Voorbeschouwing Slavia Praag – Ajax: opnieuw ruime Amsterdamse zege?

Foto: Voorbeschouwing Slavia Praag – Ajax: opnieuw ruime Amsterdamse zege?

Door het wisselende veldspel in de Eredivisie was het voor veel Ajacieden een verrassing dat in de eerste Europa League-wedstrijd een ruime zege werd neergezet. De vraag is nu vooral hoe representatief die overwinning was. Tegen Slavia Praag moeten de Amsterdammers opnieuw een hoog niveau halen om met twee zeges te kunnen starten. Lees in deze voorbeschouwing alles over dit duel.

🇨🇿 Slavia Praag: teaminfo en vorm

Slavia Praag is niet alleen de oudste club van Tsjechië maar de ploeg heeft ook genoeg successen geboekt. Na het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije is Slavia vooral de laatste twintig jaar sterk. Sinds 2007 werd de Praagse ploeg zes keer landskampioen. De laatste was echter in 2021, waarna Slavia drie keer op rij tweede werd, waarvan twee keer achter stadsgenoot Sparta.

Door de tweede plek van vorig seizoen mocht Slavia deelnemen aan de voorrondes van de Champions League. Union Sint-Gillis ging met 3-1 en 0-1 over de knie, maar daarna vonden de Tsjechen hun Waterloo in Lille. Na een 2-0-nederlaag in Noord-Frankrijk was een 2-1-zege in eigen huis niet genoeg voor een ticket voor de groepsfase. Voor Slavia zit er niets anders op dan te acteren in de Europa League dit seizoen.

En aan die competitie begon de ploeg van coach Jindřich Trpišovský uitstekend, door met 0-2 te winnen op bezoek bij Ludogorets Razgrad. Die wedstrijd paste mooi in een reeks overwinningen, op Pardubice (2-0), Mladá Boleslav (0-2), Viktoria Pilsen (3-0) en Bohemians Praag (0-4). De opbrengst van de laatste vijf officiële wedstrijden van Slavia is dan ook vijf zeges, dertien doelpunten voor en nul tegen. Een ploeg in vorm dus.

Blessures en schorsingen

De lijst aan afwezigen is groot voor Slavia. Doelman Jindřich Staněk kan niet meedoen, net als Igoh Ogbu, Tomáš Vlček, Lukáš Masopust en Lukáš Vorlický. De Slowaakse EK-uitblinker Ivan Schranz wordt ook gemist. Trpišovský moet dus net als de afgelopen weken enigszins improviseren met zijn opstelling.

🇳🇱 Ajax: teaminfo en vorm

Na achtereenvolgens FK Vojvodina, Panathinaikos en Jagiellonia Bialystok te hebben uitgeschakeld, is het voor Ajax nu een kwestie van vol aan de bak in de grote groepsfase van de Europa League. En weinig mensen hadden het verwacht, maar na de eerste speelronde mocht Ajax zich zelfs koploper noemen. De ruime 4-0-zege op Besiktas leverde namelijk op doelsaldo direct de koppositie op van de zesendertig deelnemers aan de Europa League.

Doordat de competitiewedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht nog ingehaald moeten worden, loopt Ajax nog een paar wedstrijden achter. Hierdoor staan de Amsterdammers op de vijfde plek, hoewel qua verliespunten de derde plek in handen is. AZ heeft een beter doelsaldo en PSV vijf verliespunten minder. Want Ajax won niet van NAC Breda (2-1) en Go Ahead Eagles (1-1) dit seizoen.

Francesco Farioli maakte vorig seizoen als trainer van OGC Nice vooral indruk met de defensieve kracht van zijn ploeg. Dat lijkt hij de afgelopen periode bij Ajax te herhalen. Want tegen Jagiellonia Bialystok (3-0), Fortuna Sittard (5-0), Go Ahead Eagles (1-1), Besiktas (4-0) en RKC Waalwijk (0-2) werd maar één tegendoelpunt toegestaan. Verder wist Remko Pasveer viermaal de nul te houden.

Blessures en schorsingen

Farioli rouleerde flink tegen RKC en zal nu spelers als Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Mika Godts en Bertrand Traoré laten terugkeren in de basisopstelling. Anton Gaaei, Gastón Ávila, Sivert Mannsverk en Steven Berghuis zijn geblesseerd, terwijl Jorrel Hato geschorst is. Owen Wijndal, Daniele Rugani en Ahmetcan Kaplan zijn de gegadigden om hem te vervangen.

Onderlinge ontmoetingen

Ajax heeft niet bepaald warme herinneringen aan wedstrijden tegen Slavia Praag. Tijdens de voorrondes van de Champions League in het seizoen 2007/08 waren de Tsjechen namelijk tweemaal te sterk: 0-1 en 2-1. Een jaar later stonden ze in de UEFA Cup nog een keer tegenover elkaar. In Amsterdam eindigde het duel in 2-2.

Conclusie

Twee ploegen die de laatste tijd makkelijk scoren maar weinig of geen tegengoals krijgen. Dat kan twee dingen betekenen: of er gaan heel weinig doelpunten vallen of voor een van beide ploegen komt er een einde aan die mooie reeks. Deze twee ploegen lijken in elk geval goed aan elkaar gewaagd.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Slavia Praag – Ajax.

Blijft Ajax in winnende vorm in de Europa League?

  • Ja, ook Slavia Praag moet eraan geloven.
  • Nee, de Tsjechen pakken minimaal een punt.
26+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

01:48
1+
Reacties van Saibari en Dams na gelijkspel tegen Sporting Lissabon
23:36
0+
Voorspelling FC Twente – Fenerbahçe: opnieuw puntendeling
23:36
5+
Voorbeschouwing FC Twente – Fenerbahçe: Tukkers uit op revanche
23:34
27+
Flamingo genoot van duels met Gyökeres: ‘Doel was hem uitschakelen’
23:16
17+
Luuk de Jong: ‘Sporting-goal zag ik absoluut niet aankomen’
23:02
78+
‘PSV-mislukkeling moet club per direct verlaten’
23:01
0+
Champions League-comeback Frenkie de Jong, doelpuntenfestijn op dinsdag
22:55
43+
Dominant maar slordig PSV lijdt puntverlies tegen Sporting
22:37
22+
‘Bergkamp van PSV’ laat Eindhoven bijna ontploffen: “Bijna doelpunt van het jaar”
22:33
23+
Frenkie de Jong maakt langverwachte rentree bij Barcelona
22:04
0+
Voorspelling Slavia Praag – Ajax: doelpuntenfestijn
22:04
26+
Voorbeschouwing Slavia Praag – Ajax: opnieuw ruime Amsterdamse zege?
22:01
63+
‘Sneaky schande tijdens PSV-Sporting’
21:48
41+
PSV-goal niet mooiste moment voor rust: “Wat een speler”
21:29
33+
Onverwachte held laat PSV-fans juichen: “Doet ‘ie anders nooit”
21:06
42+
Taylor niet bang voor heksenketel Slavia Praag: ‘Ambiance prikkelt mij’
20:47
25+
Bosz verklaart keuze voor Saibari: ‘Had ook gespeeld als Veerman fit was’
20:39
18+
Uitblinkende Bizot helpt Stade Brest aan tweede CL-overwinning op rij
20:34
62+
Slot wilde Bologna-verdediger bij Feyenoord: “Hij kwam met eye-openers”
20:25
61+
Priske goedgemutst richting Girona-uit: “Het klinkt crazy, maar…”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie