

Onderlinge ontmoetingen

Veertien keer eerder nam Nederland het op tegen Roemenië en niet zonder succes. Tien keer werd gewonnen, naast drie gelijke spelen en één nederlaag. Het doelsaldo liegt er ook niet om: 29-3. De laatste drie wedstrijden werden ook ruim gewonnen. In 2012 (1-4), 2013 (4-0) en 2017 (0-3) wist Oranje met mooie marges van de Roemenen te winnen.

Conclusie

De analisten raken niet uitgepraat over wat Ronald Koeman moet veranderen, maar het is vooral te hopen dat hij zijn hoofd koel houdt en een oplossing vindt voor de problemen die tegen Oostenrijk boven kwamen drijven. Als dat lukt, zou Roemenië niet de zwaarste tegenstander moeten zijn. Kwalitatief lijkt Nederland toch de favoriet voor deze ontmoeting.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Roemenië – Nederland.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie